Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, tutaj wersja z moimi modyfikacjami. Wypiek figuruje tam pod nazwą "krajanka". Ja nadałam całości formę mini-batonów. Są słodkie i
Szefowa kuchniUrlop tuż tuż, bardziej jestem zajęta sprawdzaniem listy wakacyjnej niż gotowaniem, więc dziś coś z archiwum. Coś, co zupełnie nie przystaje do pogody za oknem, za
bistro mamaDawno, dawno temu.... pracowałam w Anglii jako au pair :))Oprócz pilnowania dzieci, moim obowiązkiem było szykowanie dla nich śniadania i obiadów. I to były zdecydowanie najprzyjemniejsze
bistro mamaI kto by pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki.Na szczęście było
bistro mamaW tym roku zaczęłam wcześniej niż zwykle, ze względu na opiekę nad córeczką, która przyniosła pierwsze przeziębienie z przedszkola. Żeby czas minął nam miło i żeby
bistro mamaGoszczą na moim stole od kilku lat. Te zdjęcia pochodzą z zeszłego roku.W tym roku będą również, jutro zamierzam kupić bakalie, które będą się moczyć w
bistro mamaJedne z moich ukochanych świątecznych ciasteczek. Jak już się spróbuje to nie można poprzestać na jednym lub dwóch, zostało mi zaledwie kilka sztuk :) W przyszłym tygodniu czeka mnie więc powtórka z rogalików. Czytaj więcej
bistro mamaW tym roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj
bistro mamaRogaliki migdałowe, O TE WŁAŚNIE nie doczekały świąt.Wczoraj zrobiłam więc nowe na bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a do
bistro mamaZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam
bistro mamaReklama Oreo potrafi zdziałać cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. Rozkręcanie ciasteczek to nielada gratka, kusi maczanie ich w mleku i kontrast bieli z czernią, którego tradycyjne markizy nie mają. Osobiście, gdybym miała wybierać, to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich, a do tego wypić kubek zimnego mleka ;) Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka, zwłaszcza dla tych, którzy
bistro mamaPrzepis pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.Te słodkie cuda robi się błyskawicznie a smakują rozkosznie, niczym najlepszy miodek z Kubusiowej spiżarni. I nie tylko dzieci uwielbiają
bistro mamaPrzepis znalazłam w majowym magazynie "KUCHNIA".Chyba nikt nie odmówi tej zdrowej przekąski, choć nie ukrywam, że batoniki są też wyjątkowo słodkie.Następnym razem
bistro mamamnie znalazł, a raczej ona. Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :) Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma. Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :) Czytaj więcej
bistro mamakremu cytrynowego i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej , to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu. To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym
bistro mama