Lubię ich klasyczną wersję, choć są tak proste w przygotowaniu, że robiąc je kilkanaście razy w roku kombinuję jak mogę Jak dla mnie jedne z najlepszych
Zasmakuj KuchniOchota na rogalika polanego lukrem, lub słodkim nadzieniem z tona cukru? 🤔 Oczywiście przekąsek sobie nie odmawiamy ALE wybieramy zdrowszą wersję 😊 Wiadomo najpierw trzeba zrobić
Zdrowie i pysznie na talerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karnawał w pełni, a to oznacza, że nie może w nim zabraknąć pysznych wypieków karnawałowych, których nie
Marta GotujePieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a
dolcevitainmykitchenHej :)) Zapraszam Was dzisiaj na konkurs, który miał być przed Świętami, ale niestety z przyczyn nie zależnych ode mnie się nie odbył. Nie mogłam się niestety
kruche babeczkiDo mazurków będą nam potrzebne listki. Więc mama zagniotła mi porcje ciasta z której wyciełam i upiekłam listki. Powiem wam że listki są też idealne tak
Lili w kuchnibardzo aromatyczne, kruche i mają na powierzchni delikatne pęknięcia. Chcę mu postawić je razem z mleczkiem, może się skusi :-)? Chyba, że on preferuje mocniejsze trunki, to może dostać kieliszek nalewki żurawinowej na rozgrzanie ;-). Myślę, że na takie łakocie, to Mikołaj na pewno będzie miał ochotę. Przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasteczka" Elinor Klivans. Polecam serdecznie. AROMATYCZNE CIASTKA KORZENNE. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychcudownie kruche J . W ostateczności można dodać odrobinkę zimnej wody, lub dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 mm. Delikatnie wykroiłam szklanką okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby zostawiania między nimi dużych odstępów . Resztki ciasta ponownie zagniotłam i wykroiłam kolejne ciastka
Kuchenne zapiski Edytysię na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują. Składniki: 500 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 margaryna Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami lub robić
Mama Gotujesamym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może jeszcze jedno ciasteczko? Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (około 13 sztuk) 100g orzechów włoskich (waga bez łupinek) 100g mąki jaglanej (*) 50g mąki z tapioki/ziemniaczanej 100g masła(...)mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić na kratce. (*) Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej to można również użyć
Di gotujeTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu
Kuchnia MagdaLenyHej :-)) Jak tam po weekendzie ??? U mnie fajnie, spokojnie, pracowicie w sobotę, wczoraj mały relaks - kino z psiapsiółką (Dziennik Brigitte Jones 3), polecam, można się nieźle
kruche babeczkizblenduj na drobny pyłek. 1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam(...)tłuszczów nasyconych) 4,1 g węglowodanów ogółem 1,2 g błonnika pokarmowego IG** = 25 (niski) Ładunek glikemiczny porcji (3 ciastka) = 6 (niski
Vroblewska-fitlifeprzygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko(...)gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt suche.) Produkty do ciasteczek można nabyć tu - klik
Di gotujePrzepis kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 250g mąki pszennej 250g masła 250g twarogu – półtłusty Sposób przygotowania: Wszystko razem zagniatamy. Dodajemy kilka łyżeczek cukru, można też nie dodawać jeżeli ktoś woli mniej słodkie. Na godzinę wkładamy do lodówki. Po godzinie rozwałkowujemy, podsypujemy mąką jeżeli jest za bardzo klejące. Wykrawamy ciastka. U góry
Wasze Przepisy