było okazji... Aż całkiem niedawno zostałam poczęstowana z ciastkiem z masą z dodatkiem mleka w proszku. Jakie to było dobre.. Nie czekałam długo i sama wyprodukowałam takie ciastko, właśnie mleczną kanapkę! Zależało mi na tym, by ciasto było mocno czekoladowe, a masa delikatna a jednocześnie mocno mleczna, z wyczuwalnym smakiem mleka w proszku. Jak wyszło? Oceńcie sami! Zerknijcie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietrójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier, polewać go na wystudzone rogaliki
Zrób to smacznieOwsiane, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu i cukru. Nie były one jednak całkiem niesłodkie, bo dodałyśmy miodu, a poza tym dorzuciłyśmy banany, które dodały jeszcze trochę słodyczy. Jak ciastka zostały przyjęte ? Cóż, jedenastolatkom nie przypadły do gustu, ale gimnazjalistom już tak :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowawszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki "niezdrowy" jak się powszechnie sądzi). Ciastka te można dowolnie formować, począwszy od prostych kształtów do rogalików włącznie. U mnie wystąpiły w dwóch odsłonach: jako trójkąciki z marmoladą na wierzchu oraz kwadraty z dwoma zawiniętymi rogami
Arabeska waniliowasię spodziewał, że proste ciastka owsiane na mące pełnoziarnistej mogą być takie dobre. Nawet moje dzieci, które bywają wybredne, zajadały się nimi :-) Mocniej przypieczone ciasteczka na początku są chrupiące. Gdy poleżą robią się miękkie, a nawet lekko elastyczne. Te krócej pieczone od początku są takie. Dzięki zawartości miodu i cynamonu w smaku odrobinę przypominają pierniczki. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaKruche, dwukolorowe ciastka, uformowane na kształt motyla, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Z pewnością przypadną do gustu naszym pociechom. I to nie tylko ze względu na ich wygląd, choć nie ma co ukrywać, ma on tutaj duże znaczenie :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaKruche, waniliowe ciastka z cukrem na wierzchu. Bezproblemowe. Zagniecione ciasto na początku jest miękkie, ale nie klejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiastka owsiane, które podobno przypominają smakiem te ze Starbucks. Nie próbowałam oryginalnych, więc nie mam porównania, ale mniejsza o oryginał, bo te są przepyszne ! Lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne. Z podanego przepisu wychodzi ich zaledwie 12 (a cóż to było dla kilku łasuchów ;-), ale za to są dosyć duże, słodkie i sycące. Bardzo polecam
Arabeska waniliowaPiec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą
mojej kuchniWesołe ciastka jeżyki. Z pewnością spodobają się najmłodszym ale nie tylko. Wykonane z ciasta jak na bajaderki. W wersji dla dorosłych z dodatkiem rumu. Składniki duża paczka herbatników kakaowych typu petitki 1/4 kostki masła 2 czekolady gorzkie 1/2 -1 słoik dżemu kieliszek rumu 1 łyżka kakao opcjonalnie słonecznik w karmelu około 1 szklanki cukrowe … Czytaj dalej Słodkie jeżyki
gotuj ze mnąZastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie. Węgierskie ciasteczka są przepyszne, ale wymagają pewnych zdolności manualnych. Przyznam, że ich zrobienie to czynność ,, bardzo klejąca się“. Ciasto z dodatkiem drożdży leżakujemy w lodówce, następnie
dolcevitainmykitchengęstego dżemu kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 2 łyżek kakao (o ile nie używamy ciasta z kakao) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasta i ciastka pokruszyć dłońmi bardzo drobno. W rondelku zagotować śmietankę z cukrem i margaryną (oraz kakao). Odstawić na chwilę, żeby przestygła, a następnie przelać zawartość do ciast. Dodać posiekane bakalie, dżem, aromat
Simply Foodpalcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka z różaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego
Kuchnia w czekoladzie