ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:707/867)

Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 173

Dzisiejszym przepisem rozpoczynam tegoroczny sezon na truskawki. I od razu z wysokiej półki - tortem Pavlova. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która w

Weekendy w domu i ogrodzie
Francja: Croissanty 213

kompletnie nie nadawało się do robienia zdjęć. Zatem ostatni przepis kuchni francuskiej, swoiste podsumowanie i zamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał śniadaniowy, bez którego zupełnie nie wyobrażam sobie paryskiego poranka. Moje niestety nie wyglądają tak, jak bym tego chciała, za mała wprawa, ale smakują i tak wyśmienicie. Przepis mam od dawien dawna, ale croissanty(...)łyżeczka soli 2 jajka 50g drożdży 200ml mleka 500g mąki pszennej 1 żółtko do smarowania Masło dobrze schłodzić, poczym włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić wałkiem na cieniutki placuszek, w tej formie po znów umieścić w lodówce. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, olej, cól, jajką i mąkę. Bardzo delikatnie wyrobić gładkie ciasto. Rozciągnąć i rozwałkować tak by boki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 243

wybierajcie je uważnie, najlepiej zwrócić uwagę, gdzie jedzą miejscowi, wtedy macie pewność, że jedzenie będzie okej. 2) W restauracjach w Bangkoku ceny podane są często bez podatku oraz bez tzw. napiwku, pamiętajcie, że potem wszystko doliczą do rachunku ;) Zazwyczaj na dole karty jest o tym informacja. W mniejszych miastach już raczej się z tym nie spotkacie. 3) Rozglądając(...)thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki!  Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był wcześniej moczony w ciepłej wodzie. Na koniec warzywa i jajko. Zapomniałam, że jeszcze należy dodać wcześniej przygotowany sos do pad thaia, przygotowany na bazie soku z tamaryndowca

Czerwona Porzeczka
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 241

masy jajecznej wlać miód i wsypać część mąki. Zmiksować. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą jak na bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki o średnicy 3-4 cm. Kroić na kawałki grubości(...)rękoma smarowanymi miękkim masłem wyrabiać kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Przyznaję, że z biegiem lat nie "bawię się" już w wałki, lecz z całej bryły ciasta odrywam małe kawałki ciasta i formuję w kulki . Włączyć piekarnik na 180-200 stopni C. Lekko podgrzaną w piekarniku blachę posmarować woskiem pszczelim. Jeśli nie macie wosku lub woskowej świecy, spokojnie możecie pominąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka czekoladowe 167

Zdrowe odżywianie to ostatnio bardzo gorący temat. Każdy z nas ma swoją definicję tego pojęcia. Ile osób, tyle opinii, porad, nakazów i zakazów. Każdy z nas

365 dni dookoła kuchni
Ciasteczka z mandarynkami 175

Pogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wafle domowe z gotowaną masą 207

Jeśli szukacie czegoś szybkiego do zrobienia, to przepis jest właśnie dla Was. Jakie są zalety wafli? Całkiem sporo ich wychodzi, przy stosunkowo niskim nakładzie pracy. Dodatkowo

Mieszam w Garnku
Tarta cebulowa 142

zebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje to z bez problemu odnajdziecie stosowne informacje, które poszerzą Waszą wiedzę. Cebula, nie dość, że dodaje smaku potrawom, to jeszcze ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wymienimy chociażby kilka, na potwierdzenie naszych słów(...)żółtko sól 2 łyżki wody Na farsz: 1 kg cebuli 2 łyżki masła 2 roztrzepane jajka 0,5 szklanki śmietany 6 łyżek startego sera (np. czerwony Cheddar) Mąkę przesiewamy z odrobiną soli i zagniatamy z masłem. Dodajemy żółtko rozrobione z odrobiną wody, szybko zagniatamy ciasto (żeby jak najmniej się ogrzało) i wkładamy do lodówki na godzinę (zawinięte w folię spożywczą

Marder&Marder Manufacture
Hamantaschen 253

kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia(...)CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/  1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy) 1 filiżanka mąki  szczypta soli  Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli to konieczne, w trakcie wyrabiania można dodać więcej mąki. Ciasto

KUCHARNIA
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 370

sałatkę chwilę przed podaniem.  Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy(...)Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy

My Chcemy Jeść
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 210

Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 194

Jeśli ciasta wydaje się za suche, można dodać odrobinę więcej mleka. Zagniatać do momentu aż ciasta stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć folią kuchenną i odstawić na 30 minut, by odpoczęło i aby zawiązał się  gluten. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc. Oczywiście, można ciasto zagniatać(...)godziny.  ETAP III  Pierwsze składanie: Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na podsypanym mąką blacie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 90 x 20 cm, pędzelkiem usunąć nadmiar mąki i złożyć na 3 części, jak przy składaniu listu - 1/3 ciasta do środka i nakryć pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki

KUCHARNIA
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 216

dynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto).   Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby wysmarować im spirytusowym, wodoodpornym markerem buźki z noskami i oczkami(...)pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten

Karo in the Kitchen
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 282

GotowanieSardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi  le dita ...Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacjeUova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytuObiadowa sałatka z łososiem(...)rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne

Chilli Czosnek i Oliwa
Poznaję nowe czyli lukier plastyczny i tort z bratową 238

Za mną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy klasyczny

Relaxtime