Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie
Kuchnia PrezydentowejSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromatyWitajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się
Sama słodycz i szczypta chiliPopularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada. Ser powinien
Leśny Zakąteksposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem
Grunt to przepis!minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jak już mi ciasto ładnie po tej godzinie wyrosło to okazało się, że znacząco przesadziłem :) Jest go, tego ciasta, zdecydowanie za dużo jak na mój garnek rzymski! W sumie garnek nie jest(...)środka powlekany ceramiczną glazurą, nie wymaga więc natłuszczania. Ja jednak mam dość przykre doświadczenia z foremkami, do których to niby ciasto nie przywiera więc tak na wszelki wypadek natłuściłem garnek zanim włożyłem do niego ciasto chlebowe. A ciasto w drugiej foremce przykryłem i zostawiłem żeby sobie rosło. Po godzinie chleb w garnku rzymskim był gotowy i pachniał niesamowicie! Wyjmujemy garnek
Marder&Marder Manufactureusypiać dziewczynki. One oczywiście zaraz pognały za mną i rozsiadły się na blacie, ale były już tak zmęczone, że właściwie słyszałam same jęki i stęki ;) więc zmieniłam plany zagniatania ciasta na spód (na szczęście znalazłam w szufladzie biszkopty) i wykonania wcześniej wymyślonej masy i na prędce sięgnęłam po blender i to, co było pod ręką - bardzo już dojrzałe banany, ostatki(...)bananowy Składniki: 1 kg sera 3-krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 2 dojrzałe banany 1 jajko 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej biszkopty na spód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wbij jajko i krótko zblenduj z cukrem oraz bananami. Dodaj sery, mleko i mąkę ziemniaczaną, i całość zblenduj
Kolorowy PrzepisownikTrzeba swoje wystać by dostać najlepszego loda w Kołobrzegu :) Wiejski żurek i kiełbaska Porcja nie powala na kolana, cena już tak. Ale warto. Miseczka żurku zawierała w sobie więcej jajek i trzech rodzajów kiełbasy niż ziemniaków. Super kwaskowy w smaku. Mojemu dziecku smakowało i to bardzo. A to najważniejsze bo o jego zadowolenie chodziło. AleRyba! Bywałam tam niemalże codziennie(...)jestem wierna temu miejscu. Mam ogromne zaufanie, zawsze wychodzimy najedzeni do syta. Lepszego dorsza nie ma jak dla mnie nigdzie indziej po prostu nie ma. Zwyczajnie usmażony dorsz. Bez przypraw, po prostu świeża rybka w idealny sposób wysmażona. Mają również bardzo smaczne ciemne piwo :) ale będąc sama z dzieckiem nie skorzystałam z okazji napicia się piwa. Innym razem wypiję
ClauditteMissCookingOto najslodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-etka.Warszawskie ciasto wymyslone pol wieku temu na czesc powstania super nowoczesnej na owczesne czasy trasy W-Z nic nie stracilo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienieMoi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką
My Culinary Artwiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKochani, w tym roku w końcu się udało! Od paru lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło
Quinoa Raz!