Ciastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed(...)owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka
Trzeci talerzcudownie pachną! Smakują naprawdę rewelacyjnie. Śmiało możecie zwiększyć proporcje składników i upiec ich kilka blaszek, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość. Zapewniam, że Wasza degustacja na jednym ciastku się nie skończy! (7-8 sztuk) 150g mąki pszennej 70g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 50 ml oleju 150 ml soku jabłkowego (u mnie(...)się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę cytrynową i drobno posiekane listki mięty. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*) i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia . (Babeczki można posypać
Di gotujeZnane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy.
Kuchnia MagdaLenydużych oczkach. Potarte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę oraz wsypujemy cukier cytrynowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciastka drobno kruszymy i wsypujemy po czubatej łyżce na dno 4 pucharków. Na ciastka przekładamy tężejącą galaretkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnedodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. Składniki: 1 kg sera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników 1 kg arbuza 3 łyżki żelatyny Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy
Z Majeczką w kuchnikremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę popękać z wierzchu. W smaku delikatnie cytrynowy i dzięki śmietance waniliowy, aromatyczny od owoców. Jest pyszny i prezentuje się wspaniale, polecam… Sernik z jogurtem i owocami Składniki: Spód: 220g herbatników lub ciastek digestive 50g masła – roztopić Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej: 650g gotowego sera
Mała Cukierenkaimbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania(...)folię spożywcza i wstaw do lodówki na małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona papierem. Upiecz ciastka w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 10-12 minut (do lekko złotego koloru). Upieczone ciasteczka wystudź, najlepiej na kratce. krem: około 400 g sera twarogowego
greenscarfWYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem. Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego
kolorowotorcikowoSzpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Deser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis". Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną(...)ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka. Przygotować szpajzę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami
Di gotujeSkładniki: Brownie: 250 g gorzkiej czekolady 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka 150 g margaryny 150 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościdodajemy płatki migdałowe oraz białko roztrzepane widelcem z cukrem pudrem i otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Mieszamy. Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą. Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo
Bon appetit mon amieLemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE
zabawa smakiemmoja miłość ! Żadna dieta nie sprawi, że odpuszczę sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych ) 200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa
kolorowotorcikowoSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaKARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia