Rogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego
wyzwania kuchennePtysie piekę od zawsze:) A te z czarną jagodą w sezonie muszą być obowiązkowo! Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła
In my kitchenKto nie lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2
W kuchni bez szafekCiasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOponki(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1
Gotuj Z MuzykąBabeczki szybkie w przygotowaniu , ale nie oszukujmy się , że tylko w przygotowaniu... Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru
Aga w kuchniRewelacyjne ciasteczka marchewkowe- proste, puszyste, lekkie, pyszne I uzelażniające. Do niedzielnej kawy jak znalazł. Polecam .Mniam, mnia...Zaczynamy : Składniki:1,5 szkl cukru brązowego4 jajka1
Smaki Edyty1łyżeczka skórki cytrynowej 1/3 łyżeczki soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić(...)odbiega techniką od smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory. Ciasteczka są lekkie, chrupiące
Kulinarny karnet Christopherapieczenia szczypta soli 115 g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny 3 duże jajka lub 4 mniejsze 8 g cukru waniliowego 1/3 szklanki wiórków kokosowych Sposób wykonania : Całe jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i wymieszać. Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli(...)muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekremówka i wiśniowa pychotka gotowa! Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 1 galaretka wiśniowa Wierzch: ciastka petitki, biała czekolada Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Jadło i czytadłopuder (do ozdoby)Przygotowanie:Wcześniej trzeba ugotować 2 jajka i zabrać z nich żółtka - przetrzeć je przez sitko.Na stolnicy zarobić ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką. Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka. Upiec ciasteczka na złoty kolor
Lawendowe Niebopestek dyniPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę,ice tea i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby
Moje Kuchenne RewelacjeKiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym
Wypieki UliCiastko, nawet przepieczone smakuje nieziemsko J Ciastko jest sycące, idealna propozycja dla wszystkich fanów czekolady. Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą Składniki na około 5-6 kokilek: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mania GotowaniaGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)szczęście można je dostać w dyskontach. Na pewno jeszcze nie raz je powtórzę – każdego zachwyciły. Cytryniaczki: 4–5 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn 150 g miękkiego masła 1 całe jajko + 1 żółtko 200 g drobno zmielonych migdałów (2 szklanki) 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki) 100 g cukru (pół szklanki) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1 łyżka świeżo wyciśniętego
Poezja smakułyżki rumu 1 mała wyszorowana i sparzona cytryna na skórkę i sok 120 g śmietanki 36% 30 g mąki 85 g cukru brązowego 475 g serka śmietankowego 2 duże jajka 1 żółtko Mus: 1 duża, dojrzała pigwa, obrana i pokrojona w małą kostkę 1 nieduże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 4 łyżki cukru sok z połowy cytryny lub pomarańczy(...)były lekko przykryte i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, odcedzić (kompot można zachować). Odstawić na sicie do odsączenia i wystudzenia. 2. Tortownicę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć wałkiem w woreczku do zamrażania "na mączkę", mikserem połączyć z masłem i solą. Mieszankę wyłożyć do tortownicy i dość ściśle ubić w blaszce, można to zrobić za pomocą tłuczka
Kuchnia Prezydentowej