Postanowiłam przygotować swoją wersję popularnych ciastek i wiecie co - wyszły pysznie, a do tego miały jedną zasadniczą zaletę - wiem co do nich dodałam. Możecie upiec je razem z dziećmi, na pewno spodoba im się taka wspólna praca. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy
Cynamonowe szczęścieśrodka przed smażeniem bo mam wtedy większą kontrolę nad tym ile tego nadzienia ma tam być. Nadziewając rękawem czasami wciśnie mi się zbyt dużo kremu czy dżemu i ciastka wtedy mogą być zbyt słodkie. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że mam po prostu za małą wprawę w operowaniu szprycą. Pączki piwne możecie nadziać zarówno przed uformowaniem
Smaczna PyzaWczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z fotografii kulinarnej prowadzonych przez Żanetę z Cupcake Factory we Wrocławiu. Początkowo było troszkę teorii, następnie już w praktyce stylizowałyśmy
Nastoletnie Wypiekaniepush({}); UWAGA. Do wykonania tego przepisu potrzeba duuużo herbatników (mi poszło aż 160 szt), lecz tak na prawdę zależy jakiej grubości będziecie nakładali masę. Mi zależało żeby było więcej ciastek i mniej masy, dla większej ilości osób, Wy możecie zrobić na odwrót. Składniki: -3 szklanki mleka -1 szklanka kaszy manny suchej -3 łyżki kakao -pół szklanki słodzika/cukru
Zdrowie i pysznie na talerzuciasteczka ( jak np. ja za pierwszym razem). Po chwili na pewno dojdziecie do wprawy co i jak. Po około 20 sekundach zdejmujemy ciasteczko- możemy sobie pomóc widelcem. Smażymy aż ciastka będą rumiane. Po wyjęciu warto odsączyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe oprószamy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Rozetki ciasteczka skandynawskie was last
Arbuziakisiemienia lnianego 15 g nasion słoneczniku 1 jajko 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż dłonie wodą) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 20 minut
Zdrowie na języku :PCiastka z cieciorki? Kto by pomyślał, a jednak są przepyszne. Są to ciasteczka bez mąki, z dodatkiem masła orzechowego, miechunki i żurawiny. SKŁADNIKI 1 puszka cieciorki, 5 łyżek masła orzechowego, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g posiekanej gorzkiej czekolady, po 1 łyżce pokrojonej miechunki suszonej Helio
słodki bratekRadełkiem wycinamy paski, następnie tniemy je na kawałki aż powstaną prostokąty. Na każdym kawałku nacinamy wzdłuż kreskę, przeplatamy przez nią jeden koniec ciasta i tworzymy faworka. Smażymy ciastka na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na talerz wyłożony papierem, następnie po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Faworki są wyjątkowo smaczne, delikatne, lekko chrupiące
Kulinarne Fantazje Marioliłatwe do zrobienia. W smaku przypominają pączki hiszpańskie. Kto się skusi na małe co nieco. Więcej przepisów na pączki, faworki i inne słodkości karnawałowe znajdziecie na blogu w zakładce CIASTKA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło mojewypieki.com Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka
O kuchni z uczuciemCiastka jak za dawnych lat. Pamiętacie? Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Z powyższych składników (oprócz oleju) miksujemy ciasto. Ma mieć konsystencję naleśnikowego. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę. Do rondelka wlewamy olej. Podgrzewamy go, zanurzamy w oleju foremki do rozetek, później
MojaQchnia.pltakie słodkości. łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :) Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTKA. Składniki 500 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 500 g sera twarogowego (dałam półtłusty) 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g jogurtu greckiego olej do głębokiego smażenia cukier
O kuchni z uczuciemCiasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół łyżki nadzienia i wciskaj po połówce truskawki. Piecz przez około 15 minut, wyjmuj na kratke i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the houseKiedyś ciastka nadziane różą były nie lada gratką(...)dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ... SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli słoiczek konfitury różanej drożdże pokruszyć
Z Marcepanemwyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie przenieść na jabłka. Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp
Z Marcepanem