ciastka cytrynowe - 1134 przepisów (strona:29/76)

Imbirowe markizy 194

imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania(...)folię spożywcza i wstaw do lodówki na małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona papierem. Upiecz ciastka w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 10-12 minut (do lekko złotego koloru). Upieczone ciasteczka wystudź, najlepiej na kratce. krem: około 400 g sera twarogowego

greenscarf
Brak tytułu 185

WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem.   Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką.  W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :)   Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego

kolorowotorcikowo
Walentynkowa szpajza cytrynowa 144

Szpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel.  Deser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis".  Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną(...)ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka. Przygotować szpajzę.   Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami

Di gotuje
KANAPKOWY PRZEKŁADANIEC 111

Składniki: Brownie: 250 g gorzkiej czekolady 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka 150 g margaryny 150 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Ziarniste florentynki 139

dodajemy płatki migdałowe oraz białko roztrzepane widelcem z cukrem pudrem i otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Mieszamy.  Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą. Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo

Bon appetit mon amie
migdałowe ciasteczka z lemon curd 274

Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE

zabawa smakiem
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 176

moja miłość ! Żadna dieta nie sprawi, że odpuszczę sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )   200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa

kolorowotorcikowo
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 185

Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka

Luźna Kuchnia
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 328

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka imbirowo-cytrynowe 185

zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 10 dag masła

Ciasteczkowy Potwór
Herbaciany sernik na zimno 135

przy współpracy z agencją   365agencja spód ciasteczkowy: 180 g ciastek kakaowych 60 g masła galaretka do środka sera: 5 torebek herbaty granat Teekanne 500 ml wody 3 łyżeczki żelatyny pełne masa serowa: 800 g serka homogenizowanego 125 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka skórko pomarańczownej kandyzowanej 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka pełna żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru galaretka(...)rozpuszczam w mikrofalówce. Żelatynę wlewam do reszty herbaty. Do miski wlewam herbatę i zimną wstawiam do lodówki na noc aż stężeje.Na drugi dzień kroję nożem.  Spód ciasteczkowy: Ciastka rozdrabniam na pył w misie blendującej. Przesypuje do miski, dodaje roztopione gorące masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową

wesoła kuchnia
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 146

swoim smakiem pobiły wszystkie ze sklepowych półek. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować. Nie musi to być posiekana czekolada, ale np. skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki: 220 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 2.5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego 3 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy, aż brzegi lekko się zrumienią (u mnie około 13 minut

Walijskie Pichcenie
HERBATNIKOWA KANAPKA 62

Składniki: Budyń truskawkowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym 800 ml mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1 łyżka żelatyny Budyń cytrynowy

Ciastka - domowe słodkości
Bezowy wieniec z kremem śmietanowym i lemon curd 184

Znowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że

Smaczna Pyza
Letni sernik na zimno z truskawkami wg Aleex 180

świetnie leczy skołatane nerwy oraz koi rozedrganą duszę. Polecam. Składniki: Spód: • 2 opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania