Małe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenyMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenySpód: 150 g kruchych ciasteczek imbirowych 40 g masła Beza włoska: 2 białka 140 g cukru + 1 łyżka 30 ml wody 2-3 plasterki limonki do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Mini serniczki limonkowe Twaróg, jajka, cukier, sok z 2 limonek i otartą skórkę oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Ciastka imbirowe włóż do kielicha
Food SquareLubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki
Opowieści z piekarnikasię proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn garść drobniutko posiekanych listków mięty garść posiekanej bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem
Dzieje kuchennej Wiewiórywyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę
Wrzosowa Polanadosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej puszcze
greenscarfmyśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich krówek. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką pszenną. Gwarantuję, że jeśli upieczecie je teraz, puszki uzupełniać będziecie musieli jeszcze przynajmniej kilka razy przed Świętami! Bezglutenowe ciastka czekoladowe z cynamonem Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć
Szefowa kuchniudaje się na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru(...)ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięc... Post Wegańskie kruche rogaliki
Poezja smakustroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już lepszych rekomendacji, nie trzeba. Wystarczy ubić śmietanę z mascarpone, a do układania ciastek zatrudnić nasze małe latorośle (gdy mamy). Dzieci są szczęśliwe, że mogą pomóc, a my, że mamy dzielnych, super pomocników. U mnie ciacho przygotowywała moja najmłodsza Córcia (przy pomocy najstarszej(...)wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy inki
Smaczne Zdrowełyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby
Podróż w kulinariajajka i masła wyrabiamy kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremką ciasteczka - serduszka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą
Smakowite DaniaMEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej
Czarnawisienkaprzecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli -100ml oleju roślinnego -200g gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek + dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki
Smaczne Zdrowe