Powolę sobie na cofanie się do różnych archiwów. Jednym z kulinarnych wspomnień jest Wielkanoc 2011. Poszalałyśmy wtedy z Izką z muffinkami. Mnóstwo roboty i mnóstwo przyjemności
Z butelką mleczka w tleMuffiny z czekoladą Milka I od razu sprostowanie :) nie robię ich z Milką, tylko z tym co akurat mam pod ręką - dziś była to jedna tabliczka
Z butelką mleczka w tleBiję się w piersi - użyłam gotowych korpusów, ale zanim zostanę zbesztana wytłumaczę się - moje przepisy muszą być szybkie bo roczny Bruno ma w nosie mojego bloga
Z butelką mleczka w tleGoście co prawda byli dawno zapowiedzeni, ale pomysł na te pyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i
Z butelką mleczka w tleRazowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można
Z butelką mleczka w tleświęta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu. Jest lekki, delikatny, lekko wilgotny. I gwarantuję, że szybko zniknie. Drugą propozycja na wykorzystanie białek to obłędne Kokosanki klik. Składniki: 150 ml białek szczypta soli 1,5 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeNie jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną
Szefowa kuchnistopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 C Polewa W rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić
RAROSSAcukru pudru miód masło lub margaryna (15 dag) 1 jajo łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia. Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10242
WojnaNaSmaki.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najsmaczniejsze pierniczki! Pachnące korzennymi przyprawami i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto na pierniczki przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasteczka pełne bakalii, które uzależniają w smaku. Są chrupiące i lekkie. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam każdemu
Marta GotujePierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania . Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z
Malinowa KawiarenkaW grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam
Monia miesza i gotujePięknie prezentujące si ę ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę
Słodka StronaTym razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić
Szefowa kuchni