więcej czytaj tutaj . Wspomaga odchudzanie :-) , obniża cholesterol. Nie zawiera glutenu, więc ciacha z nim przygotowane (bez dodatku mąki) też go nie zawierają. Dodatkowo ciastka są także bez laktozy, bez cukru i bez dodatku jajek. Przepis znaleziony tutaj .Z podanych składników mnie wyszło 20 sztuk.Składniki:- 200ml (g) mleczka kokosowego- 100g płatków z nasion amarantusa- 2 łyżki ksylitolu
Smaczne Zdroweokazji urodzin pierwszego dziecka pary moich przyjaciół - przyjaciela ze studiów, Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo
Moje Qulinarianiejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko (można kieliszkiem). Kółka(...)studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru
mojewypiekiinietylkoczas temu otrzymałam słodki prezent od firmy Lindt i postanowiłam w końcu zrobić z niego użytek:) Zrobiłam pyszny czekoladowy deser, właściwie czekoladowe ciastka. Bardzo efektowne i bardzo słodkie. Oraz bardzo, bardzo czekoladowe... Składniki: 2 jajka, 100g masła, 25 g mąki pszennej, 75 g cukru, 100g czekolady mlecznej Lindt Creation, 2 łyżki kakao(...)kawałki, stopić wraz z masłem. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. , Dodać przesianą mąkę wraz z kakao. Wymieszać. Stale mieszając, dodawać stopioną, ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlewać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą ceramicznych kokilek do 3/4 wysokości. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ciastka powinny być z wierzchu upieczone, zaś ze środka wylewać
Z miłości do słodkościmałych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 250 g mascarpone 125 g cukru 3 jajka (M) 1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki(...)cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby
Kto ugości moich gości?Advent anise "peanuts"Składniki.2 jajka10 dag cukru kryształ10 dag cukru pudru20 dag maki pszennej3 łyżki zmielonych migdałów1/4 łyżeczki pieprzu2 gwiazdki anyżu Wykonanie.Jajka ubić z
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr 15 min Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku(...)cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier
Wędrówki po kuchnisię doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki(...)truskawek Ciastka na spód pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzesklepie Kuchnie Świata , w Arabii Saudyjskiej jest dostępne w Danube oraz w delikatesach Tamimi ). 2 duże jajka w temperaturze pokojowej pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli Dodatkowo : drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie Masło roztopić, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i Maltesers Hot Chocolate Drink Cały czas mieszając podgrzewać(...)przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabrzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE!Polecam!SKŁADNIKI :( tortownica 16 cm )BISZKOPT :* jajko – 2 szt* cukier – 1/3 szkl* mąka pszenna – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaPONCZ :* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka* mleko – 100 mlMASA :* ser biały(...)likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Szybko , ale delikatnie mieszamy
Ostra na Słodkozmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść na spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś(...)mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki. Ciasto: Ser sernikowy i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy drobny cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 1 jajku cały czas mieszając masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Dodatkowo: 50 g płatków migdałów Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto do którego lekko wgniatamy płatki migdałowe. Dodać jajka roztrzepane z aromatem waniliowym i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinać ciastka. Smażyć ciasteczka na patelni delikatnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka otarta(...)rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść, dłonią lub łyżką, masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Przygotować kruszonkę: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoryginalnym przepisie i myślę, że trzy w zupełności wystarczą, bo i tak jest dosyć kwaśny. Składniki: - 200 g ciastek czekoladowych- 75 g masła- 750 g twarogu sernikowego- 200 g cukru pudru- 4 duże jajka- 2 żółtka- sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech)- 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć)Przygotowanie: 1. Tortownicę szczelnie(...)rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciastka czekoladowe mielimy blenderem, dodajemy wystudzone masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę.3. Ser ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier puder. Następnie po jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek
Kraina Tysiąca Smaków