PALUCHY WIEDŹMY W internecie od wielu lat krąży przepis na te wyjątkowe ciasteczka! Paluchy wiedźmy wywołają uśmiech nie tylko na twarzach dzieci, ale rozbawią także dorosłych:) Przepyszne, maślane, kruche ciastka z migdałowym pazurem - to moja kolejna propozycja na nadchodzący Halloween. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie i mnóstwo przy tym śmiechu, także ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy
Słodko-Słony Świat Ilonyjest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj. Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek. Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj
Słodko-Słony Świat Ilonyrazie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne. Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1
Świat CiastaOponki(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1
Gotuj Z MuzykąPierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2
Gotuj Z MuzykąFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile
Gotuj Z MuzykąRogaliki z marmoladąPo krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam
Gotuj Z MuzykąDeser BezowyPrzepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef Składniki : (na 2 porcje)Beza:- 6 białek- 300g cukru pudru- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Gotuj Z MuzykąOwsiane Kuleczki (czekoladowe owsiane kuleczki)Produkty : - 1 szklanka cukru- 1 kostka margaryny - pół szklanki mleka - 3 łyżki kakao - płatki owsiane (0,5kg
Gotuj Z MuzykąChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia! Są smaczne, l ekko chrupiące , ciągnące w środku, delikatnie kokosowe … Robiłam je już wielokrotnie, a ich smak za każdym razem tak samo mnie zachwycał! SKŁADNIKI: – kleik ryżowy bezsmakowy
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam kokos a Kokosanki to zdecydowanie moje ulubione ciacha!Mokre … klejące … delikatne i niesamowicie słodkie!Tym razem połączyłam je z makiem –
Ostra na SłodkoPrincessa kokosowa Na samą myśl ślinka cieknie! Kruchy wafelek … kremowe wnętrze …. i bajkowa reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos
Ostra na Słodkododatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy – 60 g - mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko
Ostra na Słodko