ciastka cytrynowe - 1134 przepisów (strona:28/76)

Cytrynowo-migdałowe popękane ciastka 118

zrobić takie same tylko w innych smakach. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na “cookies crincle” i trafiłam na ciastka migdałowe, jak włoskie amaretti, bo są przygotowane na mące migdałowej, czyli dodatkowo są bezglutenowe. Dodałam do nich cytrynę i uzyskałam smak cytrynowo-migdałowy. Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia. Idealny wypiek w godzinę. Polecam te stronę . Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DYNIOWY PUSZEK 237

rozpływa się w ustach... Składniki: 1 kg dyni (waga ze skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka

Kuchnia MagdaLeny
bezy z kremem owocowym 120

leśnych lub jagodowych, 5 g żelatyny, 250 ml śmietany 30%, 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny, 60 g cukru, 2 żółtka, 300 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać

królestwo garów
Sernik bananowy (fit) 400

jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany z sokiem cytrynowym. Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie dodajemy ricotte, jogurt grecki, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość

Kolizje Smaków
Sernik cytrynowy bez pieczenia 148

Delikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek

Kuchnia Pokoleń
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 131

małym czubkiem) żelatyny gorzka czekolada (ok. 2 kostek) Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (galaretka nie może być lejąca, ale też nie może stężeć na tyle, że da się z niej wykrawać różne kształty). Dno tortownicy wyłożyć piernikami. Wolne miejsca między piernikami wypełnić połamanymi ciastkami. Z budyniu i soku ugotować budyń wg zaleceń producenta(...)gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty.  Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie Wam kroić ten deser, gdy mandarynki nie będą

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 90

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie(...)pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej. Tartę przygotowałam w formie o średnicy 25 cm. Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą jest dość pracochłonna. Jednak jak sami widzicie, opłaca się poświęcić trochę więcej

Kuchnia Bazylii
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 140

mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm użytych składników, sprzętów i naczyń są na pewno ich dodatkowym atutem. Muffiny to ciastka, które nigdy się nie znudzą. Ile gospodyń tyle przepisów(...)Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki - Słodka babeczka - Izioni pyszne smaki - Kuchnia u Krysi Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wymienionym dziękuję za wspólne pieczenie. Wydrukuj przepis The post Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Bananowiec na herbatnikach kakaowych 175

testowania. Dzisiaj podaję Wam przepis na Bananowca z herbatnikami kakaowymi Petit Beurre , ciastka same w sobie są bardzo smaczne, a jak się je zrobi z kremem, bananami i galaretką , to są pyszne, polecam :) Składniki: herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie krem 3 banany galaretka cytrynowa Krem: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej(...)wystudzenia. Ucieramy masło i łączymy po jednej łyżce z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie . Na herbatniki wykładamy krem i rozsmarowujemy. Na kremie układamy pokrojone banany. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 131

masła Masło z cukrem utrzeć do białości. Ciągle miksując - wbijać po jednym jajku. Dodać aromat cytrynowy i wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu masę połączyć z posiekaną czekoladą i skórką cytrynową. (Dla bezpieczeństwa udanego wypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie(...)Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka").  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty.  Niektóre rodzaje

Di gotuje
Ciastka ryżowe gotowane na parze – Destiny 2: Shadowkeep 132

wspaniała okazja, żeby spróbować ich domowej produkcji. Ciastka odznaczają się kleistą konsystencją z wyraźną strukturą miąższu przypominającą plaster miodu. Najlepiej smakują schłodzone i świetnie komponują się z owocowymi konfiturami w towarzystwie herbaty. Dla uzyskania koloru możecie użyć naturalnego barwnika – soku z cytryny + skórki (a więc uzyskacie lekko cytrynowy posmak) albo odrobiny kurkumy (wtedy smak będzie bardziej “egzotyczny”). Jeśli(...)gotowania na parze – wystarczy Wam zwykły parownik metalowy – bambusowy jest o tyle fajniejszy, że daje ciekawy aromat i nie skrapla pary na ciasteczka podczas gotowania, więc jeśli ciastka Wam zasmakują to możecie później zainwestować w taki parownik. Zatem, obieramy kierunek na Księżyc! RYŻOWE CIASTECZKA (SMALL RICE CAKES) DESTINY 2: SHADOWKEEP słodkie ciasteczka z mąki ryżowej gotowane

Nerds Kitchen
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 175

wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2-3 łyżki cukru pudru 1 duża paczka ciastek pepitek Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne. Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego

Jadło i czytadło
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 174

 Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka - pieczarki 174

ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.  Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru.  W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao

Z miłości do słodkości
Ciasteczka migdałowe 90

tarce. Jajka z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z migdałami, przyprawą piernikową i skórka cytrynową. Mieszankę dodać do jajek ubitych z cukrem. Wymieszać. Wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Pokroić ciasto na prostokątne ciastka – u mnie 3 x 8 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania