ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:11/134)

Fornetti z rabarbarem 145

cukier – 100 g* płatki migdałowe – 100 g* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.Górę

Ostra na Słodko
Popękane ciasteczka czekoladowe 157

czekoladowe i miękkie. Polecam je wszystkim smakoszom czekolady. Składniki na 20 ciasteczek:  90 g gorzkiej czekolady 25 g masła jajko 3/4 szklanki mąki łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa to odstawiamy ją z pieca. dodajemy jajko(...)masa była zbita. Na drugi dzień  z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce do pieczenia. Nie zapomnij zrobić odstępów między ciastkami gdyż trochę one urosną w piekarniku. Kulki należy lekko spłaszczyć. Pieczemy ciastka 20 minut w 180 stopniach aż zaczną pękać. Gdy wyciągniesz je z piekarnika poczekaj aż ostygną

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik kremowy 362

teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników.     Składniki: 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 3 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 250 g ciastek owsianych 70 – 90 g miękkiego masła   Wykonanie: Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasta owsiane zmielić blenderem.  Dodać miękkie masło(...)wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku.  Ilość masła zależy od rodzaju ciastek, jakie użyjemy.  Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu.  Wymieszać wysypać na dno tortownicy.  Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około ok. 1,5 – cm.  Można sobie pomóc tutaj szklanką o płaskim dnie.  Tortownicę wstawić do lodówki

Sto kolorów kuchni
FALE DUNAJU 110

Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 -  2

Ciastka - domowe słodkości
Sposób na banany według Nigelli 175

Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ugnieść ciastka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny.Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beziki 153

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste.  Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy

Di gotuje
Muffiny z... 173

wychodzi ok 16 sztuk bo używam formy z IKEI) 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka  1 jajko 100 g masła dodatki: 2-3 czekolady mleczne masło orzechowe ciastka hity sposób przygotowania: Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam by przestygło. Mąkę , cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce.  ( suche składniki) Mleko(...)jajko i masło (mokre składniki) mieszam w drugiej misce.   Następnie suche składniki przesypuje do mokrych i niestarannie mieszamy,  dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę lub inny dodatek. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta,  (Ja napełniam do pełna bo lubię jak muffiny bardzo wyrastają).  Pieczemy przez 20 minut ( funkcja góra - dół) w temperaturze 200°C i Gotowe

Cukier&Puder
Ciasto na poniedziałek 186

pszennej 180 g białej czekolady 130 g malin + do dekoracji Wykonanie: Masło topimy, a następnie łączymy je z pokruszonymi ciastkami amaretti. Wykładamy je na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy, wyrównując powierzchnie.  Serki łączymy ze śmietaną, ubijamy mikserem. dodajemy jajka, cukier i mąkę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekana białą czekoladę. Kilka łyżek masy serowej wykładamy na spód

Przysmaki Karolki
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 320

Dzisiejszego poranka, w drodze do pracy miałam mały "incydent" na drodze. W ogromnym korku, kierowca ukruszył lusterko w moim samochodzie i...uciekł. Choć strata jest relatywnie

Taste Of My Day
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 207

starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki mąki ziemniaczanej; – 2 pełne(...)ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym

dom-agi.pl
Sernik Snickers 205

mleczną czekoladą. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) SPÓD:     25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)* 2 łyżki masła MASA SEROWA:     1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)   3/4 szkl cukru   5 jajek (M)     2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)   2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić. 3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując.     4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika

Kto ugości moich gości?
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 157

choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić.Kokosowe pyszotkiSkładniki:(na formę 20x20 cm)spód:215 g ciastek digestive30 g kakao90 g masłamasa kokosowa:175 g słodzonego mleka skondensowanego1 jajko1 białko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii20 g cukru45 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g wiórków kokosowychCiastka drobno(...)wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier nieco wystawał ponad brzegi. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć łyżką lub palcami.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy kokosowej.Mleko, jajko, białko, ekstrakt i cukier zmiksować razem na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki, połączyć.Masę kokosową wyłożyć na schłodzony spód.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciastka kakaowe 299

alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaoweSkładniki:120g margaryny200g mąki pszennej1 jajko5 czubatych łyżek cukru2 łyżki kakao słodzonego instant6 łyżeczek wiórków kokosowych0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie(...)odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może

Smakołyki Bereniki
TOFFIK 113

jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Miksujemy ser z cukrem, a następnie(...)dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając.  Z masy serowej odlewamy ok 1/3 do osobnej miski, łączymy tę część z masą kajmakową.  Pozostałą masę (2/3) łączymy z czekoladą ( powinna być schłodzona).  Do tortownicy  o średnicy 22cm,  nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane  z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek).  Następnie

Kuchnia w opałach
Jesienny sernik z figami 172

Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru(...) dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę, na wierzch wyło¿yć masę serową

Pożeraczka, czyli raz adobrze