ciastka - 17601 przepisów (strona:399/1174)

Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 82

kulek (jeśli masa klei się do rąk można obsypać je mąką owsianą lub wysmarować odrobiną oleju) i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki rozmieszczam, tak aby każde ciastko miało wystarczającą przestrzeń do urośnięcia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczam, tak aby miało ok. 1 cm grubości.  Piekę 13 minut na środkowej szynie w piekarniku rozgrzanym(...)czasie wyjmuje blachę i zostawiam ciastka na gorącej blasze przez 15 minut. Później przekładam na kratkę do chłodzenia. Smacznego

wegujemy
Pączki kokosowe 80

wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru oleju. Pączki przestudzić. Masę budyniowo-kokosową przełożyć do rękawa cukierniczego a następnie nadziewać nią pączki, wciskając głęboko końcówkę szprycy i napełniając ciastka sporą ilością nadzienia.  Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać gorącą wodę i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Gęstość lukru można regulować dodając więcej cukru pudru

Świat Ciasta
Cynamonowe serca. Piernikowe serca. 83

Cynamonowe serca. Piernikowe serca. Pierników może być wiele rodzi od miękkich, wilgotnych po super kruche ciasteczka . Tym razem cynamonowe serca zagoszczą na Dzień Świętego Walentego . Te

Zdrowy Styl Joanny
Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową 83

klasztoru hieronimitów w Belem, jednej z dzielnic Lizbony. Już przed XVIII wiekiem zakonnicy wykorzystywali duże ilości białek jaj kurzych do krochmalenia habitów, a pozostałe żółtka wykorzystywano do ciast i ciastek co pozwoliło na rozpowszechnienie wielu przepisów na słodkie wypieki w całym kraju. W 1834 r. klasztor został zamknięty, a przepis sprzedano cukierni, której właściciele w 1837 r. otworzyli Fábrica

WegePrzepis
Pączki z dziurką, czyli oponki 76

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z budyniem 132

już zacząć smażyć pączki.   Wyrośnięte pączki smażymy partiami po 3-4 sztuki. Nie może ich być za dużo w rondlu, bo spadnie temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Gdy wystygną nadziewamy je kremem budyniowym i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
ciastka francuskie z ananasem 92

składniki: 1 puszka ananasa w plastrach 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do oprószenia wykonanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie

Domowy Smak Jedzenia
PĄCZKI HISZPAŃSKIE (GNIAZDA PARZONE) 77

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier. Doskonała propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek.  Czyż można się im oprzeć? Składniki: * 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450  Młyny Szczepanki ) * 100 g masła  * 4 jajka * 1 szklanka

Zrób to smacznie
SMAŻONE KRUCHE CIASTECZKA – IDEALNE NA KARNAWAŁ! / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 79

jeśli macie ochotę na inne ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie na bloga! Z całą pewnością znajdziecie coś dla siebie! Ps. z tego ciasta można wciąć również ciasteczka za pomocą wykrawaczy do ciastek! W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie wiele wzorów do wyboru! ZOBACZCIE TUTAJ!     The post SMAŻONE KRUCHE CIASTECZKA – IDEALNE NA KARNAWAŁ! / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR first appeared

Ostra na Słodko
Faworki – tradycyjny przepis 78

szczerze polecam, niezwykle oczyszczające zajęcie), a nie zbędną w tym przypadku chemią. Drukuj Faworki – tradycyjny przepis Pyszny, tradycyjny przepis na faworki (chrust). Idealnie kruche, napowietrzone i delikatne. Posiłek ciastka, ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe deser czekoladowy, faworki, kuchnia polska, przepisy na karnwał, tradycyjne potrawy Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 5 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki

Na-talerzu.pl
Lany chrust czyli faworki inaczej 67

spiralki a wręcz gniazda Ten chrust nie smakuje jak tradycyjne faworki. W ogóle spróbujcie go na różnych etapach stygnięcia. Jeszcze ciepłe są miękkie, po ostygnięciu stają się chrupiące. Samo ciastko nie jest słodkie, dlatego lany chrust podajemy oczywiście z cukrem pudrem. Niewątpliwym plusem tego przepisu jest fakt, że ciasto przygotujemy z kilka minut za pomocą zwykłej trzepaczki. Nie ma konieczności(...)będzie za duży, zamiast zgrabnych spiralek, zaczną wychodzić nam poduszeczki. Możemy formować mniej lub bardziej zbite spiralki. Pamiętajmy, że w cieście jest proszek do pieczenia i w czasie smażenia ciastka rosną. Drukuj Lany chrust czyli faworki inaczej Szybka i pyszna alternatywa klasycznych faworków Składniki 250 g mąki tortowej (dałam dwie niepełne szklanki) 180 ml mleka 3 jajka 2 łyżeczki

Mieszam w Garnku
Faworki karnawałowe 95

przygotowane faworki rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru *** *** Faworki wyjmujemy z tłuszczu na ręcznik papierowy i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie ciastka przekładamy na talerz i ponownie delikatne oprószamy cukrem pudrem *** *** Z pozostałych po pieczeniu faworków białek, zrobiłam pyszną roladę bezową PRZEPIS TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY

Blog z Apetytem
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 177

Ciastka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady. Proste i dosyć szybkie do zrobienia. A jeżeli macie dostęp do czekoladowych kropelek, to sprawa jest jeszcze prostsza i nie trzeba kroić tabliczki czekolady :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
NAJLEPSZE OPONKI SEROWE 768

Podzielić je na pół. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawaczem do oponek (szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę tylką cukierniczą lub kieliszkiem)wycinać ciastka. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie