się dzieje, ale nie mam czasu na nic, i nawet na pisanie brakuje mi energii. We wtorek po szkole C. mnie odebrał, i poszliśmy na urodzinową kawę i ciastko do koleżanki (a właściwie jej szanownego małżonka - najlepsze życzenia!). Po powrocie do domu szaleliśmy w kuchni - dwa rodzaje lasagne, tort i góra mini muffinek. Następnego dnia wszystko spakowaliśmy do auta(...)pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszoweSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajprostsze słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki
Pyry na GazSkładniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć jeden blat ciastka, posmarować kremem i przyłożyć drugim
Chocolate Muffin Blogpodróż, to polecam te ciastka :) Mięciutkie. W sam raz na kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki
My simple kitchenZapraszam na smakowite muffinki z truskawkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je przygotować w zaledwie 10 minut. To doskonały deser dla całej rodziny.
Tradycyjna kuchnia Kasiserka ricotta 2 jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!A oto przepis na cynamonowe ślimaczki. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, niedrogie i jednocześnie bardzo smaczne. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 25g drożdży, 1/3
Tradycyjna kuchnia KasiEklery upieczone wg przepisu z bardzo, bardzo starej książki. Nie policzyłam ile ich było, w każdym bądź razie bardzo dużo. 1,5 szklanki mąki 0,5
Praktyczna plTo ciastka, które pierwsze zniknęły po moich urodzinach i wcale nie dlatego, że było ich mało... Lekkie, pulchne, wilgotne, rozkosznie cytrynowe maleństwa. Przepis z wiosennego
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)Składniki: Ciasto
Kuchnia domowa AniSkładniki: 15 dag miodu 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao
Świat Ciastastole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej
Maminek kulinarnymiski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać
Czerwień i błękitbardzo przypadła mi do gustu. Nie jest zbytnio skomplikowana, możemy ją zrobić nawet w ramach szybkiego śniadania. Przy okazji parę słów o jajkach i straszącym nas po nocach cholesterolu. Jajka – są źródłem wielu korzystnych dla naszego organizmu substancji: Pełnowartościowe białko o najwyższej wartości odżywczej spośród wszystkich produktów spożywczych, bliskie idealnemu dla naszego organizmu Lecytyna poprawia pamięć, zwiększa zdolność koncentracji Witaminy(...)jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy to szczególnie jaj kaczych) jaja należy spożywać po obróbce termicznej, raczej unikajmy surowych. Ponadto
Powiedz dietom nie