Niedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej
Gotowanie z pasjąNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej
Gotowanie z pasjąKażdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce
Di gotujemałą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy
Korniszonkispłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić piekarnik w opcjii góra-dół 180oC) i piec przez około 15 minut
W mojej kuchniłyżką cukru i łyżeczką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.i wyrośnięte drożdże. Żółtka rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem. i wlać do ciastka. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie wyrobić ciasto na gładko. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i nakryć miskę bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno
O kuchni z uczuciemDzisiaj bombka cukiernicza... Wiem, wiem kremowe ciastka mające w sobie sporą liczbę kalorii może i straciły na popularności, ale..., od czasu do czasu wracają do łask. Ja swoją waniliowo- chałwową bajkę przygotowałam z okazji dnia dziecka. Moja córka ma zamiłowanie(...)wanilii chyba po moim mężu, i zdecydowanie postawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu
vaniliowoczekoladowamuffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Mąka migdałowa oraz ksylitol pochodzi ze sklepu Radix
Di gotujebyć 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo(...)Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami
wesoła kuchniamenu. Przepis na cappuccino dostałam od ówczesnej mojej sąsiadki, bodajże 16 lat temu :D Kurcze a to jakby wszystko działo się kilka dni temu. Pamiętam jak mnie poczęstowała tym ciastkiem a mi oczy mało z orbit nie wyszły :D Chciałam jeszcze, jeszcze i jeszcze....W końcu stwierdziła, że lepiej będzie jak mi podaruje ten właśnie przepis :D Chyba bardziej(...)troszkę to wszystko kosztuje, ale jakby chcieć podsumować koszty wypieku innego ciasta, to nie wiem czy nie byłyby przybliżone. Za darmo nic nie ma a na to ciastko naprawdę warto się skusić :D Znów rozpędziłam się i prawie jak na gadu gadu nawijam. Dobrze podaję składniki :D Składniki: * 1 opakowanie mleka w proszku * 1 masło * 3 serki homogenizowane waniliowe
Pieprzyć z FantazjąKruche, wilgotne ciasteczka do kawy czy herbaty. Idealne też będą na śniadanie do szkoły czy pracy. Są sycące i bardzo smakowite, polecam upieczcie sobie. Ciastka z twarogu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKażdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości
Di gotujewłoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Jeśli pestki nie są prażone - warto je wcześniej delikatnie podprażyć. Moje pochodzą
Di gotujekrok po kroku i opatrzone zdjęciami przedstawiającymi poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Prawda, że takie słodkości prezentują się pięknie i apetycznie? Podsumowanie: Książka zawiera kilkadziesiąt prostych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek. Początkowo myślałam, że takie cuda są bardzo czasochłonne i dość mocno skomplikowane, a tu... niespodzianka. Anna Rigg wszystko tak opisała, że nawet amator będzie mógł stworzyć
Di gotujeciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 30-32 małe kawałki, z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie spłaszczyć w dłoniach - tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ostudzić
Smakołyki Bereniki