ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:164/244)

Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 141

Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej. Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek

Grahamka, weka i kajzerka
Ciastka Kruche Różyczki 140

piękne ciastka różyczki zobaczyłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej i zapamiętałam sobie aby kiedyś na bazie ciastek maślanych upiec je i pokazać światu. Są prześliczne i smakowite. Panowie... nic w nich trudnego, więc na dzień kobiet zachęcam do wypieku ;) Składniki na 1 blaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką(...)czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga znów chowamy do lodówki. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm . Na każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. 3. Kiedy mamy gotowe kółka zakładamy każde z czterech kółek na siebie

Gotowanie...to proste !
Paluszki z serka topionego 138

Paluszki z serka topionego to idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezie do piwa, wina lub po prostu podczas podjadania w ciągu dnia. Pasują również

Di gotuje
Ciasteczka migdałowe 169

Kruchutkie ciasteczka o wyraźnym zapachu i posmaku migdałów. Rozpływające się w ustach, pyszne. Bardzo szybko zniknęły. Słodkie, więc idealnie pasują do lekko cierpkiego dżemu/owoców

Czerwony Gupik
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 198

Pozytywna myśl. Próba zmian. Pomimo ponurej aury. Jak już wspomniałam przy okazji poprzedniego posta, królują ostatnio u nas rogaliki (choć przedwczoraj, po upieczeniu pierwszych pierniczków, zapewne

My simple kitchen
Szybkie ciasteczka ryżowe 154

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche i bardzo smaczne ciasteczka. Przygotowałam je z marmoladą od firmy Jamar . Doskonale się do nich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego(...)wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 190stopniach

W garach u Gosi
Lukier 125

lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około 2 min. dodając po łyżce cukier puder. Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie. Do pofarbowania lukru możecie użyć barwników cukierniczych. Najlepiej spiszą się te w żelu lub proszku, barwniki(...)płynie mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy

Ciastkozercy
Ciasto banoffee 161

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :)   Robi się je bardzo szybko  ,  jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany(...)śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blendujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy

Różne smaki w kuchni
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 206

kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał, ale można użyć też papieru do pakowania prezentów. Co sądzicie o mojej alternatywnej propozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA

Eat me! Fit me!
orzechowe ciasteczka pełnoziarniste 111

ciastka, ciasteczka-wypiek domowy". Ich zdecydowaną zaletą jest fakt, że ciasto wyrabia się mikserem i wyciska na blaszkę z pomoca rękawa cukierniczego, nie wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Zmieniłam trochę składniki i proporcje;) Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru i mielonych orzechów,; taka zdrowsza wersja słodkości. Są bardzo kruche

6niebo
Ciasto banoffee 5869

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie  . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 143

Po dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 155

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni
COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami 171

Cobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble. A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka. Oba te desery

Ostra na Słodko
Linzer cookies - historia i przepis 69

migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi z 1653 roku z książki kucharskiej(...)się płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać  gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu.  Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy