Zakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło kokosa wiedziałyśmy, że magiczny, mączny proszek w tym klimacie będzie dla nas strzałem w 10-tkę. Dojechał i kusił. I nie ważne było, że dopiero weszłyśmy do domu po pobycie w szpitalu. Nie ważne
Wypisz WymalujKruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się
kolorowotorcikowoposiadłam sekret jego przygotowywania w czasie lekcji gotowania i teraz mogę dowoli cieszyć się jego smakiem w domu :) Kolejną słodkością, która szczególnie przypadła nam do gustu, były kruche ciasteczka z migdałami, cantucci . Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek
Chilli Czosnek i Oliwajest jak Matka i Córka spotykają się... w kuchni, gdzie piekąc bezglutenowe ciasteczka i plotkując przy tym o wszystkim i o niczym (wyciągając sobie słowa z ust) wpadną na jakiś pomysł. Zwykle tak to u nas bywa, że pomiędzy łykiem zielonej herbaty a wstawieniem blachy ciastek do piekarnika coś nam strzeli do naszych farbowanych. Czasem są to rzeczy o których
Wypisz Wymalujuzależnienie, bo w naszym domu każdy dzień, należy sobie osładzać. Czekolady zdecydowanie nigdy nie może u nas zabraknąć! Średnio co 2 dni pachnie u nas świeżutkim ciastem lub małymi ciasteczkami (w myśl zasady, że jak są małe to mniej zjemy - tatadrata, nic bardziej mylnego). Przymusowa dieta bezglutenowa zmieniła lekko nasze podejście do tematu słodkości. Szczerze mówiąc, mało co ze sklepowej
Wypisz Wymalujsernik to szaleństwo dla podniebienia. Posmakuje chyba każdemu - a jak nie posmakuje, to należy się poważnie nad tym osobnikiem zastanowić! :) Niedługo więcej serników (opatentowałyśmy kilka smakowitych wersji), ciast, ciasteczek i dań wszelkiej maści - idealnych dla bezglutenowców. Mamy nadzieję, że kulinarne imperium będziecie budować razem z nami! :) Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać
Wypisz Wymalujaromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować! Dwa słowa o mielonych migdałach: Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach, to nie starczyłoby
Wypisz Wymalujryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze pączucie? Pyszne i twarde, twarde i pyszne. Ciekawe, charakterystyczne, zupełnie inne niż tradycyjne pączki. Powstała pyszna skorupka, równie pysznie nadziana. Przypominają bardziej ciasteczka - swoją drogą na prawdę genialne - niż pączki, ale to też zasługa tego, że zostały potraktowane piekarnikiem, a nie olejem. Nam smakują bardzo i na pewno będziemy ich próbować na różne sposoby
Wypisz WymalujMój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :) Składniki dla dwóch osób: 2 szklanki mleka 1 laska cynamonu 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie) 1 strączek kardamonu 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady Do ozdobienia szklanek: 2 łyżki
My Culinary ArtBiszkoptowe ciasteczka w kształcie bałwanków w oczekiwaniu na zimę. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy (można pominąć) łyżka kakao ( jeśli ciastka mają być brązowe) Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne
prawdziwe jedzenieMąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 3 czubate łyżki cukru 7 łyżek mleka 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików 5 dag drożdży powidła Przygotowanie: Drożdże
Walijskie PichcenieNie ukrywam, że nie lubię robić... i jeść... też nie lubię ale tradycja - to tradycja :) Przepis: TUTAJ
Walijskie PichcenieOd dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć
Walijskie PichceniePostanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten
Walijskie Pichcenie