Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić. Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem. Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia. Te na zdjęciu to druga partia i lekko
Smaczne mojeherbatniki pełnoziarniste 20 dag masa krówkowa 15 dag orzeszki ziemne 10 dag opakowanie kremu do karpatki sok z cytryny 2 łyżki kakao do posypania Każde ciastko polewamy łyżką mleka i lekko rozprowadzamy po nim. Polane herbatniki układamy w formie (21 X 21 cm.). Gdy już zapełnimy formę , herbatniki pokrywamy warstwą masy krówkowej , a na nią wykładamy następną warstwę(...)ciastek. Teraz pędzelkiem maczanym w mleku lekko nawilżamy herbatniki. I znów kładziemy warstwę masy krówkowej. Orzechy grubo siekamy i rozsypujemy po cieście. Krem karpatkowy wykonujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Na orzechy wykładamy krem , wyrównujemy boki i oprószamy kakaem
Smaczne mojebrązowe grudki przelewamy masę na talerzyk nasmarowany olejem. Odstawiamy aż stężeje ale nie chłodzimy. Kroimy ogrzanym nożem lub formujemy wałeczki. Krówki można przechowywać w pudełku śniadaniowym lub puszce po ciastkach. Kiedyś robiłam jeszcze krówki w wersji mniej ciągutkowej. Nie pamiętam proporcji ale przy mniejszej ilości śmietany dodawało się mleko a zamiana ta powodowała większą suchość pomadek
prawdziwe jedzenieJeśli kupiliście za dużo bananów i powoli tracą już swój apetyczny wygląd zróbcie z nich szybkie, proste i do tego przepyszne ciasteczka, które będziecie mogli legalnie
Cynamonowe szczęścieczytania książek. Na nic innego zupełnie nie mam siły. Dziś, mimo wszystko postanowiłam, że muszę w końcu coś zrobić, coś co przyniesie mi troszkę radości. Padło oczywiście na ciastka, takie, które zawsze ratują mnie, gdy mam mało czasu. W tym wypadku uratowało mnie również to, że nie są wymagające i nie potrzeba do nich dużo energii Ciasteczka z suszonymi
365 dni dookoła kuchniGotowe ciasteczka ułożyć w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C na funkcji termoobieg przez 20-25 minut (w oryginale 15 minut, ale moim ciastkom by tyle czasu nie starczyło). Po upieczeniu odstawić na max.5 minut. 3. Krótko wymieszać cukier ze skórką pomarańczową. Gorące ciasteczka obtoczyć w cukrze pomarańczowym. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Anisoli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę(...)pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek
Niezły Młynekzgięć gdzie występują naturalne zmarszczki. Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia. Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka). Gotowe paluchy wiedźmy studzimy
WegePrzepisGdyby były z tym trudności masę podziel na dwie lub trzy części i blenduj porcjami, następnie masę połącz. Z masy formuj nieduże kuleczki i splaszczaj na dłoni na kształt ciastek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu) i piecz około 25 minut. Gotowe
Zasmakuj Kuchnirecepty1 sie przichodzi2, jak sie robi porzōndek we befyju3. Moja cera4 niy chce już jejś kaszki (5 ziaren, bez cukru), a ta je [...] Artykuł Kyjkse ze kaszki dlo bajtli (Ciastka z kaszki dla dzieci) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnikilka dyniowych pomysłów, które nie mogą doczekać się realizacji… Ostatnio udało mi się jednak powołać do życia jeden z nich – keto fondant dyniowy. Jest to nic innego, jak ciastko znane także pod nazwą „ lava cake ”. W tej wersji ciasto jest dyniowe, a ze środka wylewa się lawa z białej czekolady. Korzystając z mojego przepisu na białą czekoladę zmajstrowałam jesienną(...)masy do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie na wierzchu podpieczonego ciastka ułożyć 2 kostki czekolady i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 4 - 5 minut aż góra ciasta się zetnie. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić. Serwować
Modern Cave GirlKlementynka-nawet nazwa brzmi słodko. Jednak dobrze skomponowane składniki sprawiają, że bułeczka jest delikatna, niezbyt słodka i wprost idealna na drugie śniadanie czy smakołyk do kawy. Do przygotowania tego ciastka namówił mnie mąż, który opisał Artykuł Klementynka-ciastko drożdżowe pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!mascarpone 7 podłużych biszkoptów ok 250 g malin 1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów ok 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej i wystudzić, posłodzić. Może być to kawa zwykła sypana lub rozpuszczalna. Śmietankę i mascarpone ubić razem na sztywny krem. Dodać kawę(...)biszkopta nasączonego w kawie. Potem warstwa malin, kilka zostawić na dekorację na wierzchu. Na maliny znowu warstwa kremu. Na wierzchu udekorować pozostałymi malinami, listkiem mięty i posypać delikatnie pokruszonym ciastkiem. Oczywiście można sobie warstwy ułożyć wedle własnego uznania. Deser podawać od razu lub po schłodzeniu. Z podanych składników wyszło mi 7 pucharków ale wszystko zależy od wielkości deseru
Monia miesza i gotujecukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mąkę z cukrem pudrem przesiać
gotuj ze mną