ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:47/134)

Amoniaczki 147

przesiać z amoniakiem do większej miski. Posiekać ze smalcem, dać cukier, jajko, żółtka i cukier waniliowy. I dać mleko, tyle, aby ciasto było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut.  Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć

Moje pyszne gotowanie
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 296

pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy 15 min w temp 180 stopni. Najlepiej podawać jeszcze

Ciastkozercy
Eklerki z kremem budyniowym 174

czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek(...)jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka

mojewypiekiinietylko
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną 132

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury   " NASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki.  3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką(...)dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka.  Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową 132

posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości

Monia miesza i gotuje
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 173

Ulubione ciastka moich rodziców - idealne do kawy, idealne do przechowywania!   Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 60 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru(...)wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 2 cytryn sok z 2 cytryn 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 szklanki mąki 200 g obranych solonych pistacji Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać jajka, skórkę i sok z cytryn. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
BABKA GRECKA (mocno waniliowa) 135

Tym razem podzielę się z Wami przepisem na babkę ucieraną, którą uwielbiają moi domownicy jak i znajomi, odkąd pierwszy raz zrobiłam nie może jej zabraknąć na

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka korzenne 198

Pierwszy raz robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie   ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody

Jemy Pijemy
Pomarańczowe kwiatki z okienkami 198

Składniki na około 20 szt.:skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 80 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do

Świat Ciasta
Serwetniki słodkie kurki 191

Składniki na 6 szt.:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo - budyniowe 424

Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia:  4 x 20 min            

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Banany w cieście 280

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady  jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok

prawdziwe jedzenie
Obiecane i długo wyczekiwane pierniczki! 153

duże jajka 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na około 3-4 mm (ciastka trochę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Amerykany na Halloween 184

Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone(...)dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal.Amoniak rozpuscic w mleku.Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka.Wykladac lyzka  kupki ciasta na blache wylozona papierem do pieczenia zachowujac duze odstepy.Na jedno ciastko przeznaczyc  kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza 190

różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej , czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica? Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku do Danii tłumnie przybywali austriaccy piekarze. Przywieźli ze sobą przepis na ciasto, które po drobnych zmianach, jak ilość dodawanych jajek i tłuszczu(...)będzie rosło podczas naszej z nim pracy. Kiedy wykorzystujemy część ciasta, resztę trzymamy w lodówce, pod przykryciem - z tych samych powodów co wyżej. Kiedy już jednak przygotujemy nasze ciastka, należy dać im godzinę na wyrośnięcie przed włożeniem do piekarnika, inaczej będą ciężkie i niesmaczne. Przy wałkowaniu należy pamiętać o konsystencji - ciasto ma mieć taką samą jak masło. Co oznacza

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania