Choć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna
Szybko Tanio SmaczniePlacuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i
Calzonella.comtakże Ada z beszamel.pl i pisząca te słowa :) Mój przepis to pomarańczowa babka z żurawinami i pistacjami - te czerwone i zielone kuleczki widoczne w cieście po przekrojeniu skojarzyły mi się z bożonarodzeniowym klimatem. Ciasto przygotowałam z dodatkiem ricotty, dzięki czemu jest wilgotne i sprężyste. Staram się unikać cukru, dlatego zastąpiłam go ksylitolem. Według mnie w smaku nie czuć różnicy(...)zanim ostygła ;) Mam nadzieję, że skusicie się na przepis, który zostawiam Wam poniżej. Ciasto pomarańczowe z ricottą, żurawiną i pistacjami – przepis na pyszną świąteczną babkę Składniki / na formę 26 cm: 300 g ksylitolu sok i skórka z 1 pomarańczy 400 g ricotty 4 jajka w temperaturze pokojowej 4 łyżki oliwy o delikatnym smaku 150 g świeżej żurawiny
Chilli Czosnek i Oliwataki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny. Taki domowy, pięknie przystrojony baranek będzie pięknym elementem święconki a później ozdobą stołu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 125 g mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 190 g masła roztopionego łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasolą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt(...)grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut
Weekendy w domu i ogrodzieO wschodzie słońca wychylają swe białe i zielone główki ponad glebę. Cisza, rześkie powietrze i delikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej
W kuchni Karmel-itkiKolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też
Healthy food explorernapowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku
Grunt to przepis!bardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj(...)części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy
Marder&Marder Manufactureczasu do czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA(...)wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy
Wypisz Wymalujpasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby(...)ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo (waga bez kremu)200 ml śmietany kremówki (38%)czarny barwnik spożywczy w paścieZ ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną(...)chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami. Moje dziecko nie lubi chrupiącej skórki, to kopytka musiałam odgrzać w zupełnie inny sposób..w kokilkach Tupperware! Postępowanie jest takie samo jak przy naczyniu bez pokrywki... Kokilki Tupperware posiadają indywidualną pokrywkę, więc skórka się nie wytworzy, a serek ładnie rozpuści i dziecko dostanie swoją indywidualną kokilkę i będzie mega zadowolone...bo kopytka się fajnie
Z Kuchni Do Kuchnizwyczaju wódki nie zakąszam a kawę bez ciasta nie wypije. Równowaga w przyrodzie musi być, gorzka kawa w filiżance, słodkości na talerzyku. W poszukiwaniu przepisu tym razem zainteresowała mnie nazwa: „Ule Karoliny” i wzbudziła moją ciekawość; jakie ule w cieście i jaka Karolina jest ich właścicielem? Po dokładniejszym przeanalizowaniu wypieku odnalazłam w nich ule właścicielki(...)okazały się kulkami ciasta w które zawinięte były bakalie. Brzmiało dosyć dziwnie ale mając doświadczenia z ustami Adama wiedziałam, że wszelkie wybrzuszenia na cieście uatrakcyjniając je na talerzu. Podjęłam się więc misji pszczelarskiej (podobno pszczół nam ubywa więc moja akcja rozmnażania uli wydaje się być dobrym pomysłem) Wyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu
ciastkarnia na kruchym spodziemąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką(...)wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY
Blondynka GotujeW końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do
Pożeraczka, czyli raz adobrze