ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, szczypta(...)piórka. 3. Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjiogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce
sama złodyczwięcej? Dobra odmiana po tych wszystkich piernikach ;) 'owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną' Składniki (na ok.25 ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonego cynamonu - pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej - 145g miękkiego masła - 2/3 szklanki brązowego cukru - 1 duże jajko - 1 szklanka płatków owsianych - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (użyłam gorzkiej) - pół szklanki świeżych żurawin(...)włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać je na blachę w średnich odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 16-18 minut (do momentu, aż brzegi ciastek się zarumienią). Wyjąć i przestudzić na blaszce. Uwaga, po upieczeniu ciastka będą miękkie i stwardnieją podczas studzenia. Można je przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Dla czekoladoholików
CookYourselfsię je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :) KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek ~250g mąki pszennej ~100g masła ~łyżka miodu lawendowego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżka suszonych kwiatów lawendy (ja dałam 1 1/2 łyżki :)) ~180g cukru ~jajko Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i lawendę, zrobić wgłębienie i wbić
chili & sugarsię karpia zjada? Właściwie to nie wiem :) Cóż zatem było robić, trzeba dziewczynie pomóc... Przeszukałem chiński internet i jakiś tam przepis znalazłem. W sumie łatwo nie było, bo tych ciastek nikt w domu nie robi, wszyscy w Chinach po prostu je kupują. Są nawet sklepy/cukiernie, które się tylko w tych ciastach specjalizują. Ale tak sobie myślę, że skoro jada(...)dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem (zdj. 12). Ja nie miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami zaskoczyć :) A jeżeli ktoś naprawdę
Marder&Marder Manufacturetrzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć
Smaczne Zdrowejest to ekscytujący moment, gdy mogą same coś przygotować. Ciastka w trzech kształtach i trzech odmianach smakowych. Jedna partia jest z wanilią, druga z cynamonem a trzecia z kardamonem. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki : 150 g masła 300 g mąki u mnie typ 450 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 150 g cukru pudru szczypta(...)stolnicę uformować kopczyk. Przesiać cukier puder wprost na mąkę 2. Zimne masło podzielić na kawałki i posiekać nożem z mąką i cukrem. Ponownie uformować kopczyk i wbić całe jajko oraz dodać ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść ciasto jedynie do połączenia składników. 3. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 1 godzinę. 4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić
vaniliowoczekoladowaktórej w zasadzie w domu nie miewam ;) Składniki (na około 20-25 dużych ciastek): 1 szklanka mąki pszennej razwej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 120 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno(...)roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!garść żurawiny 1 garść migdałów Wykonanie. Wymieszać przesianą mąkę, drożdże, posiekane zimne masło, cukier ,sól i krótko miksować. Mają być widoczne grudki masła. Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech dni. Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części(...)wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop. 20-25 minut. Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały mielone
Kulinarny karnet ChristopheraPrzygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam
Kulinarny PamiętnikNiebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE CIASTKA:* mąka pszenna – 120 g* masło – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml* miód – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaMUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:* żółtko(...)miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem i szczyptą soli.Wyrabiamy i wstawiamy
Ostra na SłodkoMuffiny, zwane też muffinkami (zarówno przez jedno jak i przez dwa ‚f’…) to okrągłe ciastka w kształcie babeczki, najczęściej z różnymi dodatkami, bardzo popularne w krajach anglosaskich (USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii). Ten przepis na muffinki bananowe dostałam od znajomej jakieś 10 lat temu i ciągle do niego wracam:)! Nie są zbyt słodkie(...)zwykle dodaję mniej…)150 ml oleju150 ml wody2,5 łyżeczki sody2,5 łyżeczki gorącej wody1 łyżeczka aromatu waniliowego3 banany (lub 2 banany i garść posiekanych orzechów)350g mąkiUbijam jajka z cukrem, dodaję olej, wodę, zmiksowane (lub rozdrobnione widelcem) banany oraz sodę rozpuszczoną w 2,5 łyżeczkach gorącej wody (ale nie wrzącej…). Na koniec stopniowo dodaję przesianą mąkę.Piekę
UgotujmyTo.plwszystkich swoich gości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 100 g roztopionego masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia dwie, trzy duże garście rodzynek, posiekanych orzechów, żurawiny, (razem ok. 200 g) Gruby zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy w misce, jeśli masa wyjdzie nam zbyt
naRuszciepuszystą masę. Następnie dodajemy jajka, mąkę dalej miksując. Rodzynki wyjąć z wody i dodać je do masy.Wszystko mieszamy łyżką.2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Łyżką wykładamy masę na blachę (1 łyżka=1 ciasteczko). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.I ciastka gotowe ;) Dziś udostępniam (moim zdaniem
Gotuj Z Muzykąstotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 2/3 szkl. cukru - była 1 szkl., ale z racji dużej ilości czekolady jako dodatku zeszłam z cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej(...)dodawałam 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą
Grunt to przepis!