ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:166/244)

Faworki 172

Składniki: 1/2 kg mąki 5 żółtek 2 łyżki octu szczypta soli około 300 g śmietany 18%   Do smażenia: olej Do posypania: cukier puder Długo szukałam

Świat Ciasta
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów - Annie Rigg - recenzja 137

bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów(...)krok po kroku i opatrzone zdjęciami przedstawiającymi poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Prawda, że takie słodkości prezentują się pięknie i apetycznie? Podsumowanie: Książka zawiera kilkadziesiąt prostych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek. Początkowo myślałam, że takie cuda są bardzo czasochłonne i dość mocno skomplikowane, a tu... niespodzianka. Anna Rigg wszystko tak opisała, że nawet amator będzie mógł stworzyć

Di gotuje
Waniliowe serca 153

dzisiejszemu dniu nadają herbatniki w kształcie serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-) Herbatniki wyszły obłędnie waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy

Czary - gary w kuchni
Ciasteczka walentynkowe. 146

koniec tej prywaty bo zaraz się popłaczę i nic nie napiszę :) Tak więc, nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś z walentynkowym akcentem :) Znowu padło na ciasteczka :) Delikatne, kruche, tym razem przełożone marmoladą. Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo(...)całości, bez wykrawania środków. Gotowe serca układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, 10-15 minut. Na całe serce nałożyć marmoladę i przykryć ciastkiem z wycięciem. Ja przełożyłam część ciastek, a część zostawiłam bez marmolady

Agusiowe smakołyki
Jagodowa kostka 131

Dzień dobry :-) Już piątek, zleciał ten tydzień strasznie, mimo nie najlepszej pogody. Na osłodę i poprawę humoru mam dziś przepis na to pyszne ciasto, które powstało

kruche babeczki
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 118

Mosteiro dos Jerónimos,  gdzie są one wypiekane nieprzerwanie od 1837 roku w ilości kilku tysięcy sztuk dziennie! Więcej o  Fábrica de Pastéis de Belém i historię samych ciastek znajdziecie w artykule:  10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie . * Fábrica de Pastéis de Belém ||  Rua de Belém 84-92,  Belém,  Lisboa godziny(...)Belém. Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata Mimo że p astéis   powstały w  Belém to według mnie  Manteigaria   robi je najlepiej. Są nieco mniej kruche, bardziej maślane, a krem ciut delikatniejszy i bardziej aksamitny. To jednak tylko moje zdanie i po p astéis  warto się wybrać zdecydowanie w oba miejsca!  Manteigaria Fábrica de Pastéis

Food Square
Ciasteczka budyniowe 185

ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy jedną porcję i wałkujemy między dwoma arkuszami na grubość 3 – 4 mm. Foremką wykrawamy ciastka o dowolnych kształtach (u mnie, jak na zdjęciach – prostokątne, okrągłe i jednorożce). Układamy na blaszce wyłożonej matą (lub papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)lepkie, nie przejmujcie się – takie ma być. Podczas zagniatania ciasta dodałam 1 łyżkę mąki, którą uwzględniłam w składnikach. Ciasteczka budyniowe – do kawy, herbaty, kubka mleka… i nie tylko. Mega kruche i delikatne. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciasteczka budyniowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Amoniaczki z boru 174

Widywałam również przepisy na amoniaczki z dodatkiem masła. Przygotowując swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno(...)jakbym siedziała w salonie fryzjerskim, a ktoś obok mnie miał robioną mocną trwałą :) To przypomniało mi dzieciństwo, kiedy z koleżanką przesiadywałam w salonie fryzjerskim jej mamy. Na szczęście zanim ciastka wystygną amoniak wyparowuje i staje się tylko wspomnieniem. Składniki na około 60 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka i 2 białka oddzielone 180 ml śmietany

Trzeci talerz
Chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem i sezamem 85

Ciasteczka owsiane – za płatkami owsianymi nigdy nie przepadałam, jednak te ciasteczka pokochałam od pierwszego gryza :) Pierwotny przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki i został trochę

Kulinarne Przeboje
pączki i faworki 123

Gdy uderzył wielki dzwon, objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, lecz w tej

królestwo garów
Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 350

Słodki piątek, oczywiście :-) Dzisiaj przepis na ciasto korzenna kostka na herbatnikach. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Nic nie wymyślałam, bo się trochę pochorowaliśmy i weny

kruche babeczki
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 338

skorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni   przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię(...)minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki

Przysmaki Karolki
Ciasteczka z pestkami słonecznika 148

deser do kawy lub herbaty. Proste i szybkie wykonanie, a do tego niewielka ilość potrzebnych składników, powinna zachęcać do ich przygotowania. Uwielbiam domowe ciasteczka, które są kruche i chrupiące. Kruche, ale nie kruszące się tak, jak to czasem bywa z tymi ze sklepu, zanim przyniesiemy je do domu, już są połamane. Domowe ciasteczka mają również tę zaletę, że wiemy(...)nich żadnych konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu, a także dużej ilości cukru i tłuszczy utwardzanych. Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam

Gotuj w domu
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 111

margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i wycinamy kółeczka o średnicy(...)blaszce.      Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę

Rozpustne gotowanie