mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy(...)Następnie składamy każdy kwadrat na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zalepiamy dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło.Tak przygotowane rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach
Mania Gotowanialata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki :500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń Wykonanie:Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem(...)każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam glazurę z nutką cytryny.Smacznego
Smaki EdytySkładniki Ser Camembert 2 sztuki Miąższu chleba zwykłego 160g Ciasteka „Floretki” 100g Pistacje bez łupinek garść Mielone migdały 1 łyżka Jajko 2 jajka Mąka pszenna typu
Kulinarne Przebojepieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy
Luźna Kuchniaciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki(...)zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach.Źródło: toriavey.com
Świat Ciastałyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek(...)jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi. Wysmaruj każde ciastko mieszanką jajka z wodą, wytnij w każdym ostrym nożem po 3 otworki i posyp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw
karmelowymasła150 g cukru1,5 szklanki cynamonu1 jajkoWykonanie: Mleko rozpuszczamy z masłem i do lekko ciepłego dodajemy cukier i drożdże. Gdy drożdże rozpuszczą się w ciepłym mleku dodajemy jajka, sól a na koniec mąkę. Wszystko razem miksujemy ( można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od ścian naczynia. Zajmuje to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto zostawiamy(...)się przejmować jeśli ułożymy je zbyt blisko i się skleją. Odrywane bułki też są smaczne:) Zostawiamy ją około 15 minut żeby ciasto jeszcze troszkę podrosło. Na koniec smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 35 minut w temperaturze około 200 stopni. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWybierałam się na imprezę urodzinową i chciałam na nią przygotować pączki z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku… ale oczywiście zamiast przygotować normalne pączki wymyśliłam sobie
UgotujmyTo.plnutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe
Tradycyjna KuchniaSernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko 0 10 10 14 Kawa mrożona z pian 0 0 15 Kuleczki słodkie i zdrowe 5 2 7 16 Lody 7 8 15 17 Łabędzi puch
Tradycyjna Kuchniapochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano(do nabycia tutaj), zwany też zbożem XXI wieku, który robi
peanutbuttermonsterpanierujemy wciskając jak największą ilość okruchów w kulki lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze
Malinowe PocałunkiKapusta pekińska, jajka i pikantny sos to moja propozycja na kolację :)Składniki:2 jajka ugotowane na twardo przekroić na pół3 liście kapusty pekińskiej pokroić w wąskie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą z brystolu, którą następnie przyłożyłam do ciasta i okroiłam. Pozostałe, mniejsze ciastka wykroiłam(...)zwykłymi foremkami. Ciastka układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy ugotowane na pół jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta, paski można przykleić białkiem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posypką. Pieczemy 15 minut w 180°. Analogicznie postępujemy z małymi ciasteczkami. Przepis oryginalny na 1 warkoczyk: 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml oliwy z oliwek
Mia Cucina Sofietapudru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 2 cytryny ¼ szkl.soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyzeczki sody 4 ½ szkl.mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 jajko do smarowania ciastek Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170-175 stopni C .Miękkie maslo utrzeć z cukrem. Gdy będzie już gladka masa ,dodajemy po jednym jajku ,ciagle miksując.Następnie dodajemy wymieszaną skórkę
w mojej kuchni