ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:174/867)

Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 155

głowy, ale po drugiej próbie udało mi się go odtworzyć ;) Składniki (8 placuszków): 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm  3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fit pizza proteinowa! 276

więc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza  Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu

Czarnawisienka
Ciasto z bananami i gorzką czekoladą. 205

Często piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Ladylaura.
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 117

jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Kruszonka: 70g masła 1/3 szklanki cukru

Smakowy Raj
Tureckie bajgle czyli simit 150

Wróciliśmy niedawno ze Stambułu. Jedzenie fenomenalne, chciałoby się chociaż w małym stopniu odtworzyć tamtejsze smaki. Wpadł mi w oko przepis ze strony Moje Wypieki na

Stare Gary
Ciasto ze śliwkami 171

Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Tarte mousse au chocolat 131

połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi. Ciasto:4 jajka, 150g masła,1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy (45g), 150g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej

Z miłości do słodkości
Kieszonki francuskie z brokułami i fetą 618

Post Kieszonki francuskie z brokułami i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ciasto pelne aromatu 158

beda gotowe do zjedzenia.Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu.Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata.Ciasto amaretti z brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji(...)nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie.Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta.Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami.Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy.Posypujemy je cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Sernik z brzoskwiniami 121

otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć(...)mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego 125 g masła 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas

Smaki Natalii
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 152

kupię. Chcąc również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione(...)naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie

Food Square
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 120

można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić rys na podłodze albo blacie, kładę najpierw ściereczkę i dopiero na niej ląduje ciacho. Składniki: Biszkopt: 3-4 jajka w zależności od wielkości szczypta soli(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców). Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę tak, aby mogła się

Wrzosowa Polana
Czekoladowe babeczki z kremem bananowym - bezglutenowe 156

mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany.  Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊 Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek): 270 g mąki bezglutenowej   200 - 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g kakao szczypta soli 230 ml mleka 3 jajka 200 ml oleju rzepakowego(...)Suche składniki wymieszać. Cukru można dodać w zależności od upodobań. 150 g da lekko słodkie babeczki. Mokre składniki roztrzepać mikserem i dodawać do suchych składników. Całość wymieszać bez zbytniego napowietrzania i przekładać do papilotek do wysokości 2/3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po wystudzeniu przygotować i nałożyć krem bananowy. 2 mocno dojrzałe banany

Ze smakiem bez glutenu
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 213

trzcinowego) - 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej(...)całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy

Smaczne Zdrowe
Babka drożdżowa 174

mama szykuje wielkanocny koszyczek. Pełno w nim malowanych i niemalowanych jajek. Jest też chlebek, kiełbaska, słona pascha (o tym za chwilę), sól, ćwikła, czekoladowy zając z Niemiec, cukrowy baranek.  Mama kończy dekorować koszyczek, ubiera mi ciepłą białą wełnianą czapkę z pomponem i wysyła do kościoła. A tam dzieci bez czapek, w wiosennych butach, w odświętnych kurteczkach. I między(...)dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały   cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka.     Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min.  Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną

bistro mama