ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:57/134)

Torcik sernikowy z truskawkami 373

ciastek zbożowych 3 łyżki masła Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Delicious Titbits
Ciasteczka z niespodzianką 81

przepis. Składniki: 420 g mąki pszennej 3 jajka 120 g cukru pudru 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody Przygotowanie: Na początku warto przygotować karteczki , które chcemy ukryć w ciasteczkach. Trzeba je pociąć w wąskie paseczki i poskładać tak, by zmieściły się wewnątrz. Jeśli chcemy, by wiadomość pokazywała się zaraz po złamaniu ciastka, należy oba brzegi pozwijać tak, by napis

Za drzwiami kuchni
Pączusie orzeszki 151

minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź foremki do ciastek małe kułeczka. Wrzucać na rozgrzany olej

KreatywnePiny
Wuzetka 160

teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :)   Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dżemu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Big chocolate cookie 87

kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki:280 g mąki100 g cukru100 g czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanejjajko1/3 szklanki olejuSposób przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy

Słodkie Przyjemności
Zimowy sernik z żurawiną 161

Idzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna

Food Square
Ciasteczka owsiane 253

misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy poziom aby ciastka się zarumieniły. Ciasteczka owsiane

Czarnawisienka
Chińskie ciasteczka z wróżbą 199

Propozycja na Andrzejkową zabawę - chińskie ciasteczka z wróżbą:) Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, należy zagnieść wszystkie składniki na elastyczne, gładkie ciasto. Do środka zaś należy włożyć

Słodko-Słony Świat Ilony
Truskawkowy amoniaczek 414

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strucla drożdżowa z jabłkami 213

Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 118

Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu ją poskromiłam ;) Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej   Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania(...)godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Zapraszam również

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kokosowe rogaliki 158

podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem

My simple kitchen
Paczki Hiszpańskie zwane Wiedeńskimi 152

jeszcze jeden, poprawkowy, ale to dopiero w poniedziałek. Teraz zaczynam myśleć o urodzinach mojego Taty. Okrągła 50, więc trzeba to uczcić :) Nawet dwa razy! Zaraz zabieram się za pieczenie ciastek, ciast i biszkoptów. Składniki już kupiłam, dlatego pozostaje mi się wziąć do pracy, ale zanim to nastąpi zaproszę Was na coś mocno tuczącego - w końcu wielkimi krokami zbliża się(...)kawałki margaryny, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.Gotowe ciasto ostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy kolejno po jednym jajku intensywnie mieszając ( można to zrobić za pomocą miksera, albo robota kuchennego). Przygotowujemy pergaminowe papierki w kształcie kwadratów (10 x 10) na które wyciskamy pączki za pomocą szprycy z końcówką

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka musztardowo miodowe 96

się już utarło, że jak ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię sos musztardowo - miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć  zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne  ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego(...)ziołowego smaku. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 1 jajko 125ml mleka 3 łyżki Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jadło i czytadło
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 177

sól, proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym jajkiem. Mieszamy całość drewnianą łyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące). Formujemy(...)niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach

Walijskie Pichcenie