głównie dlatego, że tak bardzo odbiega od tego co kruchość znaczy dla mnie. Nie ma tu ani słowa o chrupkich spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach
KUCHARNIAbędzie się już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać
KUCHARNIAwiem czy woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami. Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany i układaniu panny z Basią
KUCHARNIAwięc na śnieg, bo sprawę liście zaliczyłam celująco. I oczywiście czytanie, ostatnio najchętniej felietonów, koniecznie na miękkiej kanapie, w towarzystwie ulubionej herbaty, zestawu sześciu mięciutkich poduszek i patery z ciasteczkami. Pytanie 8. Robisz sobie czasami prezenty? Kupujesz jakąś rzecz w sklepie czy jest to coś niematerialnego? O tak, i myślę, że nawet dość często. Wiele z nich to prezenty niematerialne
KUCHARNIAkubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAśmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić zęby w soczysty miąższ i ścierać spływający
KUCHARNIAtego co widać? Chciałabym częściej stawiać między nimi znak równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które
KUCHARNIAherbatnik znika.Patrzył wtedy na swoje maleńkie łapki i był taki zdziwiony. Nie mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem. Większość życia spędził na praniu krakersów. Prał tez ciasteczka, ale to już nie było takie śmieszne... Kiedyś wyprał nawet wafelek od loda. ” Marcin. W szóstej klasie przyniósł do szkoły patelnię i kilka świeżych jaj. Przejadły mu się kanapki
KUCHARNIABirek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens. Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa. Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie
KUCHARNIADo muffinek z marchewką zabierałam się jak pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak
Szefowa kuchnimojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki puree z dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka
Truskawkowa FiestaRobiłam już oponki , pączki ziemniaczane i małe pączusie na serku homo więc przyszedł czas na kolejną karnawałową słodkość - faworki. To moje
Monia miesza i gotujeciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez
Basia w kuchniWszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi: Ciasteczka dyniowe z powidłami
Moje pyszne gotowanieMoje pierwsze bezy... Chrupiące, różowiutkie i zakochane. W zasadzie to nie miałam ich w planach. Przygotowanie ich to był totalny przypadek. Zostały mi białka po przygotowaniu ciasteczek, a w szafce czekał na wypróbowanie barwnik. Najzwyczajniej w świecie nie mogło być inaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić
W poszukiwaniu inspiracji