ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:173/867)

Naleśniki – najlepsze ciasto 1172

proporcje jajek, czasem łyżkę oleju. Moja mama robi wyśmienite cienkie naleśniki z pysznego elastycznego ciasta. I to jest nasz domowy przepis, sprawdza się od wielu wielu lat. Dlatego serdecznie Wam go polecam:) Często powstaje dylemat ile mąki dodać, jak ma wyglądać ciasto. Odpowiadam: dodawanie mąki można czasami dodawać po prostu na oko – jest zasada: ciasto ma być lekko lejące(...)się, niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie, bez grudek. Tak naprawdę ilość dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę. Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1,5 szklanki wody 2 jajka odrobina soli olej do smażenia Przygotowanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było

Zasmakuj Kuchni
Babka "z jajem" 202

żółtka, jedno całe jajko, wanilię i miksujemy. Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej(...)Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon. Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta. Na nim wałek z ciast jasnych. Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Ciasto bananowe z czekoladą 161

Kolejne, szybkie w wykonaniu ciasto. Dzięki bananom ciacho było wilgotne, i takie pozostało również następnego dnia, chociaż na noc przykryłam je jedynie papierową serwetką. Z autopsji wiem, że warto poczekać aż całkowicie wystygnie, bo na ciepło niełatwo jest je pokroić. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem (180*C bez termo obiegu). Miękkie masło utarłam z cukrem, nie przerywając miksowania dodałam po kolei oba jajka i olejek pomarańczowy. Nadal miksując dodałam partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i mleko z sodą. Do wyrobionego ciasta dodałam kropelki czekoladowe i wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do przygotowanej keksówki

Kuchenne zapiski Edyty
Brownie z fasoli 240

choć potrafili stwierdzić, że ciasto smakuje inaczej niż zazwyczaj smakują moje ciasta, nikt nie przypuszczał, że zostało upieczone z fasoli! Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy) 1 banan 1/4 szklanki brązowego cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 3 jajka 1/3 szklanki oleju szczypta soli + dowolne bakalie (ja dałam suszoną żurawinę(...)mieć gładką jednolitą masę bez żadnych grudek, składniki powinny dobrze się połączyć. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem

Ciastkozercy
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 198

Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można

codojedzenia
babka piaskowa 138

Polecam prostą babkę parzoną ..Ta babka należy do średnio moich ulubionych.. 🙂 Składniki: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki

Ugotujmy Coś
Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo) 245

Moimi ulubionymi ciastami były serniki i ciasta czekoladowe. O ile z sernikami pożegnałem się bez żalu, to wciąż czasem mam ochotę na dobre czekoladowe ciasto

PaleoSMAK
Sernik wiedeński 207

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i

Marta Gotuje
Puszysty sernik z musem truskawkowym 156

kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową

MamaOskarka
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 161

    Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie

Smaczne Zdrowe
Ciasto z budyniem i rabarbarem 233

Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3

Świat Ciasta
Budyniowe naleśniki 206

inne niż te zwyczajne, za sprawą budyniu możemy je zrobić mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i możemy zaczynać ucztę! Składniki: Na około 10 sztuk: 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 szklanka mleka 300 ml wody gazowanej mineralnej 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym(...)śmietanką Ulubione owoce Słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: Jajka wbić do miski, ubić mikserem na puszysto, wlać mleko oraz wodę, dodać mąkę zmieszaną z budyniami, wlać olej, zmiksować na gładką masę bez grudek. Odstawić na 10 minut.  Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wlewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki, zawijać

Wanilia i Kardamon
Pani Walewska (Ciasto Pychotka) 400

250g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g płatków migdałowych Składniki na krem – w wersji z budyniami gotowymi*: 3 szklanki mleka (750 ml) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, 2x40g) 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na krem – w wersji z domowym budyniem*: 2 szklanki mleka(...)budyniami lub domowym budyniem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Pani Walewska (ciasto Pychotka): Przygotować kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić (siekać nożem) do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodać żółtka jajek, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto

Kulinarne Przeboje
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1135

przyrządzając mniejsze porcje, takie na raz. Łatwe do jedzenia bez talerzyka czy na stojąco. Miłej zabawy! Przepisy na Sylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets(...)żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink mohito . Szczęśliwego Nowego

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 161

jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn: - 15 g świeżych drożdży - 35 g mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki(...)mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania