roku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce. Eklerki przekroić wzdłuż na pół, nadziać bitą śmietaną i ułożyć na wierzch plasterki truskawek. Przykryć drugą połówką ciastka i posypać cukrem pudrem. /źródło: Moje Wypieki Artykuł Eklerki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSmakowite ciasteczka z marmoladą to doskonały podwieczorek dla dużych i małych.Podane do popołudniowej kawy smakują wybornie , można je przygotować w błyskawicznym tempie. składniki na
Smakowite Daniabyło już całkiem wysoko. Zamiast więc porannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce(...)wahałam, zanim zabrałam się do dzieła. Dusza eksperymentatora jednak doszła do głosu, i w końcu postanowiłam przerobić banany na taką właśnie tartę. W przepisie zaszło kilka zmian. Po pierwsze: kruchy spód z dodatkiem jajka, żeby się tak nie kruszył. Do kremu dodałam rozgniecione banany zamiast esencji, o której sama Marian pisze, że możliwe, że że względu na skład chemiczny, jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotowe w : 2 h Ciasto to powstało właściwie jedynie dlatego, że pozostało mi 5 białek jaj, a beza nie wchodziła w grę, ponieważ kilka dni
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej(...)folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać foremką kwiatki. • W połowie ciastek wyciąć w środku małe kwiatuszki – można kupić specjalne foremki do tego, w różnych kształtach: kółka, serca, kwiatki, gwiazdki. • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem
To co kochamsię odwlecze, to nie uciecze, czy jakoś tak... Dzisiaj więc - ostatnie przedświąteczne ciasteczka. Upiekłam je dzień przed Wigilią na wyraźne życzenie C. To nic, że puszki pełne były ciastek przeróżnych - C. smęcił i marudził, że chce ciasteczka z czekoladą, i że przecież już dawno mi powiedział, że takie chce, i dlaczego ja mu nie chcę takich upiec, skoro(...)Późnym wieczorem, kiedy sklepy były już zamknięte, w związku z czym niedobór ciemnej czekolady uzupełniłam białą. Nie zaszkodziło to ciasteczkom - wyszły idealne. Zaraz po jego ulubionych, te znikały najszybciej. Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies , prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRozpływające się w ustach ciasteczka w syropie Şekerpare – “szekerpare” to pyszne, rozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z
Tajemnice SmakuSkładniki 160 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego bardzo drobnego lub pudru 110 g zimnego masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
OliveandThymektórych łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasta(...)Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce. Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3) . Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi
Świat Ciastacukru 1/2 kostka masła 3 łyżki mąki pszennej 4 banany 5 łyżek jogurtu greckiego 5 jajek Wykonanie: Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam. Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie(...)czas miksując. Masło i pozostały cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórSynek znowu namówił mnie na ciasteczka;):) Zdecydowanie za często się to zdarza!:) Tym razem upiekliśmy pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej, jajko, 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki kakao(...)cukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki
Z miłości do słodkościspecyficzny, różany zapach. Niektórzy twierdzą, że to jedne z najlepszych ciasteczek na świecie! Można je formować na różne kształty – okrągłe, księżyce czy półkola. Ważne, aby były grubiutkie i kruche. Mogą przetrwać szczelnie zamknięte nawet do dwóch tygodni. Moje znikły w dwa dni – choć są bardzo sycące, to nie potrafiłam poprzestać na jednym! I ten zapach(...)ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę w lodówce ok. 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Ciastka można wałkować na ok. 1 cm grubości i wycinać wykrawaczkami, jednak prościej jest odrywać je po kawałku (maksymalnie 24 części, u mnie wyszło 22), toczyć w dłoniach kulkę (wielkości
Poezja smakuKochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa! porcja ok 50 chrustów Składniki: 1 jajko 80 g masła roztopione 50 g cukru 2,5 łyżki rumu 250 g mąki 5 łyżek mleka szczypta(...)cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby. Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C. Chrusty
Niezły MłynekWitajcie, zrobienie domowych herbatników od dawna było na mojej liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki. Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki(...)postaci. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całą porcję: 568 kcal w tym: B: 6 g; W: 55 g; T: 39 g. Składniki (ilość zależy od wielkości ciastek) - 25 g zmielonych migdałów - 50 g mąki - mieszanki bezglutenowej - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka mleka roślinnego - 25 g oleju kokosowego w stałej postaci - 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego
Health-Fit-Life