ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:173/244)

Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 387

To jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 233

Przepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic

Kto ugości moich gości?
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 485

lodówki na ok1 godz, następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min  jak wystygną posmarować marmoladą zlepić po dwa ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. ----------------------------------------------------------- ORZESZKI Składniki: na ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 kostki smalcu 1 szkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu(...)kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię

Swojskie jedzonko
Ciasto śmietankowe z galaretkami 132

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto z galaretkami truskawkowymi. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kruchy spód z herbatników regionalnych od Cukry Nyskie  idealnie komponuje się z śmietankową masą. Polecam Składniki: 250 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 125 g masła 500 ml słodkiej śmietanki 18% (zimnej) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (zimnej) 3 galaretki truskawkowe w proszku (każda(...)Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek". Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka korzenne 134

zastępują pierniczki na choince- nie muszę się martwić, że obeschną. Można je zjadać prosto z drzewka. Dziurki do przewleczenia nitki robię słomką do napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, stąd należy je bardzo dokładnie ukryć przed resztą domowników. Do dekoracji użyłam lukru, dlatego do ciasta dodałam połowę mniej cukru(...)przyprawy do piernika-przepis TUTAJ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Kruche ciasto lubi niskie temperatury, więc należy zrobić do w miarę szybko. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie po kawałku wałkujemy ciasto dość cienko- ciasteczka dość mocno rosną

Wrzosowa Polana
CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 85

Wypiekanie przed Świętami pierniczków, to już w moim domu tradycja. Bardzo często na tym nie poprzestaję. W tym roku przygotowałam, także kruche ciasteczka z marcepanem. Zrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto.   SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych(...)waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu 12,5 dkg cukru pudru dżem (jasny) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Rozwałkować i foremkami wykrawać ciastka. Piec na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Marcepan rozgnieść z cukrem pudrem i cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać takie same kształty

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą 143

Dzień dobry :-) Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują

kruche babeczki
szarlotek - jabłecznik z serem na zimno 126

ciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej  Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHE PIERNICZKI 134

Pierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka karmelowe 174

pieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech(...)innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne *Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original Artykuł Ciasteczka karmelowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Ciasteczka z wzorkiem 101

Pyszne, kruche ciasteczka  i jeszcze ze wzorkiem.  Aż trudno się od nich "oderwać".  Po prostu musicie je spróbować.   Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez(...)sitko i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy,  a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór.  Dowolną foremką wykrawamy ciastka.  Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut  w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 189

mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.      350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii (przecinamy strąk i tępą stroną noża wyskrobujemy(...)się mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.      Gotowe, schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm, foremkami wycinamy kółka, a następnie wykładamy nimi foremki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do 15 minut, czyli aż się zezłocą, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Chłodne ciasteczka wyjmujemy z foremek

Rozpustne gotowanie
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 220

duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy. Wanilię(...)lubicie bardziej gładkie w strukturze desery, wtedy można tak ugotowaną kaszę zmiksować blenderem. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklanek, salaterek lub pucharków. Na ciastka wylać ugotowaną kaszę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło lub na zimno. Kiedy deser postoi trochę

Codzienna kuchnia niecodzienna