mascarpone 400 g śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą(...)układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe
Czary - gary w kuchniDlatego na tegoroczny Wielkanocny stół stawiam talerz pełen maleńkich słoneczek. W podstawie kruche ciastko trzymajace w objęciach aksamitny krem z pomarańczy - orange curd - który rozświetla najbardziej pochmurne wiosenne dni. I właściwie można by na tym zakończyć ale żeby nie było za słodko, a bardziej odświętnie, każde ciastko zostaje przyozdobione bordową broszką, która zupełnie zmnienia charakter tych jasnych maluchów. Niepozornie wyglądająca(...)cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny / 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Pikantna posypka: 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonego suszonego hibiskusa 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli morskiej / różowej Sposób przyrządzenia Ciastka: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą
Kuchnia w Słońcu Skąpanakażdego łasucha przystało, ciastka w domu być muszą. Oczywiście jasna sprawa, że najlepsze są takie domowej roboty ;) Zatem nieśmiało zapytam. Lubicie kokosanki? Ja bardzo :) Dzisiaj zachęcam Was, do przygotowania ich cytrynowej wersji. SKŁADNIKI: 2 białka 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno, dodając(...)skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia w opałachSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie
Ciastka - domowe słodkościdelikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy. Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy i powtórnie(...)rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej i zagotowujemy, jeśli jest za gęsta dodajemy troszkę wody). Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem. Tarteletki wyjmujemy z foremek, na każdym ciastku umieszczamy łyżkę frużeliny, część bitej śmietany i dekorujemy kolejna łyżką frużeliny. Chłodzimy około 30 minut. Możemy również część bitej śmietany połączyć z resztkami frużeliny i taka jagodową masą
Rozpustne gotowaniekońcu spokój i odpoczynek. W Dzień Kobiet - Dostałam obdarowana od firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się(...)ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut
Słodkie Przyjemnościjabłek (po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 5 ml aromatu cytrynowego 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników Przygotowanie Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce(...)wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Przekładamy do lodówki. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników. Ponownie
R'n'G Kitchenbyła wielka a po kilku dniach dotarła do nas taka oto paczusia: Dzisiaj sobota. Nie mamy ciacha do kawy. Ciastko upiecze więc moja najmłodsza pociecha – 6 letni mały mężczyzna. Zobaczcie jakie to dziecinnie proste z mieszanką na babkę cytrynową Polskie Młyny Myślę, że dodatkowy komentarz jest tu zbędny Super zabawa. Ja piszę dla Was ten wpis a ze stołu
MojaQchnia.plciastka, które pierwsze zniknęły po moich urodzinach i wcale nie dlatego, że było ich mało... Lekkie, pulchne, wilgotne, rozkosznie cytrynowe maleństwa. Przepis z wiosennego KUKBUKa.Zdecydowanie łatwiejszy od tego, do którego przymierzam się od jakiegoś czasu... może zrobię go na święta? Wiosenne Magdalenkina ok 25 szt.:3 jajka100 g cukru pudru100 g roztopionego masła120 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórywaniliowego serka homogenizowanego 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka truskawkowa 450 + 350 ml wrzątku 500 g truskawek Krok pierwszy: tortownicę o średnicy 24 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Obie galaretki cytrynowe należy rozpuścić dokładnie w 400 ml wrzątku, a następnie odstawić do ostudzenia. Krok drugi : spód z ciasteczek uzyskujemy poprzez zmiksowanie ciastek w melakserze bądź przy pomocy(...)się psujących efekt grudek, – spód z ciasteczek można dowolnie wymienić na przykład na biszkopt, – na wierzchu masy serowej świetnie sprawdzą się wszelkie owoce sezonowe, – zamieniając galaretkę cytrynową na wiśniową bądź malinową, można uzyskać ciekawy efekt wizualny kolorowej masy serowej. I przede wszystkim: s ernik jest pyszny
Proste-przepisy.plSkładniki: Żelka z mango: 1 puszka mango (425g) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango 1 łyżka żelatyny Masa serowa cytrynowa: 500 g sera
Ciastka - domowe słodkościAlternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie
Kuchnia MagdaLenyAlternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale
Kuchnia MagdaLenyMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z
Z MarcepanemZa pasem Wielkanoc, pora pomyśleć o wypiekach. Dziś proponuję Wam cytrynowe babeczki do koszyczka. Z podanych proporcji wychodzi ok.12 sztuk. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju
Kuchnia domowa AniPyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia