rękaw cukierniczy . Ciasto na churros jest gęste i ciężkie i za słabo wykonany rękaw po prostu się rozerwie. Ja w pierwszej kolejności wyciągnęłam z szafki taki pistolet do wyciskania ciastek, ale był tak badziewny, że szkoda zawracać sobie tym głowy. Potem sięgnęłam po niedrogi rękaw cukierniczy kupiony w supermarkecie. Wycisnęłam nim kilka ciastek, jednak bardzo gęste ciasto na churros rozerwało(...)zrób-to-sam sprzęt sprawdził się rewelacyjnie! ;) Mimo, że churros , które pamiętam z Hiszpanii, były bardzo długie, dużo prościej, przynajmniej na pierwszy raz, smaży się nieduże, ok. 10-centymetrowe ciastka. I nie zraźcie się długością przepisu. Po prostu chciałam wszystko dokładnie opisać, aby każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym
Chilli Czosnek i Oliwawiaderka) - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika(...)mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie
Wypieki ReneWitajcie :) zapraszam dzisiaj na kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g smalcu 1/4 l kwaśnej(...)nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Moje ciastka piekły się około 15 minut. Zimne ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) mamy okres przedświąteczny i większość z Was ma dużo zajęć ale kawkę lubicie i pewnie ciasteczka też :) Dzisiaj mam dla Was propozycję błyskawicznych biszkoptowo-makowych ciasteczek z powidłami. Ciastka są przepyszne i szybko znikają z talerza. Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)łyżka maku do ciasta i troszkę do posypania 1 mały słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciastek Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta na blaszkę wyłożoną
Sama słodycz i szczypta chilimiód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić(...)sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. Górę ciastek, na których pozostaje
Kuchnia ŁukaszaKolejny tydzień za nami więc czas na kolejne ciastka. Tym razem upiekłam „dwie pieczenie na jednym ogniu”, bo to ciacha dla Niny do szkoły i spód do sernika, który pojawi się jutro. Co Wam będę opowiadać, Dziewczyny (Gabi i Nina) wykorzystały moją chwilową nieobecność i zjadły mi kilka jeszcze gorących. Nina opisała je jako delicje, więc dla mnie(...)ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrawaj dowolną foremką lub formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je dłonią. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez prze 15 minut w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Wegańskie orkiszowe ciastka dla dzieci (dużych i małych
greenscarfCiastka owsiane to smaczna przekąska, nie tylko dla osób na "wiecznej" diecie :) Polecam! :) Dietetyczne ciastka owsiane przepis na 14 ciastek (1 szt ok. 60 kcal) Składniki : 1 szklanka płatków owsianych 2 bardzo dojrzałe banany 1 łyżka masła lub oleju kokosowego (20 g) 2 łyżki pestek dyni (lub słonecznika) oraz garść rodzynek Sposób wykonania: Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy
Smaki NataliiCałość energicznie mieszając należy zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.) Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki
Di gotujedokonałabym tych samych wyborów. Tylko te trampki kupiłabym niskie jednak, a nie wysokie. Ale wszystko przede mną :) A z cyklu wypada - nie wypada, wypada na pewno upiec dobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli(...)tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek ciasto: 300 g mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 3 łyżeczki mielonych orzechów
bistro mamaudekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik na zimno Składniki: 1 duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze(...)otarta z jednej cytryny Dodatkowo 450 g sezonowych owoców 4 łyżki cukru 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut , również żelatynę na owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie pokruszonymi ciastkami lekko dociskając. Wstaw do lodówki
codojedzeniamasę do okienek foremek. Jeśli nie korzystacie z form silikonowych, możecie użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 22-23 min. Z ww. ilości składników robię 12 ciastek w foremkach do muffin (ok. 6 cm średnicy) oraz dwie foremki 20 cm x 10 cm, te po upieczeniu zostawiam na jakieś 10 min. w formie, następnie wyjmuję i ostrym(...)nożem kroję na 3 cm batoniki. Wszystkie ciastka wyjmuje po kilku minutach z foremek i studzę na kratce kuchennej. Takie domowe bounty są przepyszne takie ledwie stygnące, przepyszne są i zimne. Ich wadą jest to, że błyskawicznie "wyparowują" w niewyjaśnionych okolicznościach. Dlatego nie wiem, jak długo utrzymują świeżość :). Polecam i do kawy i do herbaty! Smacznego
I tu będę miała takie tebyły to równocześnie czasy, kiedy zdecydowanie mniej było ludzi z problemami wagi. Ciekawe dlaczego? ;) Przechodząc do konkretów należy przygotować: - 300 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao - sok z połówki cytryny - 3 suche(...)prawie gotowe. Następnie wyrównuję powierzchnię masy i przy pomocy noża wyznaczam linię dzieląc masę na dwie w miarę równe części. Jedną z nich przekładam do naczynia po mielonych ciastkach i odkładam. Do tej która pozostała w misce/makutrze dodaję sok cytrynowy i orzechy. Mieszam do połączenia składników, tak, by przede wszystkim masa wchłonęła całkowicie każdą kropelkę soku. Masę tę przekładam
I tu będę miała takie tedużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę. Piec w temperaturze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Spód 300 g ciastek zbożowych * 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła Pianka kokosowa 500 g jogurtu greckiego 300 ml śmietany 36% 110 g wiórek kokosowych 170 g cukru pudru 25 g żelatyny spożywczej(...)wody kilka kropel ekstraktu kokosowego Dodatkowo 250 g truskawek Spód W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamana czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy masło z czekoladą i mieszamy do uzyskania mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26x18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy
Wędrówki po kuchnimakowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych ciastek lub wafelków 4 duże łyżki Nutelli 4 łyżki miodu płynnego Zaczynamy od pokruszenia ciastek na pył. Do rondelka wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu masła, zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy(...)ciastka i mieszkamy. Taką półsypką masą wykładamy spód tortownicy. Do garnka wkładamy masę makową, dodajemy Nutellę, miód, mąkę oraz wszystkie bakalie. Gotujemy chwilkę na małym ogniu do połączenia składników. Masę wylewamy na gotowy spód. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ Smacznego życzy
Kocham Czekoladęesencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 20 ciasteczek oreo * PRZYGOTOWANIE Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Cztery całe ciastka zmiksuj w blenderze na małe kawałeczki i dodaj do masy serowej. Do 16 papilotek włóż po jednym ciastku. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę(...)opcjonalnie posyp kawałkami ciastek. Piecz 25-30 minut w 160 °C, aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki
Food Squarepierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne" Składniki: 300 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki(...)gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy
Słodkości i nie tylkopracowałyśmy razem i od początku pokochałyśmy się całkowicie. Gorsze dni przeżywałyśmy wspólnie, chwile radości też. Prawdziwe przyjaciółki. Gdy jedna z nas miała "doła" to druga od razu leciała po ciastka z galaretką i życie znów miało sens. Pamiętam moment, kiedy Ilona rozstała się z partnerem i późnym wieczorem, smutna do mnie zadzwoniła. Ciastka to było zdecydowanie za mało. Szybko wymyśliłam(...)więc ciasto/tort, które będzie idealnym zamiennikiem naszych ulubionych ciastek i zdecydowanie poprawi humor Ilonie. Tak powstał tort delicja - biszkopt + galaretka + czekolada. Różne galaretki, różne polewy i choć polewa nie zawsze chce się trzymać galaretki, to jedno się nie zmienia w tym torcie - zawsze tak samo poprawia humor. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Gotowanie i blogowaniemirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny... działa mi to na wyobraźnię, nie powiem). WANILIOWY SERNIK Z MIRABELKOWYM MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy w ciastka zawinięte w czystą ścierkę), dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wykładamy dno blachy (dociskając dość mocno) i chowamy do lodówki
les mirabelleswięcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne, w jednej z nich znalazłam przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch rodzajów nadzienia jedno to Konfitura figa(...)makiem od firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa
Sama słodycz i szczypta chiliatmosferze. Takie drugie śniadanie spędzone z bliską osobą zawsze wnosi pozytywną energię. W okresie świątecznym takie spotkanie, zazwyczaj przebiega przy filiżance kawy i czymś słodkim, tym razem są to ciastka gryczane o smaku pierniczków. My kobiety lubimy zwracać uwagę na to co jemy, dlatego rzadko na takich spotkaniach witają tłuste i kremowy ciasta! Tym bardziej 4 dni prze sylwestrem! Teraz(...)trzeba zadbać o linię. Ale kto powiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej - 60 g zmielonych
SMYKWKUCHNIfolią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm ), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z orzechami, lub nałożyć na środek niewielką ilość tej mieszanki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku(...)nagrzanym do 190 stopni (grzałka dolna), na jasnozłoty kolor. Zajmie to około 12-15 minut, ale lepiej kontrolować, żeby ciastka i orzechy nie przypaliły się
Trzeci talerzpuder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta(...)soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe hasła: SUPER UCZEŃ 1 KLASY ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) POSPRZĄTAJ OKRUSZKI ! ;-) UŚMIECHNIJ SIĘ ! ;-) SŁUŻ INNYM POMOCĄ ! ;-) KOCHAJ ZWIERZĘTA ! ;-) JESTEŚ SUPER PRZYJACIELEM! ;-) UCZ SIĘ PILNIE ! ;-) OMNOMNOM ! ;-) PYCHOTKA ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) NIE ZAMARTWIAJ SIĘ ! ;-) SUPER PRZYJACIEL ! ;-) BĄDŹ ZAWSZE RADOSNY ! ;-) BĄDŹ KOLEŻEŃSKI ! ;-) SŁODKIEGO DNIA ! ;-) Wszystkie składniki
Smaczne Zdrowebazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego(...)szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą. 0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił
Kuchnia w czekoladzienaturalnym. Niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki (6 porcji): – 40 dag twarogu; – 6 nektarynek; – 1 mały jogurt naturalny; – 2 łyżeczki miodu; – duże opakowanie ciastek oreo (lub podobnych); – opakowanie żelkowych dżdżownic Wykonanie: Twaróg ugniatamy widelcem, nektarynki obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do twarogu razem z jogurtem i miodem, wszystko mieszamy. Z ciastek(...)wyciągamy nadzienie, wkładamy do worka i kruszymy je tak, żeby wyglądały jak ziemia. Do miseczek nakładamy twaróg, posypujemy pokruszonymi ciastkami i układamy dżdżownice. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it
dom-agi.plMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie było monotonnie. Ciągle te same ciacha szybko się nudzą, a ponieważ nie jadamy kupnych, kombinujemy i tworzymy ciągle nowe. Do niektórych się wraca częściej do innych mniej. Te należą do tej pierwszej grupy, choć przygotowywałam(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta
Smaczne ZdroweCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko(...)przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy. Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień
Tradycyjna Kuchniakoncercie "Braci") wczoraj, po powrocie zabrałam się za sprzątanie i pieczenie, dobrze wyszło;) ciasteczka chrupkie i smaczne ;) Co tu by jeszcze powiedzieć? nienawidzę poniedziałków! ;p Składniki (około 13 ciastek): 2 szklanki musli (najlepiej domowe lub sklepowe bez dodatku cukru) 2 białka jajek 1 żółtko jajka 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Białka miksujemy(...)sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp. około 180 stopni (pewności
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie(...)przełożone kremem czekoladowym Dr . Oetkera. Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać wzorkiem na jednym ciasteczku i przykryć drugim ciastkiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem nie udało(...)muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce. Nie czekamy, aż ciastko
les mirabellesMieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka. Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórskondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej(...)zastąpić pomarańczowym) Wierzch: 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka
Kulinarne przygody Gatityobieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże ciasteczka chcemy zrobić. Osobiście polecam zrobienie niewielkich ciastek, gdyż są podzielniejsze i lepsze do zjedzenia na raz :) Do wystudzonego ciasta wsypujemy jeszcze nieco mąki i wyrabiamy je ręcznie, tak by się nie kleiło, a następnie wałkujemy na grubość(...)około 3 – 5mm, podsypując co pewien czas mąką, po czym wykrawamy kwadraty około 10 x 10cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i składamy w kopertę. Na górę ciastek można zrobić pomponik :) Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pamiętając o tym by między ciasteczkami pozostawić nieco odstępu. Ciasteczka pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180°C, około 15 minut
Smakowy Rajkajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta(...)blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc
Jadło i czytadłotego w końcu osiągnęłam sernik gładziutki ,płaski , nie popękany , nie opadnięty ... no cóż idealny jak nic :) Składniki : Na spód : 240 g herbatników lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki(...)jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest bardziej suchy niż wiaderkowy ) Polewa chałwowa : Pozostała 1/4 puszki mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki mleka Wykonanie : Ciastka połączyć z masłem . Dno formy ( u mnie tortownica 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać ciastka i ugnieść spód . schłodzić ok pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki na masę wyłożyć
Malinowa Kawiarenkaroku trochę jest i będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki mąki(...)ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym wierzchu
dom-agi.plmnie ze słodkim różnie. Raz mam dzikie ślinienie na widok czekolady a raz dostaje drgawek na samą myśl o niej. Miłość z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej przyprawy mahlep, która daje lekką goryczkę i migdałowy aromat, ale nie musicie jej dawać(...)posypujemy sezamem i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 – 18 minut. Mają lekko zbrązowieć. Wykładamy na kratkę, żeby przestygły. Ciastka trochę rosną więc układamy je w odstępach. Jemy Smacznego Post Ciasteczka tahini z mahlep pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenaromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki na masę serową: 600 g twarogu śmietankowego 5 jajek 150 g brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki na polewę(...)śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Czekoladę i masła topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową
Przysmaki Karolkizwiązku z tym, że to już ostatnia środa przed Dniem Dziecka proponujemy dziś ciasteczka, za którymi dzieci wręcz przepadają. Zrobienie tych ciastek wbrew pozorom jest bardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda. Maślane jeżyki z czekoladą SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia(...)rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut). Czekoladę roztapiamy i maczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki60dkg sera-u mnie President ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2 żołtka , 2 cukry waniliowe -u mnie cukier puder waniliowy, 2 galaretki ciastka -u mnie podłużne biszkopty......................... .WYKONANIE.. ..................W trzech szklankach wody rozpuścić dwie galaretki.W tym czasie stężeje i ostygnie.. W trzech łyżkach wody rozpuścić żelatynę ,w między czasie zagotować mleko(...)partiami ser.Miksować ,aż masa będzie gładka.Do takiej masy dodajemy przestudzone mleko z rozpuszczoną w nim żelatyną.teraz pozostaje nam tylko pobawić sie z układaniem masy i ciastek...dno foremki wykładamy biszkoptami lub ciastkami -herbatnikami,na to wlewamy mase serową -nie całą ,bo musimy zostawić na drugą warstwę -i do lodówki aby lekko zastygla -jakieś 5-10minut.Nastepnie układamy luźno biszkopty
w mojej kuchniidealne kruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki(...)następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem. 2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. 3. Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać. 4. Pędzelkiem malujemy tułów jeżyka i posypujemy go uprażonymi ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką
Kto ugości moich gości?czasu chodził mi po głowie, aż wychodził swoją drogę do słoiczka. Już nie mogę doczekać się reakcji obdarowanych! W słoiczku możecie zamknąć suche składniki na ciasteczka lub już gotowe ciastka. Ja wykorzystam chyba obie opcje. Jeśli wybierzecie suche składniki, dacie obdarowanemu idealny prezent, który będzie mógł zatrzymać na "czarną godzinę", nieważne, czy będzie to głośno krzycząca potrzeba słodkości(...)pustej lodówki", czy niezapowiedziana wizyta przyjaciół. Dla łasuchów podobnych Mikołajowi polecam opcję drugą, zamknięte w słoiczku gotowe, maślane ciastka. Och, czy może być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko będzie wsadzić do słoika. Przyklejcie, tak jak ja, dwie candy canes
Gotowanie to kochaniesię to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się przywieźć(...)macie w planach odwiedziny u rodzinki, znajomych, przyjaciół...lub chcecie wykorzystać jeszcze tych kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek):4 łyżki margaryny1 szklanka cukru1/4 szklanki mleka1 jajo2 szklanki mąki pszennej tortowej1
Gotowanie to kochanienależy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki:Spód:220 g ciastek kakaowych50 g masła20 g margaryny Palma „Bielmar”Masa serowa:1 kg mielonego twarogu250 g serka mascarpone100 g śmietanki 30 %1 i 3/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernika200(...)czekolady deserowej6 jajek2 łyżki mąki pszenneDodatkowo:kilka ciastek kakaowych1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Spód:Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i margaryną. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.Masa serowa:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
Oryginalny smakNetto)250 g cukru4 jajka1 żółtko4 łyżki mąki pszennejskórka otarta z 1,5 cytryny3 łyżeczki soku z cytrynyziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI na spód:170 g ciastek Digestive 90 g masła SKŁADNIKI na polewę:200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%2 czubate łyżeczki cukru pudruskórka otarta z 0,5 cytryny WYKONANIE: Wszystkie składniki na sernik powinny być(...)Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kapieli wodnej. SPÓD: Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek. Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość. Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno. Wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonyodstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier- cynamonPrzygotowanie: Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować(...)obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić
W poszukiwaniu inspiracjitwarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły(...)użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera.Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować
W Mojej Kuchni Lubięsoczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny8 listków żelatyny400 g śmietany kremówki (38%)dodatkowo(...)borówek amerykańskich50 g ciastek z czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszedł bardzo jasny, dodałyśmy do niego kapkę czerwieni. Sernik jest rewelacyjny, na pewno będzie powtórka, tylko musimy się zaopatrzyć we wszystkie kolory tęczy. Kolorowy sernik Składniki:Spód120 g ciastek pełnoziarnistych50 g roztopionego masłaMasa serowa:500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego3 jajka1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony(...)niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę
Kulinarne przygody Gatitytradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja. Klasyczne polvorones przygotowuje się na smalcu - to właśnie on gwarantuje ich wyróżniającą się kruchość. Jeżeli macie opory, zastąpcie(...)smalec masłem, ale myślę, że jednak warto zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaDietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii. Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:) Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki(...)naczyniu. Dodajmy do suchych składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce
Mania Gotowaniafanką czekolady). Za to moja córka mogłaby je jeść, jak to powiedziała, dniami i nocami...któregoś razu w poszukiwaniu przepisu na kruche ciasteczka przez przypadek natrafiła na przepis przypominający ciastka Oreo. Nie jest to może to samo...ale blisko im do tego:) Przepis podany na tej stronie wychodzi bardzo słodki...mimo tego, że ja do masy tych ciasteczek dałam szklankę(...)mniej ksylitolu, to i tak uważam, że ciasteczka są ciutkę za słodkie. Po wykonaniu ciasteczek ja nadal jestem na nie...za to moja córka już je ubóstwia:) Składniki na ciastka: -1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej -1/2 szklanki kakao -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 proszku do pieczenia -1/4 soli -1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
Smaczne Zdrowepobliskiego sklepu i kupuję małą paczuszkę. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Wszystko zmienia się z nadejściem Świąt. Właśnie wtedy stawiam na własnoręcznie przygotowane pierniki i ciastka, a o kupnych nie ma mowy.. Lubię wyszukiwać nowe przepisy, mam pewne preferencje co do smaku, ale chętnie próbuję czegoś nowego. Okres od listopada do połowy grudnia to czas testowania(...)skorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię
Przysmaki KarolkiPrzepis z Śladami Słodkiej Babeczki. Spód: 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive) 2 łyżeczki kakao 50 g masła roztopionego Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej. Masa
Blondynka Gotujechoć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek(...)Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię
Blondynka Gotujeeklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy ! SKŁADNIKI(...)jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona. 5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem. 6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. 7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia. 8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu
Marcepanowa kuchnianawet ponarzekać z tej okazji nie zdążyłam ;) To znaczy, ok, może i coś tam trochę ponarzekałam, ale to raczej z okazji zakwasów, ciężkiego treningu, diety,… Continue reading Kruche ciastka z czekoladą i orzechami
brunetkawkuchniChciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru(...)grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-23 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujedobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych fotek by wam je zaprezentować. Ciastka chrupią i naprawdę do kawy są wręcz idealne. Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe 40 minut. Z podanej ilości składników otrzymałam(...)odstępie ok 2-3 cm. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy by nadać im nieco bardziej płaską formę (ciasteczka mocno rosną podczas pieczenia) 8. Ciastka pieczemy 8-10 minut w 190 st C. Smacznego. ***Przepis pochodzi w książki Domowe wypieki
vaniliowoczekoladowałyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak 1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Ciastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama. Rozgrzać(...)żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
w mojej kuchniKiedy po raz pierwszy zrobiłam podobne ciastka (bez wiórek) - niestety nie były zbyt smaczne i przypominały czekoladową mąkę... (Dlatego nie będę podawała źródła inspiracji...) Próba numer dwa, własne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie. Ciasteczka(...)się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 8-9 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujePrzepis autorski (mój). Te ciasteczka to istny hit! Są tak smaczne, że znikają stanowczo za szybko. Już podczas pieczenia - ich aromat tak kusi, że nie można doczekać się gotowego ciastka! Są chrupiące, nie za słodkie i idealne w smaku. Połączenie wszystkich tych składników sprawia, że ciasteczka są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Dodam jeszcze, że z ciasta można formować(...)wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem o pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone.) Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujezupełności mi wystarczy. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem
Cooking MonsterCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek na pół, lekko je dociskając do truskawek. Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) 2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy(...)kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche
Di gotujesklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy obsypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na środek każdego ciasteczka i dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaminut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki. Nie należy ich spłaszczać.) Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. Ostudzić (aż stwardnieją) w piekarniku na wysuniętej blaszce
Di gotujeCakes to walijskie przysmaki, które przyrządza się 1-go marca (w dniu Św. Dawida, patrona Walii). Z reguły ciasteczka powinny być smażone - ja natomiast przygotowałam ich dwie wersje. Połowę ciastek usmażyłam (na zdjęciu - te na talerzyku), a resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę robiła(...)225g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka (u mnie
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny. Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie(...)gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.) Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Di gotujenastępnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko rumiane.) Ostudzić na kratce. (Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są dosyć miękkie, ale po wystygnięciu staną
Di gotujewyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie zawiera(...)dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga, bo łatwo
Di gotujeprzedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciastka imbirowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam. 2. Na jednym z wafli(...)dociskam i odstawiam na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wafle kroję na trójkąty. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na ciastkach esy floresy. Gotowe ciasteczka posypuję czekoladową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasimoim przypadku (wstyd się przyznać) koniec nastąpił po... 14-tu. Że są pyszne, rewelacyjne - to mało powiedziane. Zachęcam, abyście sami wypróbowali przepis. U mnie ciastka zdecydowanie wpisały się do grafiku obowiązkowych wypieków i to do tych częstszych. (około 33 sztuk) 170g mąki pszennej 140g masła/margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30g kakao 1 jajko 160g cukru 50g orzechów(...)ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu, z termoobiegiem - w 180 stopniach). Po 15 minutach pieczenia - ciastka będą chrupiące na zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Po 18 minutach - będą całe chrupiące. Ciasteczka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujewielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka sporo urosną.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut w 170 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego.) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne
Di gotujerozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast(...)ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować(...)cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce
Di gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 120 g masła, miękkiego 1 jajko 100 g czekolady deserowej 50 g orzechów
Domowy Smak JedzeniaCiasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając mieszania(...)jest wstawić na około 30 minut do lodówki.) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Napełniamy nią upieczone, ostudzone ptysie robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka
Bon appetit mon amiepomarańczy sok z 1 pomarańczy wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe(...)śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku wierzch: 1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy
Bon appetit mon amiemoja druga dzisiejsza propozycja walentynkowa- pyszne kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder(...)środku mniejszą foremką małe serduszka. 3. Ciasteczka piekę około 12 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Ciasteczka z otworami posypuję cukrem pudrem, natomiast całe serduszka smaruję marmoladą. Ciastka z marmoladą sklejam z serduszkami z otworem. Gotowe ciasteczka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasisypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu). Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu. Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu czy cynamonu(...)Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić Drukuj Oponki babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki 3/4 szkl. mleka 2 łyżki spirytusu 100 gr masła 2 jajka 5 łyżek cukru 5 gr drożdży 4 łyżki wody szczypta soli Olej do smażenia cukier puder do posypaia Wykonanie Rozczyn drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę
Mieszam w GarnkuDodatkowo (opcjonalnie): miód orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.) Piec około 20 minut
Di gotujesamym swoim wyglądem wywołują uśmiechy, chyba głównie przez te końskie zęby :). Przygotowane są z ciasta twarogowego, dzięki czemu są mięciutki i wilgotne. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w pieczeniu takich ciastek, a jeszcze chętniej w ich jedzeniu :) Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła 4 łyżki cukru(...)kakao. Ja wykorzystałam rodzynki, ale źle zniosły temperaturę, więc nie polecam ;) Oczy dokleić do ciasteczek dociskając je do wierzchu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut
Trzeci talerzprzypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne
Kuchnia co dniamasą czekoladową. Spód ciasta – ciasta wrzucić do malaksera i lekko je zmielić, tak żeby powstała lekko grudkowata masa. Wlać roztopione masło i lekko wymieszać. Wyłożyć masę z ciastek na formę do tary, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Obłożyć boki jak i dno formy, przydusić. Odstawić do lodówki Przygotowanie masy – w małym(...)dopuścić by się zagotowała. Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto było pyszne, dziękuję Arlette
Kuchnia Pokoleńtych tradycyjnych. Mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Natomiast masło klarowane pozbawione jest alergenów - takich jak laktoza czy kozeina. Cudownie kuszą zapachem a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są doskonałym przykładem na istnienie smakowitych słodyczy bez cukru. Osobiście jestem mile zaskoczona ich smakiem. Dla nich mogę(...)daktyli i ciasto ponownie wymieszać. (***) Ciasteczka słodzone samymi daktylami będą dość miękkie. Jeśli wolicie ciasteczka bardziej chrupiące - dodajcie 2 łyżeczki cukru brązowego/trzcinowego. Dzięki procesowi karmelizacji zachodzącego podczas pieczenia - ciastka będą twardsze i chrupiące
Di gotujeForemki do ciastek w kształcie uśmiechniętych buziek "chodziły" za mną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie(...)delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć powidłami, sklejając po 2 ciastka
Walijskie PichcenieMuszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba nie najgorzej mi wychodzą. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i inspiracji. Ostatnio udało mi się kupić na bazarku winogrona rodzynkowe (bez pestek) i od razu przypomniał(...)się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką." Czytaj więcej
Wiem co jemnajlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. WAŻNE: przed zdjęciem ciastek z blachy należy odczekać, aż nieco wystygną. To już mój ostatni przepis, który zgłaszam do Festiwalu
My simple kitchenekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko(...)schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek - ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący
Smakołyki BerenikiróżanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki(...)jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa AniMiałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło(...)następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennakratce.Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Ciastka długo zachowują świeżość. Można
Gospodyni MiejskaIdealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek):- 2 kostki masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder- cynamon Przygotowanie(...)rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjijakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.Ciasteczka dyniowe z cynamonemSkładnikiciasto 220g mąki pszennej100g masła 100g(...)lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy- przechowywać w szczelnym pojemnikuZ powyższego przepisu upiekłam sporej wielkości 21 ciasteczek. Ich kształt i wielkość można dopasować do własnych upodobać
Smakołyki Berenikiskładniki i zagniatamy na jednolitą masę. Blachę wkładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy. Masa będzie klejąca, dobrze zwilżyć nieco dłonie, ułatwi Wam to nieco lepienie ciastek. Pieczemy ciastka około 15-17 minut, aż będą rumiane
Mania Gotowaniadzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania(...)kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało
ciastkarnia na kruchym spodzietakie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman`ów na spróbowanie i stwierdziłam, że taniej wyjdzie mi zrobienie ich w domu (trzy ciastka kosztują od 20 -30 koron a znając zapędy jedzeniowe mojego łasucha 3 ciastka to mało) myślę, że fajnie będzie tez pokazać wam trochę norweskiej kuchni. Nie jest ona może zbyt
ciastkarnia na kruchym spodzietemperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzenieZłociste oponki i kulki 2w1J. Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym(...)grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAwoli, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html) Bajaderka light(...)stężały. Uwagi: Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu
Mania Gotowania