ciastka - 17101 przepisów (strona:389/1141)

Ciasteczka maślane z wanilią 75

masła) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, są gotowe

Słodki sentyment
Serduszka imbirowe Gingerhearts 69

osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić. Przestygnięte serduszka przykrywam rozpuszczoną czekoladą

Słodki sentyment
Ciasteczka pomarańczowe 66

wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli

Słodki sentyment
Pączki hiszpańskie wg Aleex 82

wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)papieru natłuszczonego, smarowanie olejem można pominąć. 7. Na każdy kawałek papieru wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm. Jeśli wyciśniemy pojedyncze kółko, otrzymamy wielkość oponki. Jeśli chcemy wyższe ciastko, wyciskamy dwie warstwy ciasta. 8. Olej rozgrzać w szerokim garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180º C. 9. Wkładać po 3 -4 pączki (papierem do góry, a po chwili

W mojej kuchni
Arancini dolci di Carnevale 124

Ankona, w okresie karnawału można łatwo znaleźć Arancini w lokalnych piekarniach i cukierniach. Ponadto w niektórych rodzinach zwyczaj przygotowywania ich w domu jest nadal powszechny. Arancini di Carnevale są ciastkami zrobionymi z ciasta, jajek, mleka i cukru, które są zwijane po doprawieniu skórką, a niekiedy sokiem pomarańczowym. Po wykonaniu charakterystycznych krętlików są one smażone. Zgodnie z tradycją arancini można

365 dni dookoła kuchni
Ciastka z maszynki 125

dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastycznie i ładnie odchodzić od rąk w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przełożyć do maszynki z końcówka do ciastek. Wycinać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Piec na złoty kolor. Gotowe możecie dodatkowo polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Zapraszam

Kulinarne przygody
Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia 96

zrobić, aby były idealne i zgodne z dietą? Próbowałam, więc różnych wariantów i mogę już śmiało przyznać, że połączenie mąki ryżowej i kukurydzianej najlepiej się sprawdza Ciastka są idealnie kruche, ale nie rozlatują się. W tym przepisie musiałam również zamienić masło na olej kokosowy. Jeśli nie macie problemu z jedzeniem nabiału, możecie użyć masła Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia

365 dni dookoła kuchni
Chrust Danusi – faworki II 101

Chrust Danusi – faworki to przepis mojej mamy. Kruche, lekkie, pyszne i bardzo karnawałowe ciastka. Faworki i pączki to obowiązkowe … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Chrust Danusi</span> – faworki II pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 68

jajko 75 g marcepana (proponuję domowa masę marcepanową ) 75 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy 20 ml rumu kilka kropel aromatu migdałowego 30 g roztopionego masła do smarowania ciastek cukier puder do oprószenia Wykonanie Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewamy rumem, dodajemy kilka kropel migdałowego aromatu i odstawiamy (można namoczyć dzień wcześniej). W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki

Tajemnice Smaku
Sernik na zimno z morelami 103

ciasta bez pieczenia . Składniki: 160 ml mleka 450 g mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona) 330 g serków kremowych 20 g żelatyny w proszku 140 g ciastek owsianych 40 g masła 2 galaretki morelowe (lub brzoskwiniowe) Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania galaretek. Przygotowujemy je zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Następnie odstawiamy do stężenia i przestudzenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kruche rożki z nadzieniem 94

nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) W przepisie użyłam termostabilnego nadzienia Lauretta , tym razem o smaku kukułkowym. Wszystkie nadzienia

Di gotuje
Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami 116

była chyba najbardziej spontaniczna decyzja o upieczeniu ciastek w moim życiu;) A wszystko za sprawą mocno dojrzałego banana, który leżał i czekał, i czekał, i czekał... Od jakiegoś czasu lubię banany lekko zielone, te bardziej dojrzałe mnie nie smakują. A ten był właśnie taki mocno już dojrzały. Ale bardziej niż dojrzałych bananów nie lubię marnowania produktów. Zatem powstały ciasteczka

Obiad gotowy
Rurki z ciasta francuskiego 101

włączać piekarnika, albo włączać jedynie na krótko. Dlatego na weekend coś na szybko, co piecze się bardzo krótko, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z podwójnym kremem. Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają. No i jak wspomniałam bardzo szybko się je robi. Takie rurki można nadziewać różnymi kremami zaczynając na dżemach, musach, poprzez bitą

Waniliowe Improwizacje
Babeczki z masą serową 110

ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut

Waniliowe Improwizacje
Orzeszki czekoladowo - orzechowe 69

minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał. Takie orzeszki są najlepsze na drugi lub trzeci dzień gdy łupinki trochę zmiękną, ale to oczywiście rzecz gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania