kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy. Składniki (ok. 25 ciastek): 100 g pasty sezamowej tahini 1 jajko 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie(...)wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Energia (1 ciastko) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 71,6 kcal 2,7 g 2,8 g 10,4 g 1 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia
Powiedz dietom niedrugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez
Szefowa kuchnimieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru jeśli bułeczki mają być wytrawne dodajemy jeszcze pół łyżeczki soli DO SMAROWANIA: 120 g rozpuszczonego masła 1 roztrzepane jajko
Rozpustne gotowanieśmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez ok 15-20 min, na jasno złoty kolor
Apetyczna babeczkaW Polsce bawiliśmy się świetnie - już nie mogę się doczekać kolejnych wakacji. Jedna rzecz tylko zadziwiła mnie niepomiernie - do tej pory ciężko mi uwierzyć w taki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka 1. Ciasteczka zmielić w malakserze, lub pokruszyć ręcznie (można to zrobić dzień wcześniej, aby rano było szybciej). 2. Banany pokroić w kostkę. 3. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, pokruszone ciastka i banany. Wymieszać na jednolitą masę. 4. Połowę ciasta wylać na mała patelkę i na małym ogniu upiec na złoty kolor z obu stron. 5. Można
Jadło i czytadłogofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć
Jadło i czytadłogorzkiej czekolady :)Pycha!Ciastka z rabarbarem i czekoladąSkładniki:1 jajko1 cukier waniliowy1 łyżeczka mlekapół tabliczki gorzkiej czekolady90 g masła100 g cukru140 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli140 g rabarbaru Przygotowanie:Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, oczyścić ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki.Masło, cukry roztopić i wymieszać. OstudzićDo chłodnej masy dodać całe jajko i łyżeczkę mleka
Lawendowe Niebośmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy(...)misce ubijamy serek z cukrem do czasu, aż powstanie gładka masa. Do masy dodajemy śmietanę, chwilę ubijamy, a następnie masło orzechowe. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Gotową masę wylewamy na tartę, tak aby przykryła kawałki batoników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, do czasu
W kuchni KatieKuszące wyglądem, obłędnie pachnące brzoskwiniami, puszyste, rozpływające się w ustach muffinki. Składniki na 14 muffinek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
RAROSSAZagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut
Maminek kulinarnypomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońca są owsiane, bo połączyłam je z płatkami żytnimi. Wydawały mi się mało słodkie, więc stopiłam tabliczkę mlecznej czekolady i posmarowałam nią spody ciastek. Skład : 100 g miękkiego masła ( 1/2 kostki ) 2 małe jajka lub jedno duże 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 450) 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki płatków(...)puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe
apetytnapieczenieserowa 500 g serka twarogowego w wiaderku (waniliowego) 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% dodatkowo dżem malinowy sok malinowy A jak to zrobić: Ciastka pokruszyć i zblendować razem z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i podpiec 5 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka z cukrem ubić na kogel-mogel. Obydwa sery przełożyć do miski i zmiksować na najniższych obrotach. Do sera dodać masę jajeczną, mąkę i śmietankę, całość bardzo dokładnie połączyć przy użyciu miksera. Masę serową wylać na podpieczony spód, zostawiając kilka łyżek masy, którą wymieszać z 3 łyżkami dżemu malinowego. Delikatnie wylać na wierzch i rozprowadzić
Kuchnia w opałachMama robiła chyba zwykle podwójną porcję, było nas dużo, a ciastek wystarczało na wszystkie świąteczne dni i nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany - 3 jajka - 20 g drożdży - 1 łyżka proszku(...)pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru - 1 wybrany aromat - trochę twardej marmolada - cukier puder do posypania ciastek Zaczynając od jakiś 650 g mąki tworzę na stolnicy rodzaj wulkanu z mąki, do krateru dodaję jajka, śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę
I tu będę miała takie te