łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal(...)powoli na małym ogniu dodać ser i jajka, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy serowej wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i gotować jeszcze chwilę. Masa powinna trochę zgęstnieć ale nadal ma pozostać dość rzadka. Podzielić ją na połowę i przełoży biszkoptowe placki. Odstawić do wystudzenia. Na masie serowej ułożyć ciastka. Galaretki rozpuścić w pół litra wody, kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajcie przepis do ulubionych i poczekajcie do lata. Składniki: 1 kg serka mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml jeżyn w syropie lub 2 szklanki świeżych 150 g herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła Wykonanie: Ciastka kruszycie, wsypujecie do robota kuchennego, dodajecie masło i miksujecie na jednolitą masę. Formę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie ciastka i uklepujecie. Włączacie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i wstawiacie na dno naczynie żaroodporne z wodą. Ser miksujecie z cukrem na jednolitą masę. Dodajecie jajko po jajku, a później łyżkę mąki po łyżce mąki, cały czas miksując, aż ser będzie puszysty i jednolity. Na koniec dodajecie jeżyny i znowu miksujecie, aż masa będzie miała taki sam kolor
GRUBY WAŁEKmąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia Dodatkowo: - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (do kremu)- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy(...)mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, dzielimy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto drożdżowe: 700 g mąki 5 łyżek mąki na zaczyn 3 jajka 2 żółtka 80 g drożdży 1 szklanka mleka 150 g cukru 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 350 g mąki pszennej 400 ml mleka 1 szklanka cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g margaryny lub masła
Ciastka - domowe słodkościUltra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3
Spektrum Smakupopękaną skórkę :) Jedno takie ciacho spokojnie zaspokaja ochotę na te "coś" :) Polecam x100! CIASTECZKA CZEKOLADOWE źródło przepisu: Kuchnia Bazylii // ok. 10 ciastek ~180g czekolady gorzkiej (użyłam takiej z 64% kakao) ~1/4 szklanki cukru ~1/3 szklanki mąki pszennej ~jajko ~łyżka masła ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta soli W kąpieli wodnej (lub garnuszku) rozpuszczamy 140g czekolady i masło. Pozostałą
chili & sugarwaniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek. Piec w temperaturze 180 st C przez 15 - 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega
Marta GotujeSkładniki: 300 g mąki 4 żółtka 2 jajka 2 żółtka 20 g masła 20 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu 1
O kuchni z uczuciemskładniki* 35 dag maki pszennej* 3 jajka* 2 czubate łyżki cukru* 2,5 dag masła* 3 łyżki słodkiej śmietany* szczypta soli* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mix smakuSkładniki na 20 sztuk:4 jajka 8 łyżek cukru 4łyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa
Świat Ciastawiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją do świąt na pewno ;)Składniki:125 gramów margaryny,2 jajka,150 gramów cukru,cukier waniliowy,1 i 1/2 łyżeczki amoniaku,1/2 kg mąki,1/2 szklanki mleka,przyprawa piernikowa - opcjonalnie,barwniki spożywcze - opcjonalnie.W lekko ciepłym
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki)- cynamon- jabłko 2szt- masło (nie całe pół kostki)- cukier brązowy 2 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego jajka oraz szczyptę soli rozgniatam wszytko razem- stopniowo dodaję mąkę i zagniatam ciastko, ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy
Basia w kuchni