miski wsypać mąkę, płatki, cukier, sól i proszek. Do mieszanki dodać roztopione masło z masłem orzechowym, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. SMACZNEGO
Kredowe MenuKrótko i na temat. Deser, po który każdy może sięgnąć, bo nie może się nie udać. Ciastka robi się szybko, fajnie się przechowuje i świetnie znoszą transport SMACZNEGO! SKŁADNIKI 170 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej 2 szkl. płatków owsianych (najlepiej górskich) 1 szkl. wiórków kokosowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić i zdjąć z blachy. PORCJE
zabawa smakiemBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikdżem1. Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfitur
Szefowa kuchniCiastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama. Rozgrzać piekarnik do 175 ° C. Wyłożyć blaszkę z piekarnika papierem do pieczenia . Masło i cukier brązowy miksować , utrzeć na puszystą masę przez 3-4 minuty. Dodać jajko , melasę(...)żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
w mojej kuchniJuż dawno nie było przepisu na coś typowo białkowego więc proszę bardzo :) Składniki (7 sztuk/ jedno ciastko około 40 kcal/ 7g białka/ 1,3g wegli/ 0,7g tłuszczu/) białko z jednego jajka 50g odtłuszczonej mąki migdałowej 30g odżywki białkowej KULTURYSTA 85% Whey Protein 20g syropu VITAFIBER około łyżka wody (tak żeby ciasto się ładnie skleiło) Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWhey Protein Professional Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki a na ciastkach rozprowadzamy około 3/4 części masy makowej, dokładnie ją rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)około 25 minut, po czym wyjmujemy i lekko studzimy. Do drugiej miski przekładamy zmielony twaróg i ucieramy go z cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C
Smakowite Daniablogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3 łyżki stewii w proszku Przygotowanie: Soczewicę wypłukać w wodzie. Zblenderować z jajkami. Wymieszać dokładnie
Czarnawisienkawidać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką na blaszkę – zachowujemy odstęp między ciastkami by mogły swobodnie wyrosnąć. Piec przez ok. 30 min. w 200 st. C. Ostudzić na kratce i przekroić. Składniki na krem
kuchcikowniaPorcja na 4 sztuki 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka otrąb owsianych 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki proszku do
Humanistka w kuchnidługo można je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nie za słodkie, dokładnie takie jak lubię :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie blachy ciastek. Składniki: 225 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło posiekać nożem, dodać mąkę cukier, jajko, proszek do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieskładniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli
Mix smaku"Mamo! ciastko na patyku!" takie okrzyki słyszałam co i rusz od niedzieli kiedy to przygotowałam dzieciakom smakowitą niespodziankę na Dzień Dziecka. Forma zachwyciła dzieciaki podobnie jak
Dzieje kuchennej Wiewiórysynka. Został jeden kawałeczek, o który zostałam poproszona na później. Urosłam. Serio.Sernik migdałowy z amaretto i amarettiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:100 g ciasteczek amaretti70 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:900 g serka kremowego250 g mascarpone5 jajek160 g cukru100 g mielonych migdałów60 ml amarettoskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytrynydo dekoracji:50 g ciasteczek(...)wymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze