Ciastka owsiane są pyszne i bardzo sycące, dlatego najlepiej zrobić je małe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki(...)posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto zwilżyć ręce wodą. Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 minut do momentu aż ciastka
Mama Gotujemiskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy
Podróż w kulinariaNie wiem jak Wy, ale my doskonale widzimy jak bardzo mocno i gruntownie zakorzeniają się w naszej kulturze obyczaje anglosaskie. W pogoni za dorównaniem Zachodowi czasami
W kuchni Katiewaniliowego, jajko, 150g cukierków landrynek o różnych kolorach ( u mnie Verbena różne smaki).WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukry, jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść
Z miłości do słodkościsernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata
Kulinarne przygody GatityPyszne, chrupiące, mocno czekoladowe :) Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 2 ciastka XXL: 4 łyżki masła w temp. pokojowej 4 łyżki białego cukru 4 łyżki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki mąki 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ponownie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy formujemy dwa giga-ciastka (o średnicy około 20 cm) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 14-15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
My Culinary Artnich kokardkę. Można też własnoręcznie przygotować coś słodkiego i autorskiego. Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy na ciastka: 5 szklanek mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka) 1/2 łyżeczki soli na lukier plastyczny: 100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece) 4 łyżeczki żelatyny
Jadło i czytadłoskładniki* 90 dag mąki pszennej* 3 jajka* 30 dag cukru* 30 dag miodu* 25 dag margaryny* 5 dag smalcu* 3 dag kakao* 1 opakowanie przyprawy do
Mix smakuSkładniki:120g mąki pszennej1 jajko (do posmarowania paluchów)50g masłałyżeczka proszku do pieczeniapłaska łyżeczka solitrochę wrzątkuWykonanie:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie
Walijskie PichcenieMiękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę. Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika
Kuchnia co dniadziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki kakao2 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki soli5 czubatych łyżek(...)kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną
Gotowanie to kochaniejajka 150 g ricotty 2 łyżki oliwy Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich rozbełtane jajka i ricottę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę i ponownie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżkami ciastka. Pieczemy je w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zjadać przestudzone. Podobne słodkie przegryzki przygotowuję, gdy wybieram
Weekendy w domu i ogrodzieponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15). Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćinternecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej miłości:) Do swoich ciastek użyłam foremek (jedna wycina całe serducho, a druga takie z mniejszym środku), ale jeśli ich takich nie macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie(...)Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym jajkiem).3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wycinamy ciasteczka, jeśli mamy foremki z "okienkiem" to połowę wycinamy foremką
Kraina Tysiąca Smakówwyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamusiałam kilka przed nim schować, żebym mogła zrobić zdjęcie... Przydadzą się nie tylko, gdy od rana będziecie w podłym nastroju. Ciastka dyniowo-owsiane Składniki: (40-45 sztuk) 150 g puree z dyni 1 jajko 60 g miękkiego masła 160 g płatków owsianych 100 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć świeżych, lub też kilka łyżek dżemu malinowego
Domowa Cookierenka Agitych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka dni i nie sczerstwiały. Ale jak macie dzieciaki to takie ciastka raczej długo nie poleżą ;) Składniki: 300 g masła 180 g drobnego cukru 1 jajko 480 g mąki szczypta soli ulubiony dżem Miksujemy masło z cukrem aż będzie białe i puszyste. Następnie dodajemy jajko, mąkę i szczyptę
Marder&Marder Manufacturejaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć
Czerwień i błękitKolejny pomysł na domowe odpowiedniki ! Tym razem ciastka przypominające belVita! Przepis nadesłany przez jedną z czytelniczek ! :) Podziękowania dla Gosi :) Składniki: -> 2 jajka -> 200g mąki pełnoziarnistej -> 150g płatków owsianych -> 60g masła -> 16g cukru waniliowego -> 60g miodu -> 50g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały) -> 50g żurawiny -> 1 łyżka kakaa Wykonanie: Płatki owsiane
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i
Moja Delicjaopadnięty ... no cóż idealny jak nic :) Składniki : Na spód : 240 g herbatników lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który
Malinowa Kawiarenkapowiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Piekę, bo lubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie Ich zrobienie zajmuje
Marta Gotuje