się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam
W kuchni Karmel-itkiŹródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny
Blondynka Gotujedzieło kwaskowate maliny .... Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód: 120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane) 40 g roztopionego masła czubata łyżeczka gorzkiego kakao Masa serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany(...)Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę wsypać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie średnica 22cm) Wklepać w dno i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Śmietanę doprowadzić do wrzenia i zalać nią połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty . Wymieszać i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ser , cukier , jajko
Malinowa Kawiarenkafrancuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu 1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka) 450 ml mleka 250 g rabarbaru jajko do posmarowania cukier puder 300 ml mleka(...)prostokątne bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180-190 stopni C piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Polecam
Rozpustne gotowaniejestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że dzięki temu Pan Sz. niedługo sam wybierze takie ciastka, a nie sklepowe słodkości SKŁADNIKI 2 duże jabłka 2,5 szkl. płatków owsianych górskich 2 jajka 1/4 szkl. cukru 2 łyżki miodu 1/6 szkl. oleju 2 łyżki mąki pszennej 150 g suszonej żurawiny szczypta soli PRZYGOTOWANIE Jabłka
zabawa smakiemsmaku chałwy.. no i ta chałwowa polewa.. poezja :-)) Składniki na spód: 100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej(...)szklanki śmietany kremówki 30 – 35 % Sposób wykonania: Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wymieszać. Całość wyłożyć na dnie dużej tortownicy. Przygotować masę serową: Ser zmielić lub dodać gotowy zmielony, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i całość krótko
Na słodko lub wytrawnieTime ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Nadzienie: - 1 i 1/2 cukru pudru - 1/2 szklanki serka mascarpone(...)laska wanilii) Zaczynamy od wsypania do misy miksera cukru i masła, które ubijamy na gładką masę – tak gdzieś 2-3 minuty na średnich obrotach. Następnie dorzucamy jajko i dalej ubijamy na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest wsypanie do masy części mieszanki z przesianej mąki i kakao, soli i sody. Po wymieszaniu dolewamy mleko, aromat i resztę mączno
Kuchenne WariacjePowieje PRL-em :)) Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. Na blogu
Walijskie Pichcenieodchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy
w mojej kuchniPrzepis na ok. 20 sztuk ciastek. Składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 g masła 110 g masła orzechowego 1 jajko 100 g cukru trzcinowego Przepis: Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą(...)wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut
Emcia Pichcijuż kiedyś pisałam wielbicielką ciastek Oreo z całą pewnością nie jestem i chyba tak na prawdę cały czas zastanawiam się jak to jest , że zrobiły taką furorę?!Zdecydowanie bardziej smakują mi zwykłe markizy!No, ale te zwykłe markizy nie zastąpią mi kruczoczarnych ciasteczek , które to właśnie są jednym z głównych składników pysznego sernika.Dziś mam dla Was przepis(...)ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym
Ostra na Słodkooryginale 900 gram), zredukowałam ilość cukru i całkowicie pominęłam go w przygotowaniu spodu, same ciastka są wystarczająco słodkie. Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam ziarenka z 1/4 laski wanilii. Aby sernik był idealny ser powinien być w temperaturze pokojowej, to samo dotyczy jajek. Składniki mieszamy krótko, tylko żeby masa była gładka. Nie przesadzamy też z długością pieczenia. W przypadku tego(...)spód: - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
Kraina Tysiąca Smakówcukier brązowy i biały, dokładnie wymieszać. Wlać ekstrakt, wbić jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją). Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik i słodki sos krówkowy. Niebo w gębie! Polecam :) Składniki Ciasteczkowy spód: 150 g kruchych ciastek/ herbatników 40 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperat urze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g krówek 50 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce minimum
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 24 ciastka Oreo 1 szklanka przesianego cukru pudru (do obtaczania) Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z 2 szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, później maślankę, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę(...)dłoń, spłaszczyć, na środek położyć Oreo i oblepić je. Uformować kulkę (nie spłaszczamy jej, ponieważ w piekarniku sama się rozpłaszczy) i obtoczyć w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastka układać na blasze w odstępach ok. 3 cm. Ciastka rosną jak szalone, więc proponuję umieścić nie więcej jak 6 szt. na blachę, a najlepiej umieścić je w metalowych obręczach
Domowa Cookierenka Agi