ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:694/867)

Pierniczki mięciutkie. 2466

wyjdą bo przepis jest sprawdzony i jak dla mnie do tej pory najlepszy. Tym razem postanowiłam wypróbować coś innego. Mięciutkie pierniczki a'la alpejskie. Mogą być z nadzieniem lub bez. Ja zrobiłam mieszane. Część zwykłych, a część z nadzieniem. Nadziewałam powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Składniki: 1 kg maki pszennej 400 g. miodu 250 g. masła lub margaryny(...)Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce zgęstnieje. Schłodzone ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać pierniczki. Pierniczki można nadziewać. Ja zrobiłam część nadziewanych, a część zwykłych. Nadziewałam gęstymi powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Najłatwiej nadziewać odznaczając na części ciasta wzór

Agusiowe smakołyki
Bananowiec z jabłkami 235

wylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto z dodatkiem kakao w formie esów-floresów wylewamy łyżką na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i układamy obok siebie na cieście. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Galaretkę cytrynową(...)Odstawiamy do stężenia. Kwaśną śmietanę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy razem z tężejącą zieloną galaretkę. Masę od razu wykładamy na wierzch ciasta. Źródło: Ciasta na stół (niestety mam tylko kserówkę, bez pierwszej strony i nie wiem jaki to dokładnie numer

Smaki Na Talerzu
Tort komunijny 227

jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 blat biszkoptowy: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym(...)jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób

Domowa cukiernia Ewy
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 163

jest również pod nazwą Czwartku Zepsutego (bardzo się cieszę, że przyjęła się ta pierwsza nazwa) i ukochały go sobie wszystkie łasuchy tego świata, bowiem tego dnia można wcinać słodkości bez ograniczeń (podobno i tak można to potem zrzucić w czasie Postu). Wcześniej prezentowałam Wam rodzinny przepis na faworki ( TU ), które również masowo pochłania się w Tłusty Czwartek, dopiero dzisiaj(...)gram cukru - 6 żółtek + 1 jajko - 50 mililitrów spirytusu - 1 cytryna - 100 gram masła - 1 opakowanie cukru wanilinowego - sól - dowolna konfitura/powidła do nadziewania Przygotowanie: Najpierw robimy rozczyn z 1 łyżki, 200 gram mąki, 200 mililitrów mleka i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Żółtka oraz 1 jajko ucieramy z cukrem i dodajemy je do rozczynu

Życie zamknięte w smaku
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 176

się nad efektywnym wykorzystaniem go, pomysł nasunął się sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam(...)pasty daktylowej (zastępnik cukru) 3 łyżki jaja z siemienia lnianego (1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody  i poczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast)  1 laska wanilii 1 ½ szkl. mąki owsianej (myślę, że z inną też możesz spróbować) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno, nie chodzi

Roślinna - blog wegański
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 189

  Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe

Smaczne Zdrowe
Ciasto krówka 359

skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina wierzch: posiekane orzechy włoskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez sito (nie pomijajmy tego(...)będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa

Poezja smaku
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 265

Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł

Ostra na Słodko
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 169

Dokładnie 4 lata temu dodałam na bloga pierwszy wpis. Myślę, że dosyć sporo zmieniło się tu od tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość

Mienta blog
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 179

rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)szerokiego pojemnika, umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada jarmużowa z papryką 248

Roladą jarmużową z papryką żegnam tegoroczny sezon jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka Ferrero Rocher 404

blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym(...)rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę *** *** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ FERRERO ROCHE – CIASTO BEZ PIECZENIA

Blog z Apetytem
Truskawkowa kula -ciasto 164

pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru(...)ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko

O kuchni z uczuciem
Jagodowa miłość 137

troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym(...)internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka. Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze