Dzisiaj najprostszy przepis na słodkie andruty, czyli wafle przekładane masą, w tym przypadku krówkową. Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa
Kulinarne przygody GatityKto ma ochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do
Kulinarne przygody GatityKarnawał w pełni, przed nami kolejny imprezowy weekend. Trzeba go więc jakoś osłodzić, zgodnie z tym co nakazuje kulinarna tradycja. Tym razem będą to małe
Kulinarne przygody GatityWczoraj były walentynkowe magdalenki , a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy
Kulinarne przygody GatityFaworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której
Kulinarne przygody GatityTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... Macie już kulinarne plany na ten słodki dzień ? Lubicie tradycyjne przepisy, czyli rożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie
Kulinarne przygody Gatitykremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny. 2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier
My Culinary Artszafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele
SMYKWKUCHNIZnowu w domu marudzenie o szarlotkę . Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy
Smaczna Pyzaswoją wilgotność. Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego
Mia Cucina SofietaRożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną
Smaczne Zdroweprzywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów, np. fety, sera bałkańskiego, czy koziego. Pastę możecie wykorzystać także jako dodatek do krakersów czy paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie w ramach wspólnego gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem
Chilli Czosnek i Oliwabardzo często, w późniejszym okresie trochę zapomniany, dziś powraca w troszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń, kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję
Smaczne Zdrowecienkim strumieniem wsypuję kaszę manną. Ciągle mieszając gotuję na małym gazie, aby kasza wchłonęła płyn i zgęstniało. Blaszkę wykładam folią aluminiową, na dnie układam herbatniki, wykładam gorącą masę ciastka i wygładzam. Zostawiam do wystygnięcia. Brzoskwinie osączam z zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki
W kuchni Karmel-itkiPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła
Praktyczna pl