podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny(...)dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Tak przygotowane paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Słodkie okruszkisłoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę i na ok 30 minut umieśćcie w lodówce. W tym czasie przygotujcie bezę – ubijcie 3 białka sz szczyptą soli i cukrem (dodawajcie porcjami). Na samym końcu delikatnie wymieszajcie
Szybko Tanio Smaczniewyjątkiem mnie , bo nadal nie mogę w to uwierzyć, jak ciasto może być bez mąki, ba i to jeszcze z czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki: puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody łyżka miodu 3 łyżki oleju
pieprzny smaczekprzeróbka przepisu na ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody(...)posypania Wykonanie: Piernik – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajko, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 2 godziny i rozwałkować na prostokąt. – Wyłożyć blachę 28×40 cm papierem do pieczenia i położyć
To co kochamswoją wersję. Polecam Wam również. Koniecznie upieczcie. Moja dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyzki kakao(...)tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa kajmakowa 400 g masła 460 g kajmaku 300 g bezów 2 czubate łyżeczki kawy Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką. Masa śmietanowa
O kuchni z uczuciemPyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały
Smaczne Zdrowesię Wam na pewno. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Zrobiłam je bez użycia miksera. Zapraszam na kawałeczek, no dobrze jest cała blaszka ciasta :) Składniki: 250 g mąki 1 szklanka cukru 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 130 g masła 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju
O kuchni z uczuciemwaniliowego extraktu, u mnie w proszku ½ łyżeczki soli białko do posmarowania Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż
codojedzeniaZagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła
Kulinarny Pamiętnikcytryny Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki, aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarogiem. Jeśli chcemy możemy dodać ulubione dodatki. Smacznego
Truskawkowa Fiestaulubione naleśniki? Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżka cukru ( jeśli mają być na słodko ) Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Ze smażeniem zajęło
Jemy Pijemysię na nie rzucają :) Jak dla mnie - to kwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :) Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka
My simple kitchenśrednicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle
Pudełko rozmaitościpieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej
bastalenacukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut
W kuchni Karmel-itkigryczaną, pszenną, ksylitol oraz proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję wodę,olej i jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron. Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier
W kuchni Karmel-itkimiętowym dipem i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujecukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko do posmarowania strucli, cukier puder, mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. W tym czasie(...)stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
kulinarne odsłony patiW ogrodzie jabłonka pięknie nam w tym roku obrodziła w przepyszne, niesamowicie soczyste jabłka. Pierwszym więc moim wypiekiem z ich udziałem jest Szarlotka Królewska, którą wymyśliłam
Słodko-Słony Świat Ilonynaturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy biszkopt, ale o ciekawym kolorze. Słodzony jak zwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno(...)blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;) Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia
FitKotkokosowego. Dopełnieniem smaku był dżem śliwkowy bez dodatku cukru , który swoim słodko-kwaśnym smakiem wpasował się tu idealnie :) Oczywiście jak racuchy to na drożdżach - aromat był cudowny! :) Składniki (2 porcje): 100 g płatków owsianych 100 ml mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru z cynamonem 2 łyżki ksylitolu 1 jajko 2 małe jabłka (u mnie papierówki(...)pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, ksylitol, wyrośnięte drożdże i dobrze wymieszaj. Zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po czubatej łyżce ciasta. Smaż do zrumienienia. Podawaj z dżemem śliwkowym bez dodatku cukru. Zapraszam na mojego INSTAGRAMA oraz FACEBOOKA
Zdrowie na języku :Ppodanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie(...)oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować
Na słodko lub wytrawnieprzepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam się, że będzie za sztywna i ciasto wyszło bardziej gumowate niż gąbczaste, choć na drugi dzień – z nieznanych mi bliżej(...)przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)!Ciasto anielskie (Angel cake)Składniki:3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka białek (z 7-10 jajek w zależności
UgotujmyTo.plziemniaków 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę) sól i pieprz do smaku ok 1,5 metra jelita do kiełbasy ( u mnie w domu często używamy jelito cienkie baranie ) olej do smarowania blachy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu(...)boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej kiszkę. Kiszkę nakłuwamy igłą co jakieś 5 cm i wierzch smarujemy olejem. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młyneksmaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe ciasteczka guziki . Składniki(...)serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDobre ciasto wcale nie musi być bombą kaloryczną z dużą zawartością cukru czy tłuszczu. Ostatnio coraz więcej jest przepisów na pyszne i efektowne słodycze bez cukru, czy białej mąki. To jest niesamowite uczucie gdy puszcza się wodzę fantazji i tworzy się coś tak nieoczywistego. Z tego powodu zawsze lubiłam kulinarne eksperymenty. Ciągle żałuję, że czasu na takie działania(...)się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest to obłędnie dobry tort czekoladowy. Mam nadzieje, że i dla Was taki będzie. Tort czekoladowy z kaszy jaglanej składniki na biszkopt: 2 jajka 3 łyżeczki stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka wody składniki na krem czekoladowy: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
Przysmaki Karolkisobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe (ale nie gorące), wyjąć je z formy i zedrzeć papier. Ułożyć je na ręczniku i za pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie(...)szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier
My simple kitchenpączków krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto na pączki serowe bez drożdży przygotujecie w 5 minut. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki i szybko połączyć je w kulę - nie potrzeba długiego zagniatania i wyrastania. Do ciasta możecie wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony (taki jak na sernik) albo twarogowy serek śmietankowy (kanapkowy, typu(...)waniliowym) 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (używając serka kanapkowego używamy 1 łyżki) 2 jajka 2 łyżki wódki lub spirytusu albo soku z cytryny, 4 łyżki miękkiego masła 3 kostki smalcu do smażenia Pączki serowe bez drożdży, przygotowanie: Zmiksować ser, jajka, jogurt, cukier, masło i wanilię. Dodać alkohol lub sok z cytryny. Dodać większą część mąki, proszek
Lekcje w kuchni