wkładamy obrane ze skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę. Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika
Miód i pieprz1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 g miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa
Gotowanie jest łatwecukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok 30-35 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu był suchy. Ja otrzymałam 12 sporych ciastek
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na około 16 szt.:2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1
Świat CiastaPierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2
Gotuj Z Muzykąpuszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną).Schłodzić 30-60 minut w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugiej olej i jajka. Do miski z jajkami wsypywać produkty sypkie, marchewkę ciągle mieszając (można użyć miksera lub łyżki). Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać
cooklifeCzas pieczenia: około 15 minut Temperatura pieczenia: 180 °C
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaktóre rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak
Taste Of My DayPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki4 dag drożdży4 łyżki cukru200 g gęstej śmietany4 dag masła2 jajka2 żółtkacukier wanilinowyszczypta solidowolne
Praktyczna plrazem rzucił odpowiednim komentarzem. Wyciągnął misiowe ciastko z miseczki i stwierdził - a to za to, że jesteś taki brzydki- i zjadł biednego misia. W końcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu lub konfitur o ulubionym smaku
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju rzepakowego2 jajka2 szklanki jagódPrzygotować dwie miski. W jednej
Monia miesza i gotujePyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe. Ciasto:4 szklanki mąki5 żółtek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZima to zdecydowanie czas ciastek i ciasteczek pachnących cynamonem. Nasze zimowe ciasteczka mają kształt bałwanków, są udekorowane lukrem królewskim i masą cukrową. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu
Kulinarne Inspiracjetruskawka puściła sok i się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari
Blondynka Gotujesłonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier
kgwjanczewowiększe kawałeczki. Masło rozpuszczamy, wlewamy do pokruszonych ciastek i mieszamy całość. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Masa serowa: 600 g tłustego serka kremowego typu Philadelphia 250 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka skórka i sok z 1 cytryny
Made By Mom And Sonfrużeliną jagodową Składniki: Spód: około 400 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki 200 ml śmietany 30 % ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu
Mania Gotowaniacałość miksujemy, podczas ucierania stopniowo wbijamy jajka, gdy masa będzie już jednolita wsypujemy przesianą mąkę i wszystko razem miksujemy, dodajemy proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz suszoną żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie, lekko spłaszczone ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około
Smakowite Daniadodajemy masło, 2 żółtka i jajko oraz śmietanę z drożdżami.Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki. Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę
Maminek kulinarnyPóki co smak piernikowy nie opuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem
Moje pyszne gotowaniedodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy
Mango Papajabędzie już lekko chłodna dodajemy masło i jajka, Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Nakładamy ją po łyżce na gotowe spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam je szprycą. Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca
ciastkarnia na kruchym spodziegarnka. Odstawić do wystygnięcia. Wbijać po jednym jajku i ucierać ciasto mikserem aż będzie idealnie gładkie. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Marty