Proponuję Wam przepis na bardzo eleganckie ciasteczka o cytrynowym smaku z pięknie popękanym wierzchem. Są proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na niejedną okazję. Przepisy
Słodki BlogCiastko na kruchym spodzie jako nietypowa wersja mazurka? Czemu nie? Jest świątecznie, żółto, słonecznie. Kostka cytrynowa. KOSTKA CYTRYNOWA Składniki: spód: 150 g mąki 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do piecz 2 łyżki cukru 1 jajko krem: 200 g mascarpone 150 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru mus cytrynowy: 5 jajek 200 g cukru cukier waniliowy 100 g masła
Bon appetit mon amieLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i
Kuchnia MagdaLenypostawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu i dla urozmaicenia bogactwa smaków. Oczywiście by nie było
vaniliowoczekoladowaciasteczka czekoladowe 200 gram, wiśnie bez pestek 30 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jogurt i banany zmiksować mikserem, wlać rozmieszane galaretki cytrynowe w 350 ml gorącej wody tortownica 20 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie pokładać ciastka kakaowe lub jakie są, wlać tężejące masę jogurtową i schować do lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać wypestowane świeże wiśnie lub odsączone
W Mojej Kuchni Lubięniczym draże Malti keks, mini torcik wafelkowy i to co najlepsze wśród słodyczy - mnóstwo pełnoziarnistych ciastek witAM. Pierwsze testowanie ciastek już za nami, za moimi koleżankami i... i są po prostu pyszne. Podwójne markizy cytrynowe skradły moje podniebienie. Orzeźwiające i bardzo smaczne. Rurki z kremem śmietankowym zostały zblendowane z mlekiem, wyszedł mi pyszny koktajl. Niedługo przepis pojawi
Gotowanie i blogowanieroku robię zabawne ciasteczka ze śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól i aromat. Ciasto wyrobić dokładnie i odstawić
Tradycyjna KuchniaCałość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego300 g jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytryny125 g cukru250 g papai z puszki10 płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOgółem są to popularne słodycze w Ameryce Południowej, Filipinach i Hiszpanii. Czasami mają wygląd cylindryczny, a innym razem to dwa okrągłe ciastka przełożone masą kajmakową. Moja wersja powstała na bazie kilku przepisów z Ameryki Południowej. Skórkę cytrynową można zamienić na przyprawę do piekarnika (1 łyżeczka wystarczy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryłasuchów i wielbicieli cytrusów. Te intensywnie cytrynowe słodkości z pewnością przypadną wam do gustu. Do ich przygotowania wystarczy ci zaledwie kilka prostych składników oraz kilkanaście minut spędzonych w kuchni. Doskonale pasują do kawy lub herbaty, dlatego warto umilić sobie nimi popołudnie. Czym jest lemon curd Intensywnie żółty lemon curd jest gęstym kremem cytrynowym przygotowywanym na bazie jajek, masła i cytryn(...)doskonale sprawdzą się różnego rodzaju dżemy – począwszy od tych cytrusowych, poprzez truskawkowe i morelowe , a na powidłach śliwkowych skończywszy. Całkiem nieźle sprawdzą się również kremy czekoladowe, a w ciastkach, które nie będą długo przechowywane nawet budyń. Oczywiście nie będą to już ciasteczka z lemon curd, jednak wciąż przygotujesz pyszny deser, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom
okolicepalnika.plciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej
Słodkie Przyjemnościmleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 15 ciastek kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło(...)białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy
Cakes By KejtSkładniki na truskawkowiec – bez pieczenia: pianka śmietanowo – truskawkowa 500 g truskawek 330 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe masa jogurtowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 200 ml wrzątku galaretka 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku około 300 g truskawek dodatkowo: 250 g herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Blaszkę o wymiarach(...)niej wystudzony mus truskawkowy i wymieszać. Piankę śmietanowo – truskawkową wylać na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Ciasto wstawić do lodówki. 3. Masa serowa: Jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Jogurt naturalny połączyć z galaretką cytrynową i dokładnie wymieszać. Masę jogurtową wstawić
Gotuj z Prezesempochmurny dzień i na poprawę humoru zawsze pomagał serniczek :) Tym razem ze śliwkowym akcentem. Łatwy i szybki spód z ciastek (możecie użyć zwykłe i dać kakao lub wybrać od razu te kakaowe), do tego puszysta masa serowa z cytrynową nutą i to wszystko wykończone polewą (choć na polewę to trochę za gęste) śliwkową z jogurtem. Upieczony i schłodzony(...)wnieść do pieczenia. TUTAJ link. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (10-12): 306 kcal B 19 g W 15 g T 18 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek (u mnie pełnoziarniste) ▪ 50 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżeczka kakao masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny
Zdrowie i pysznie na talerzupochmurny dzień i na poprawę humoru zawsze pomagał serniczek :) Tym razem ze śliwkowym akcentem. Łatwy i szybki spód z ciastek (możecie użyć zwykłe i dać kakao lub wybrać od razu te kakaowe), do tego puszysta masa serowa z cytrynową nutą i to wszystko wykończone polewą (choć na polewę to trochę za gęste) śliwkową z jogurtem. Upieczony i schłodzony(...)wnieść do pieczenia. TUTAJ link. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (10-12): 306 kcal B 19 g W 15 g T 18 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek (u mnie pełnoziarniste) ▪ 50 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżeczka kakao masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny
zdrowo i aktywnieobieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami. Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek. Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie. Następnie ułożyć śliwki. Na nie wylać masę migdałowo- jajeczną
królestwo garówzagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać(...)rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić. Krem cytrynowy: Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu. Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć
Kuchnia Danusitego pięknie się prezentujący. Spód jest zrobiony z orzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe, cytrynowe itp. Do woli. Dodajcie tylko do ozdoby pasujące do nich owoce. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksumie mogłabym uznać to za cud, że w ogóle były zjadliwe, a zjedzone zostały wszystkie. Dziwne. Te kruche ciastka wyszły super, chociaż to było ostatnie czego po nich się spodziewałam. Były idealnie kruche, idealnie cytrynowe i idealnie słodkie. I dlatego właśnie dzielę się z Wami przepisem na nie. Poza tym zakochałam się w tych zdjęciach. Zwłaszcza
Mango Papajakoniec przyszedł czas na deser, kelnerzy podali nam wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane z dodatkiem czekolady. W międzyczasie mogliśmy spróbować 3 rodzajów domowych lemoniad: szpinakowej, grejpfutowej i cytrynowej. Zdecydowanie ta szpinakowa skradła moje serce. Oprócz lemoniad załoga Powiśla serwowała nam różne koktajle alkoholowe. Spodobał mi się specyficzny styl tego miejsca
Kulinarne przygody Gatitylekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzePączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichcenie