mirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny... działa mi to na wyobraźnię, nie powiem). WANILIOWY SERNIK Z MIRABELKOWYM MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy w ciastka zawinięte w czystą ścierkę), dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wykładamy dno blachy (dociskając dość mocno) i chowamy do lodówki
les mirabelleswięcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne, w jednej z nich znalazłam przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch rodzajów nadzienia jedno to Konfitura figa(...)makiem od firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa
Sama słodycz i szczypta chiliatmosferze. Takie drugie śniadanie spędzone z bliską osobą zawsze wnosi pozytywną energię. W okresie świątecznym takie spotkanie, zazwyczaj przebiega przy filiżance kawy i czymś słodkim, tym razem są to ciastka gryczane o smaku pierniczków. My kobiety lubimy zwracać uwagę na to co jemy, dlatego rzadko na takich spotkaniach witają tłuste i kremowy ciasta! Tym bardziej 4 dni prze sylwestrem! Teraz(...)trzeba zadbać o linię. Ale kto powiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej - 60 g zmielonych
SMYKWKUCHNIfolią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm ), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z orzechami, lub nałożyć na środek niewielką ilość tej mieszanki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku(...)nagrzanym do 190 stopni (grzałka dolna), na jasnozłoty kolor. Zajmie to około 12-15 minut, ale lepiej kontrolować, żeby ciastka i orzechy nie przypaliły się
Trzeci talerzpuder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta(...)soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe hasła: SUPER UCZEŃ 1 KLASY ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) POSPRZĄTAJ OKRUSZKI ! ;-) UŚMIECHNIJ SIĘ ! ;-) SŁUŻ INNYM POMOCĄ ! ;-) KOCHAJ ZWIERZĘTA ! ;-) JESTEŚ SUPER PRZYJACIELEM! ;-) UCZ SIĘ PILNIE ! ;-) OMNOMNOM ! ;-) PYCHOTKA ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) NIE ZAMARTWIAJ SIĘ ! ;-) SUPER PRZYJACIEL ! ;-) BĄDŹ ZAWSZE RADOSNY ! ;-) BĄDŹ KOLEŻEŃSKI ! ;-) SŁODKIEGO DNIA ! ;-) Wszystkie składniki
Smaczne Zdrowebazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego(...)szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą. 0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił
Kuchnia w czekoladzienaturalnym. Niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki (6 porcji): – 40 dag twarogu; – 6 nektarynek; – 1 mały jogurt naturalny; – 2 łyżeczki miodu; – duże opakowanie ciastek oreo (lub podobnych); – opakowanie żelkowych dżdżownic Wykonanie: Twaróg ugniatamy widelcem, nektarynki obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do twarogu razem z jogurtem i miodem, wszystko mieszamy. Z ciastek(...)wyciągamy nadzienie, wkładamy do worka i kruszymy je tak, żeby wyglądały jak ziemia. Do miseczek nakładamy twaróg, posypujemy pokruszonymi ciastkami i układamy dżdżownice. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it
dom-agi.plMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie było monotonnie. Ciągle te same ciacha szybko się nudzą, a ponieważ nie jadamy kupnych, kombinujemy i tworzymy ciągle nowe. Do niektórych się wraca częściej do innych mniej. Te należą do tej pierwszej grupy, choć przygotowywałam(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta
Smaczne ZdroweCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko(...)przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy. Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień
Tradycyjna Kuchniakoncercie "Braci") wczoraj, po powrocie zabrałam się za sprzątanie i pieczenie, dobrze wyszło;) ciasteczka chrupkie i smaczne ;) Co tu by jeszcze powiedzieć? nienawidzę poniedziałków! ;p Składniki (około 13 ciastek): 2 szklanki musli (najlepiej domowe lub sklepowe bez dodatku cukru) 2 białka jajek 1 żółtko jajka 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Białka miksujemy(...)sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp. około 180 stopni (pewności
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie(...)przełożone kremem czekoladowym Dr . Oetkera. Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać wzorkiem na jednym ciasteczku i przykryć drugim ciastkiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem nie udało(...)muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce. Nie czekamy, aż ciastko
les mirabellesMieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka. Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórskondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej(...)zastąpić pomarańczowym) Wierzch: 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka
Kulinarne przygody Gatityobieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże ciasteczka chcemy zrobić. Osobiście polecam zrobienie niewielkich ciastek, gdyż są podzielniejsze i lepsze do zjedzenia na raz :) Do wystudzonego ciasta wsypujemy jeszcze nieco mąki i wyrabiamy je ręcznie, tak by się nie kleiło, a następnie wałkujemy na grubość(...)około 3 – 5mm, podsypując co pewien czas mąką, po czym wykrawamy kwadraty około 10 x 10cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i składamy w kopertę. Na górę ciastek można zrobić pomponik :) Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pamiętając o tym by między ciasteczkami pozostawić nieco odstępu. Ciasteczka pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180°C, około 15 minut
Smakowy Raj