ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1831/2542)

Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2842

oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie

Z miłości do słodkości
Puszek z musem truskawkowym 251

latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód:  150g kakaowych herbatników,  5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa:  szklanka mleka,  2 łyżki żelatyny,  2 szklanki śmietany 18%,  1/2 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Stemplowane kruche ciastka 188

Znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki:  200g mąki pszennej,  110g cukru,  85g masła lub margaryny,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz

Z miłości do słodkości
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 326

obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. Masa owocowa:  500g truskawek,  200g czerwonych porzeczek, 450ml wody,  100g cukru,  90g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki konfitury różanej.  Truskawki

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z orzechami 169

czegos bardzo sie chce to nawet brak maki w domu nie stoi na przeszkodzie zeby cos slodkiego sobie upiec ;) Z tego co akurat bylo pod reka powstaly bardzo ciekawe ciasteczka. Z zewnatrz chrupiace, w srodku wilgotne od jablek. Aromat cynamonu przeplatal sie z orzechami. Do tego ciekawe polaczenie slonawego ciasta francuskiego i slodkiej polewy czekoladowej. Przyznam, ze zrobione pod wplywem(...)chwili ciasteczka nie okazaly sie niewypalem, wrecz przeciwnie, smakowaly nie tylko mi. Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy

Przysmaki Karolki
Wisniowo-czekoladowa pokusa 163

chwil w kuchni by potem zanurzac lyzeczke w czekoladowo-wisniowej delicji i delektowac sie fantastycznym polaczeniem czekolady, smietanki i wisni. Deser wisniowo-czekoladowy skladniki: 400g wisni z syropu 180g ciasteczek amaretti 300ml kremowki 100g gorzkiej czekolady kakao do posypania wykonanie: Czekolade kruszymy na kawalki i roztapiamy w kapieli wodnej. Odstawiamy na chwile by przestygla. Kremowke ubijamy mikserem. Dzielimy(...)dwie czesci i do jednej dodajemy stopiona czekolade. Wisnie odsaczamy z syropu i delikatnie miksujemy. Ciasteczka amaretti kruszymy i na chwile zamaczamy je w syropie wisniowym. Na dno kazdej ze szklaneczek lub pucharkow nakladamy polowe wisni. Na nie ukladamy pokruszone amaretti. Nastepnie kladziemy czekoladowa smietane pozostawiajac troche na ostatnia warstwe. Potem cala biala smietane, pozostale wisnie i reszte masy czekoladowej

Przysmaki Karolki
Ciasto pelne aromatu 150

zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy. Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ubijamy z 80g cukru. Dodajemy do nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie. Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi

Przysmaki Karolki
Pieprz do smaku 133

pozostawic tak na 12 godzin. Ja pominelam ten etap. Nastepnie w kapieli wodnej roztopilam czekolade i polalam nia ciasto z obu stron. Gdy czekolada stwardniala pokroilam ciasto na rowne ciasteczka o szerokosci okolo 1cm. Ciasteczka mozna przechowywac w puszce. Smacznego

Przysmaki Karolki
Letnie przyjemnosci 293

wkładamy do miski. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy. Maliny rozgniatamy widelcem, odkładamy 18 malin do dekoracji. Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy na dno warstwę ciasteczek, na to warstwę malin i mus czekoladowy.Ta czynność należy powtórzyć jeszcze

Przysmaki Karolki
Male slodkosci 107

początek coś słodkiego i pysznego.   Crumble czyli owoce pod kruszonk ą z ciastek owsianych składniki na 4 porcje: ulubione owoce jagodowe: u mnie truskawki i borówka amerykańska 6 ciasteczek owsianych 25g miękkiego masła + do posmarowanie foremek cukier cynamonowy ulubione lody wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Układamy w nich owoce sięgając do samej krawędzi foremek. Posypujemy je cukrem cynamonowym lub samym(...)cukrem i drobina cynamonu. Ciasteczka kruszymy i łączymy z miękkim masłem na kruszonkę. Posypujemy nią owoce. Całość zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180°C.  Po wyciągnięciu z piekarnika na górę kładziemy gałkę lodów. Smacznego

Przysmaki Karolki
Włoski deser z amaretti i wiśniami 125

jest takiego ze inni sie w nim zakochali. Coz powiem tylko tyle ze i ja go pokochałam , uzależnił nas od siebie i gdy tylko uda mi się zdobyć pudełeczko ciastek amaretti zaraz go robię . I nigdy nie mamy go dosyć . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Baletki biszkopciki z makiem 191

Pamiętacie te ciastka z dzieciństwa, z czasów poprzedniego systemu? Pyszne biszkopciki otoczone makiem i przełożone marmolada. Bo ja tak i uwielbiałam je. Jakiś czas temu znalazłam je na blogu u Doroty i od tego czasu, co jakiś czas robię by przypomnieć sobie tamten smak, bo w sklepach trudno je znaleźć, a szkoda... zapraszam na baletki.. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 174

Jak zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Korzenne muffinki z ciastkiem 128

prawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki z budyniem 342

Przy sobocie naszla nas ochota na drożdżowki z budyniem: Najpierw ciasto:   500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g 

Smaki Edyty