składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w
Domowy Smak Jedzeniajogurtowe a' la sernik Ciasto jogurtowe a' la sernik Składniki: 3 x jogurt grecki po 400gram 10 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia wiórka kokosowe 1,5 paczki ciastek kakaowych (polecam Bonitki Black z Biedronki - rewelacyjnie się zgrywają) Herbatniki kakaowe Wykonanie: Białka ubijamy osobno Żółtka ucieramy
Pyza i Surówkafirmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką
Wielki apetyttego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój Sz. jest najwspanialszy na świecie, a ciastka można robić nocą SKŁADNIKI 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 100 g masła 3/4 szkl. cukru 1 i 2/3 szkl. mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE Masło podgrzać i rozpuścić
zabawa smakiemkroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka
VioletoweKucharzeniepoczątek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka kropel ekstraktu waniliowegokilka kropel ekstraktu migdałowegokilka drobno posiekanych migdałówpół szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek
Lawendowe Niebodługim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;)Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;) Najprostsze ciastka, które wszystkim smakują;)Muffiny z czekoladową niespodziankąSkładniki:350 g mąki150 g cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 jajka100 ml oleju600 ml mlekaopakowanie budyniu czekoladowego (0,5l)2 łyżki(...)wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż nasz gęsty budyń się zagotuje. Wtedy całość odstawić aż się przestudzi. Do dużej miski wlać pozostałe mleko (200 ml), olej i całe jajka - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi
Lawendowe Niebołyżka wody do polewy20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowegoMasło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy doi piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut
Mango Papajadoczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki(...)łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka czekoladą do góry. Pianka różowa : Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychłodzenia. Odlewamy 2 szklanki mleka i schładzamy je w lodówce. Gdy będzie bardzo zimne wsypujemy
My simple kitchencukru;500 g mąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru;1,5 łyżki gorącej wody;1 kropla aromatu śmietankowego.Dodatkowo:1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu.Sposób przygotowania:Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać(...)każdy prostokąt nakładać po 1 - 2 łyżki odcedzonej aronii. Ciastka zwijać zgodnie z poniższą instukcją.Uformułowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaNapis był bardzo wyraźny i po wyjęciu ciastek z piekarnika zastanowiłam się czy je jeść, czy podziwiać. (wszystkie informacje na temat oferty znajdziecie klikając w baner powyżej) Składniki: 600 g mąki pszennej 100g cukru pudru 300 g zimnego masła ( Osełka Mlekovita ) ulubiony aromat do ciasta 2 małe jajka szczypta soli Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą(...)zwykłym wałkiem. Następnie używamy wałka z wzorem, wycinamy kształty foremkami i wkładamy je znów do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie pieczemy gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temp ok 190 st przez ok 15 min, uważając aby nam się za bardzo nie przypiekły. Życzę smacznego. I polecam jeszcze
Malinowe PocałunkiJakoś tak mam ,ze zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami ,których to już cała micha czeka na
Malinowa Kawiarenka? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka nie są idealne, bo przygotowywane bez foremek i z odręcznie pisanymi życzeniami, ale są takie po prostu od serca. I jeśli jeszcze nie przygotowaliście upominków dla swoich babć(...)Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm. Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę
Świat CiastaBułka drożdżowa to idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szkl mleka 3
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaśmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy
dom-agi.plCiastka te wyszły przez "przypadek". Pieczone w nocy ze składnikami "na oko". Ciasteczka są miękkie i puszyste. Dzięki bananom długo utrzymują swoją świeżość, o ile długo w naszej kuchni wytrzymają. Podczas pieczenia, po kuchni i całym mieszkaniu, roznosi się piękny zapach bananów. Ciasteczka te może nie są najpiękniejsze, bo jak widać, każdy jest z "innej parafii(...)jajko - 2 szt miękkich, dużych bananów - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 1 łyżeczka cynamonu - suszona żurawina Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko, powoli, aby masło nie zważyło się podczas ucierania. Ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W miseczce wymieszać banany z sodą. Soda spowoduje, że banany zaczną się pienić, dzięki czemu nasze ciastka
CookYourselfcukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi ciasteczka i lekko
Pyry na Gaztarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia
Czary - gary w kuchniciast Delecta skórka starta z jednej cytryny Składniki suche mieszamy ze sobą. Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy do niej
Mienta blogposypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki