Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo. Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości truskwek. Źródło przepisu: Ciastko z dziurką
Gospodyni MiejskaDrożdżowe ślimaczki z budyniem... Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe. A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami. Zakręcona pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g białego
Gospodyni MiejskaPierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego
Gospodyni MiejskaPączki... Pulchne, lekkie i puszyste. Złociste, z białą obwódką. Nadziane marmoladą różaną. Wyśmienite w smaku. Niezastąpione w Tłusty Czwartek! Polecam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 10
Gospodyni MiejskaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego
Basia w kuchniczas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było
Basia w kuchniDziś "Dzień Walentynek" jedni kochają to święto jedni nienawidzą. Mam dwa najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś
Basia w kuchnizależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy - tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika Wykorzystujemy go do posypania ciasteczek, naleśników do tego co nam wyobraźnia podsunie. Polecam bo naprawdę warto
Basia w kuchnijest pomocna przy usuwaniu łupieżu i wpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane
Basia w kuchnipłatków na daną partię sobie wrzucimy - tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika - cukier wykorzystuję do ciast i ciasteczek do posypania śmietany. Gdy będę potrzebowała go w postaci cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :) - jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę do rozcierania ciasta
Basia w kuchniZainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny
Mango Papajamateriałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnimnie 11 babeczek. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1/2 opakowania przyprawy korzennej do ciasteczek ("Kamis") szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Do jednej dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy
Moja smaczna kuchniaCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram
Szefowa kuchniponiedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne słodkości, ale obiecujemy nie spożywać kupnych batoników, cukierków, czekolady, wafelków, ciastek, ciasteczek i innych słodyczy. Przyłączycie się do nas? :) Tymczasem pomyślnych wróżb :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o średnicy 23 cm. 5 dużych jajek (rozmiar L) 250 g cukru 100 ml wody
W kuchni Katie