kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1 budyń czekoladowy(...)minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał. Takie orzeszki są najlepsze na drugi lub trzeci dzień gdy łupinki trochę zmiękną, ale to oczywiście rzecz gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjetych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione w cukierni. Mam ten przepis od najbliższej sąsiadki, Kasi. Dziękuję. Przygotowanie ciastek zamknie się gdzieś w godzinie. Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk. A są tak proste w przygotowaniu, że dziś prawie w całości zrobili je jedenasto. i ośmiolatek. Składniki(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie teMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic
Kuchnia MagdaLenyWalentynki - dzień inwazji serduszek i innych symboli miłości :) Więc u mnie na blogu również nie mogło ich zabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza
Świat Ciastahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia
Di gotujerazem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie. Składniki (8 ciasteczek): 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki(...)składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorermasło oraz żółtko. zagniatamy kruche ciasto. Następnie dodajemy żurawinę i jeszcze raz zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je dość cienko. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka przez 20 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarneserka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy
Podróż w kulinariaTypowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki
SzczyptaSmaQmgnieniu oka, idealnie kruche , nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce . Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty na ich upieczenie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Składniki na dużą blachę ciastek: 20 dag mąki
Wanilia i Kardamonmieszam. Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę/ dwie łyżki odkładam do dekoracji/ i resztę masy serowej. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni termoobieg i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę 25 minut. Ciasto zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach żeby wystygło. Zimne dekoruję ciastkami i resztą frużeliny
wesoła kuchniaJak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? U mnie pełną parą ! W tym roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy
Marcepanowa kuchniaużyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka(...)pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWałki wypróbowałam na kruchym cieście, sprawdziły się świetnie. Niestety ciasto było już zbyt miękkie (czekając aż zrobię dobre zdjęcie...) i wzorki nie wyszły idealnie odbite. Na dobrze schłodzonym cieście wzorki wychodzą idealne. Mały wałek jest nawet wygodniejszy w użyciu od większego, bo służy jedynie do ozdabiania i bez problemu możemy dekorować już nawet wycięte ciastka, bezpośrednio na blaszce
Gotowanie i blogowanieHej :)) Dziś mam coś fajnego dla fanów robienia tortów i nie tylko, bo książka jest tak napisana, że nawet osoba, która pierwszy raz zabierze się za
kruche babeczkiciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanie