jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sodynasączeniewodasok z cytrynyksylitol Sposób przygotowania Krok 1CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę(...)lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią
CoolinarniePLwybitnie dietetyczne, w końcu płatki owsiane nie są niskokaloryczne, ale ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do kawki, zamiast kupnych ciastek pseudo pełnoziarnistych, które załamują mnie składem. Składniki (na około 20 sporych kul): 4 jajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.) 2 łyżeczki(...)cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy na małym ogniu, aż cukier/ksylitol się skaremlizuje dodajemy aromat według smaku studzimy płatki dodajemy mąkę, jajka, proszek, mak, bakalie z powstałego ciasta formujemy półkule, ja użyłam miarki w takim kształcie dzięki czemu wyszły mi piękne bomby :) wykładamy ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy kakao mąkę przyprawę do pierników cynamon amoniak wymieszać w pojemniku 2. - Jajka i białko ubić z cukrem na białą masę Dodać kandyzowaną skórkę i starty na dużej tarce marcepan Wsypać
W królestwie smaków Beatytemperaturze pokojowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szkl śmietany 12% w temperaturze pokojowej 4 jajka w temperaturze pokojowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej/deserowej czekolady Przygotowanie: 1. Spód z ciastek Oreo: Ciastka umieścić w malakserze razem z masłem (odkładając na bok 3-4 sztuki) Zmiksować do połączenia się(...)Następnie wbijać po jednym jajku, miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać. 4. Połowę masy serowej wylać na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy wlać rozpuszczone czekolady i dobrze wymieszać (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszą masę, polecam dodatkowo dodać do niej kilka łyżeczek kakao). Czekoladową masę wylać na jasną. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej i pokruszonymi ciastkami Oreo. Piec
Nastoletnie Wypiekaniemasła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: czekoladowe ziarenka kawy Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkową masą. Dobrze(...)docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek, mleko, śmietanę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół - do jednej części dodać kawę, do drugiej ekstrakt, wymieszać. Na spód wyłożyć masę kawową. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, wylać na wierzch masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół szklanki śmietany 30% 1 kg sera na sernik 1 szklanka cukru pół opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego - proszku (ok 1 łyżki ) 3 jajka Polewa : 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie : Ciastka wymieszać z masłem i wylepić nimi dno tortownicy ( u mnie 26 cm ) Schłodzić w lodówce kilkanaście minut. Śmietanę doprowadzić do wrzenia , wsypać(...)niej pokruszoną czekoladę , odstawić na ok 2 min . Po tym czasie wymieszać i lekko przestudzić. Ser , cukier , jajka i budyń wymieszać do połączenia składników , Nie ucierać zbyt długo ,aby masa się nie napowietrzała. Wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasteczkowy spód . Piec ok 1,5 godziny w 160'C Po wystudzeniu odstawić najlepiej na całą
Malinowa Kawiarenkacukru1 opakowanie cukru wanilinowego20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchychDodatkowo:twarda marmolada do nadziewania (rzadka się nie nadaje)jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowaniacukier puder do posypaniaJuż bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam(...)skusi. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki
Świat CiastaOWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka, złożone tak naprawdę z trzech składników: bananów, płatków owsianych i bakalii (ok, i łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 300 - 350 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 jajka 225 g masła 200 g brązowego cukru 140 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 176 g ciastek Oreo Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować formę 20 x 30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na tarce zetrzeć 1/2 tabliczki czekolady, odstawić do lodówki. Pozostałą czekoladę połamać na kostki(...)masło pociąć na kawałki i oba składniki rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy powoli dodawać czekoladę z masłem. Następnie dodać mąkę i sól. Masę przelać do formy. Ciastka przeciąć na pół i udekorować nimi ciasto. Posypać startą czekoladą z lodówki. Wstawić do piekarnika
cooklifebiałego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g dropsów czekoladowych (lub pokrojonej na małe kawałki czekolady Jeśli nie robimy ciastek w robocie kuchennym masło powinno być dość miękkie - trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki, można też pokroić na mniejsze kawałki(...)starać). Mąką, sól i sodę mieszamy razem w misce. Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, kiedy składniki się połączą dodajemy po trochu mąkę z sodą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i mieszamy łyżką. Ciastka możemy nakładać na blaszkę za pomocą zwykłej łyżki, ja skorzystałam z nowego zakupu i spisał
Ciastkozercypunkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować.Cytrynowy sernik z malinamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g miękkiego masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny150 g cukru3 jajka300 g mrożonych malindodatkowo:15 g białej(...)lodówki na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (16 g) 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
Walijskie Pichcenie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne, kolejne owsiane ciasteczka na moim blogu. I kolejne bez jajek ( tutaj poprzedni przepis ). Jak ti przy takiej wersji ciastek - robi się je łatwo i szybko i szybko znikają. Plusem tych ciastek jest to, że możemy, przy użyciu foremek, nadać im dowolny kształt, wielkość. Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować dowolny
CookYourselfekstraktu z wanilii, 2 jajka, 80g cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 min w temp. 165st. Ostudzić i udekorować truskawkami, perełkami oraz miętą. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości