cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :) A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik) ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazrobiłam witrażyki, żeby powiesić na choinkę. Fajnie się prezentują i dobrze smakują. Bardzo lubię jak na choince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ
Agusiowe smakołykipodanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku
W garach u Gosipowstały przypadkowo i skromnie mogę stwierdzić, że jestem dumna z tej receptury. Są naprawdę przepyszne i cuuudownie pachną. Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity. Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej. Należy tylko
Di gotujestandardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa. Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe. Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk SKŁADNIKI: 120g otrąb pszennych
Dziś Ja gotujeblaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodyPiec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą
w mojej kuchniświetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem
Ciastkozercyukładać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły. UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER
Marcepanowa kuchniakształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka w środku i wypełniamy je pokruszonymi landrynkami jednego koloru. Dodatkowo robimy dziurkę blisko brzegu dla sznureczka, np. grubą wykałaczką
Kuchnia MagdaLenyBardzo smaczne, mocno bakaliowe pierniki , mięciutkie, od razu nadają się do jedzenia. Pierniki norymberskie zwykle piecze się na okrągłych waflach ale można wafle pominąć i upiec ciastka bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na którym narysować należy kółka o średnicy 7 cm (w sporych odstępach). Przepis znalazłam w Domowej kuchni Aniki . składniki: (na około 30 pierniczków
babka w formieciasteczka mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 5mm i wykrawamy ciasteczka. Możemy również użyć stempli do ciastek, aby nadać im oryginalnego wyglądu. Pieczemy do zrumienienia (ok.10-15 minut) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka kokosowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrozgrzanym piekarniku. Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak
Di gotujezagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 5 cm kwadraty. Na każdym z nich układamy ok.pół łyżeczki masy makowej i zawijamy zakładając na siebie dwa rogi po skosie. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok.20 minut. Po wystudzeniu koperty polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Uwaga: Nie czekamy
Bon appetit mon amie