Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenyIm bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są
dolcevitainmykitchenrękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie(...)Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka, skorzystajcie z poniższych przepisów: Faworki na piwie N ajlepsze ciastka z dziurką Faworki robione mikserem Ciastka maślane z cukrem Wydrukuj przepis The post Kokosanki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSkładniki na babeczki : (na około 20 sztuk) 200 g masła (82% tłuszczu) 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli
Walijskie PichcenieWspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam
babka w formiewałówkę. Oczywiście plan jest taki, żeby było smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich(...)szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i żurawinę, którą wcześniej warto posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe wymieszać z olejem. Białka
Kulinarne InspiracjeRabarbarowej rewolucji w mojej kuchni ciąg dalszy. Zastanawiam się tylko dlaczego wcześniej nie chciałam się do niego przekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar
Bon appetit mon amiepuszek, dlatego najlepiej połaczyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony. Spód zrobiłam samodzielnie, a tekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans. Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli. Składniki na spód(...)masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu szczypta soli Składniki na nałożenie: 340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki malinowe 6 łyżek ksylitolu 800 g truskawek Wykonanie: składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spozywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju 23 cm, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyki cukru 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościmalaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania i wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość(...)drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180 C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić i nakładać krem i resztę bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się
greenscarfsię moich foremek do wykrawania kruchych ciasteczek, na które czekałam i czekałam i nie mogłam się ich doczekać:) Jak się doczekałam to musiałam od razu je przetestować i upiekłam kruche ciasteczka . Składniki: 50 dag mąki 30 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam(...)maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka na 10-15 minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły
Ciasteczkowy PotwórBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata . Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikAmoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury. Składniki: -4 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru pudru -1/2 szklanki kwaśnej śmietany -3 jajka -1/2 kostki masła lub margaryny -aromat śmietankowy -2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanę wymieszaną z amoniakiem(...)Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciastka możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my- przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ). My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Powstały pasek makaroników układamy na desce
Maminek kulinarnyzawsze wycinała naparstkiem 3 dziurki, mi zmieściły się tylko 2. Ale smak ten sam. Możecie użyć dowolnego dżemu i obsypać obficie cukrem pudrem. Najlepsze na drugi dzień, są delikatnie kruche, a dżem ładnie skleja ciasteczka. 2 szklanki mąki 4 żółtka 3/4 kostki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 3/4 kostki smalcu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko, szklanką wycinać kółka. W połowie kółek wyciąć 2 lub 3 dziurki. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach, ciastka muszą być zrumienione. Po wystudzeniu ciastka przekładać dżemem - na całe kółko położyć cienką warstwę gęstego dżemu i delikatnie przykryć kółkiem z dziurkami. Posypać cukrem pudrem (mi z jednej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie